Beden Sağlığı PRP tedavisi nedir? PRP tedavisi saç dökülmesinde kullanılır mı?

PRP tedavisi nedir? PRP tedavisi saç dökülmesinde kullanılır mı?

Paylaş
PRP tedavisi nedir? PRP tedavisi saç dökülmesinde kullanılır mı?

Cilt tedavisi ve saç ekiminde Platelet Rich Plazma-PRP tedavisi, kadın ve erkek her iki cinste de saç kaybı tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. PRP yöntemi saç dökülmesi sorunu olan hastalar için saç dökülmesini gidermek amacıyla saç köklerini uyarma işlevi gören non-invaziv yani ameliyatsız tedavi seçeneğidir. En son yapılan araştırmalar ve en yeni teknolojiler doku ve yara iyileşmesini bir arada sağlayan tıbbi bir anlayış içerisindedir. Bu bilimsel çalışmaların sonucu olarak saç derisine cilt ve saç köklerinin uyarılması için tamamen doğal yöntemlerle PRP tedavisi uygulanır.

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, PRP tedavileri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

PRP tedavisi nasıl etki eder?

Doktorlar, hasarlı eklemlerde iyileşme sürecini hızlandırmak için yaklaşık on yıl önce PRP tedavisini kullanmaya başladılar. Tedavi sırasında bir teknisyen kanınızı alır ve trombositleri ve plazmayı ayırmak için bir santrifüjde döndürür. Doktorlar daha sonra plazmayı enjekte eder, bu da kan damarlarını onarmaya yardımcı olur, hücre büyümesini ve yara iyileşmesini teşvik eder ve kollajen üretimini uyarır. Araştırmacılar, plazma hücrelerindeki yüksek trombosit konsantrasyonlarının saç döngüsünün büyüme fazını uzatarak saç büyümesini desteklemeye yardımcı olduğunu bulduktan sonra dermatolojide PRP kullanmaya başladılar. Doktorlar saç dökülmesinin meydana geldiği kafa derisine PRP plazmasını enjekte eder. Genellikle enjeksiyonları üç ay boyunca aylık olarak uygularlar, daha sonra iki yıla kadar yaklaşık üç veya dört ay boyunca dağıtırlar. Enjeksiyon programı genetik, desen ve saç dökülmesi, yaş ve hormon miktarınıza bağlı olacaktır.

Haberin Devamı

PRP tedavisi nasıl uygulanır?

Plazma kanınızın çoğunlukla su ve proteinden oluşan sıvı kısmıdır. Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin kan dolaşımınızda hareket etmesini sağlar. Trombositler kan pıhtılaşmasını sağlayan bir tür kan hücresidir. Ayrıca iyileşmede rol oynarlar. Plazmayı toplamak için bir doktor vücudunuzdan kan alır ve trombosit açısından zengin plazmayı kanın geri kalanından ayırmak için bir makine kullanır. Sonra doktor vücudunuzun PRP enjeksiyonları ile tedavi edilen bölgesini uyuşturur. Uyuştuktan sonra, doktor plazmanızı vücudunuzun tedavi edilen bölgesine enjekte etmek için bir iğne kullanır. PRP enjeksiyonları genellikle yaklaşık 30 dakika sürer, ancak hedeflediğiniz alana bağlıdır. Trombositler tedavi edilmekte olan bölgeye girdikten sonra, hücrelerin onarılmasına ve yenilenmesine yardımcı olan bileşikler olan büyüme faktörlerini parçalayıp serbest bırakırlar. Bunun vücudunuzun iyileşme sürecini tetiklediği düşünülmektedir.

PRP tedavisinin en az 2-3 seans uygulanması gerekebilir. Seanslar arası süre yaklaşık 3 haftadır. PRP tedavisinin yılda bir tekrarlanması tedavinin etkisinin artmasını ve devamlılığını sağlar. PRP destekli saç ekimi tedavisinin yüksek oranda etkili ve başarılı olması için sigara ve alkol gibi bağımlılık yapan alışkanlıklardan uzak durarak kanın kalitesini artmasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı