Beden Sağlığı Lenfosit (LYM) kan değeri kaç olmalıdır? LYM yüksekliği ve düşüklüğü neyi ifade eder?

Lenfosit (LYM) kan değeri kaç olmalıdır? LYM yüksekliği ve düşüklüğü neyi ifade eder?

Paylaş
Lenfosit (LYM) kan değeri kaç olmalıdır? LYM yüksekliği ve düşüklüğü neyi ifade eder?

Lenfositler (LYM), kanda yer alan beyaz kan hücrelerine denir. Aynı zamanda vücudun hastalıklara karşı direncini önemli ölçüde artırır ve insanları hastalıklara karşı da korur. Bağışıklık sistemini önemli ölçüde güçlendiren LYM, zamanla LY ve LYMPH şeklinde bilinir. Lenfosit (LYM) Kan Değeri kaç olmalıdır sizler için derledik.

Vücudu önemli ölçüde tehdit eden bakteri, mantar, parazit ve virüsler sonucunda meydana gelebilecek enfeksiyonlara karşı önemli ölçüde koruma sağlayan LYM; dalak, lenf bezleri ve kemik iliğinde de üretilir. LYM değerlerinin düşük ve yüksek olması bazı önemli sorunlara neden olabilir.

Haberin Devamı

LENFOSİT (LYM) NEDİR?

Bir akyuvar çeşidi olan lenfositler, kanda gezen lökositlerin yarısını meydana getirir. Pluripotansiyel kök hücreler tarafından üreyen lenfositler ise, genellikle kanda dolaşır. Alyuvarlardan biraz daha büyüktürler. Ama buna rağmen genellikle küçük hücre grubuna girerler. Bunun yanı sıra Lefosit bir bağ doku hücresidir. Perifer dolaşımda olan alt grupları kabaca B, T ve NK hücreler şeklinde de sınıflandırılabilir.

Kanda gezen lenfositlerin ortalama olarak %80’ini T hücre’unu B hücre ve geri kalan 20'si ise NK hücreler tarafından oluşur. Bu oranlar ise, hücrelerin alındığı çeşitli dokuya göre değişebilir. Timusta hücrelerin yaklaşık nerede ise %90’ı T hücreyken lenf düğümü ve dalakta %30-40 oranında T hücre görülür. Aynı zamanda, B hücreler ise, daha baskın oranda (%60-70) izlenir.

Haberin Devamı

LENFOSİT (LYM) KAN DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR?

Kan testlerinde LYM şeklinde kısaltma olarak belirtiren lenfosit düzeyinin her yaştaki değeri farklılık gösterir. Gebelik döneminde de lenfosit değerleri farklı hale gelir. Yetişkinlerde normal lenfosit (LYM) değeri 1000-4800 mcL, çocuklarda ise 3000-9500 mcL aralığında olması gerektiği belirtilir. 

LYM YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NEYİ İFADE EDER?

Kanın bileşiminde bulunan beyaz renkli hücreler yani lenfositler de (LYM) şeklinde bilinir. Vücudun mikroplara karşı korunma görevini üstlenir. Kemik iliğinde sıkça üretilen beyaz kan hücreleri ise, kanda ve lenf dokularında bulunur. lenfositler, rutin sağlık kontrollerinde ya da herhangi bir nedene yönelik yapılmış olan tahlillerde hemogram ismi ile bilinen kan sayımında araştırılan parametrelerden birisidir. Tahlil sonucunda ise, LYM olarak da belirtilen lenfosit düzeyleri, bazı nedenlerden dolayı normal değer aralığının altında ya da üzerine çıkabilir.

Kan testlerinde sık sık araştırılan konulardan birisi olan LYM, en önemli parametrelerden birisi olan lenfosit (LYM) düzeyleri bazı etkenlere bağlı olarak da değişebilir. İnsanlar arasında ırk, yaşam tarzı, cinsiyet, yaşanılan bölge gibi faktörlere bağlı olarak lenfosit değerleri de farklılık gösterebilir. Aynı zamanda kronik ya da akut herhangi bir hastalık, lenfosit düzeylerinde kalıcı ya da geçici bir düşüşe ya da yükselişe yol açabilir. Bunların yanında kan testini uygulayan laboratuvarlar içinde de normal olarak kabul edilmesi gereken değer aralıkları kendi aralarında farklılık arz edebilir.

Normalde sağlıklı kişilerde kandaki lenfosit düzeyi yetişkin kişilerde 1000-4800 mcl, çocuklarda ise, 3000-9500 mcl aralığında olması gerekir. Aynı zamanda bu değerler, LYM referans aralığı şeklinde de bilinir. Bebeklerde bağışıklık sistemi daha yeni olarak geliştiği için lenfosit düzeyleri ise, 11000 mcl seviyelerine kadar ulaşabilir. Ortalama olarak da belirtilen bu değer aralıkları çeşitli nedenlerden dolayı değişebileceğinden test sonuçları, tahlili isteyen hekim tarafından testin yapıldığı laboratuvarın referans aralıklarına bakılarak değerlendirilmesi gerekir.

Haberin Devamı