Beden Sağlığı Migren ile sinüzit karıştırılıyor (Migren ilacı bağımlılık yapar mı?)

Migren ile sinüzit karıştırılıyor (Migren ilacı bağımlılık yapar mı?)

Paylaş
Migren ile sinüzit karıştırılıyor (Migren ilacı bağımlılık yapar mı?)

Migren en çok sinüzit ile karıştırılıyor. Bu da migren tedavisinin gecikmesine yol açıyor. Peki migren nasıl tedavi edilir? Migren ilaçları bağımlılık yapar mı? Migren atağı gelmesin diye ne yapılabilir? Nöroloji Uzmanı Prof.Dr Mustafa Ertaş bilgi verdi

MİGREN NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

Haberin Devamı

Tedavide 2 basamak var. İlki, migren atağı geldiğinde ağrıyı durdurma tedavisi. İkincisi, migren krizleri gelmesin diye yapılan önleyici tedavi. Atağı durdurmak için romatizma ilaçları ve içinde ergotamin bulunan ilaçlar kullanılıyor. Bu ilaçların damar tıkanıklığı yapma ihtimali var. Bir de migrene özel, triptanlar denen ilaçlar var.

BASİT AĞRI KESİCİLER MİGREN ATAĞINI GEÇİRİR Mİ?

Pratikte bunların migren tedavisinde yeri yok. Ancak bazen hastanın ağrısı çok basit bir ağrı kesiciyle geçebilir. Ama migren ağrıları hastaların yüzde 20-30 kadarında yalancı ilaçlarla da geçer. Dolayısıyla basit ağrı kesicilerin tedavi etme oranı, yalancı ilaçlardan daha fazla değil. Bu yüzden migren tedavisinde kullanılan ilaçların güçlü ağrı kesiciler olması gerekiyor. Mesela romatizma ilaçları hafif ve orta şiddetteki migren ataklarında etkili. Ancak şiddetli migren ataklarında bunların etkisi daha az ya da yok. Bu tür ağrılar ancak ergotamin ve triptanlar dediğimiz ilaçlarla geçirilir.

Haberin Devamı

MİGREN İLAÇLARI BAĞIMLILIK YAPAR MI?

Bir migrenli ayda 10 gün ya da daha sık ergotamin kullanırsa bu miktar bağımlılık için yeterli. Bağımlılık sonucunda hastanın migreni sıklaşır. Ağrı kesici alınınca hastanın ağrısı o an için kesilir ama bu kez ağrı sayısı artar, yeniden ve yeniden gelir. Çok seyrek ağrılarda, diyelim ayda 2-3 kez çekilen ağrılar için sadece atak ilacı verilir. Ama ayda 3’ten fazla ağrısı varsa hem atak ilacı hem de önleyici tedavi yapılır. Gün aşırı veya her gün ağrısı olanlara bağımlılık riskini önlemek için ağrı kesici vermiyoruz. Bu hastalarda sadece önleyici tedavi yapıyoruz. Ağrıları seyrekleşince onlara da ağrı kesici verebiliyoruz.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Bir aydan daha fazla süreyle her gün ya da gün aşırı baş ağrısı çekiyorsanız mutlaka doktora gidin. Yine her gün ya da gün aşırı en az 1 aydır ağrı kesici kullanıyorsanız uzmana başvurun.

AĞRI ATAKLARI GELMESİN DİYE...

ÖNLEYİCİ TEDAVİ NEDİR?

Önleyici ilaç demek krizleri kaybeden ya da sayısını azaltan ilaçlar anlamına geliyor. Bu tip tedavide verdiğimiz ilaçlar çok değişik. Antidepresanlar, kalp ve tansiyon ilaçları bunlar arasında. Bazı epilepsi ilaçlarını da migrende kullanabiliyoruz. Bu ilaçlar hastaların yüzde 70-80’inde atakları önlüyor.

Haberin Devamı

ÖNLEYİCİ TEDAVİ NE KADAR SÜRÜYOR?

İlacın etkili olup olmadığına 2 ay sonra karar veriyoruz. Eğer iyi geldiyse en az 6 ay bu ilaçları kullanmalarını istiyoruz. Gerekli durumlarda tedavi 1-2 yıla kadar uzayabiliyor. Tedavi bittiğinde hasta yıllarca ağrı çekmiyor ya da ağrısı basit bir aspirinle geçiyor. Atak tedavisi ise her zaman devam ediyor.

HANGİ HASTADA HANGİ TÜR ÖNLEYİCİ İLAÇ KULLANILIYOR?

Herkeste aynı derecede etkili olacak mucizevi bir ilacımız yok. Bu yüzden ilaçları kullanarak karar veriyoruz. İlaçların yan etkileri de önemli. Örneğin bazı antidepresanlar çok uyutur, bazıları uykuyu kaçırır. Kimi sara ilacı, böbrek taşı oluşma riskini artırır. Kimi tansiyon ilacı cinsel fonksiyonları bozabilir. Hastayla bunları konuşarak ilaca birlikte karar veriyoruz. Örneğin aşırı şişman birine iştah açan bir ilaç verirsek yanlış bir tedavi uygulamış oluruz.

Haberin Devamı

AŞIRI TATLI İSTEĞİ HABERCİ BELİRTİ

Migren hastasında atak öncesinde ve sonrasında neler olur?

Esneme, tedirginlik, keyifsizlik, bazen aşırı neşe, tatlı isteği, aşırı duyarlılık, durgunluk, halsizlik, dikkatte azalma, konuşma güçlüğü, aşırı ışık, ses ve koku duyarlılığı, uyuma isteği, ensede sertlik migreni haber veren belirtilerden. Aşırı neşe migren bittikten sonra daha fazla olabiliyor. Atak sonrasında dayak yemiş gibi bir his de oluşabiliyor.

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

ozgur.celenk@posta.com.tr