Beden Sağlığı Kulak donması riskine dikkat!

Kulak donması riskine dikkat!

Paylaş
Kulak donması riskine dikkat!

Soğuk kış günlerinde beslenemeyen damarlar nedeniyle dokular ölebiliyor. Bu nedenle kulağını, kulak kepçesinin bir kısmını, parmağını kaybeden kişiler olabiliyor

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Almaç, çetin kış şartlarında insanların kulak donması riskine maruz kalabileceğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Bu hastalığın vücudun uç kısımları, kulak, ayak ve ellerde daha fazla görülebileceğine işaret eden Almaç, "Buralarda damarlar yüzeyseldir biraz. Onun için de soğuk bu damarlarda büzüşme etkisi yaratıyor. Dolayısıyla damarlar daraldığı için bölge beslenemiyor. Bunun sonucunda ’donma’ dediğimiz olaylar oluyor" diye konuştu.

Almaç, beslenemeyen damarlar nedeniyle dokuların öldüğüne dikkati çekerek "Kulağını, kulak kepçesinin bir kısmını, parmağını kaybeden kişiler olabiliyor. O yüzden bu bölgeler çok hassas. Isıya karşı duyarlı. Onun için soğuktan çok fazla etkileniyor. Organlar beslenemiyor, onun için o bölgede kabuklanmalar oluyor, sonuçta bir kısmı yok oluyor. Organı resmen düşüyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kulak donmasına daha çok Doğu ve İç Anadolu bölgesinde rastladıklarını vurgulayan Almaç, hastalığın biraz da meslekle ilişkili olduğunu söyledi.

NÖBET TUTAN ASKERLERDE RASTLANIYOR

Daha çok hudut bölgelerinde nöbet tutan askerlerde görülebildiğini aktaran Almaç, "Hareketsiz kalırsanız bu iş daha çok artıyor. Sporcular çok aktif oldukları ve kısa süreli soğuğa maruz kaldıkları için onlarda çok sık görmüyoruz. Karayollarında kış günü karda mahsur kalanlarda filan görülebiliyor" dedi.

Almaç, "Soğukta uzun süre kalmış kişinin hemen sıcak ortama alınması zarar getiriyor. Onun için ılıman ortama alınması gerekiyor. Ilık pansumanlarla bu bölgelere kurtarılabildiği kadar tedavi yapılıyor ama artık donmuş, beslenememiş, üzerinden belli süre geçmişse kaçınılmaz şekilde dokuyu kaybediyoruz. Bazen geriye dönüşü de imkansız olabiliyor. Vatandaşlarımız ’kulak donması’ deyip geçmesin. Vücudun uç ve ince kısımlarını çok iyi korumamız lazım. Uzun süre soğukta kalmamamız, tedbir almamız ve bilinçli yaklaşmamız gerekiyor" dedi.

AA