Beden Sağlığı RSV virüsü nedir, belirtileri neler? RSV nasıl bulaşır, tedavisi var mı?

RSV virüsü nedir, belirtileri neler? RSV nasıl bulaşır, tedavisi var mı?

Paylaş
RSV virüsü nedir, belirtileri neler? RSV nasıl bulaşır, tedavisi var mı?

RSV virüsü kaynaklı şikayetler ve hastalıklar kasım ayının başlamasıyla artış gösterdi. Grip ve nezleye benzer şikayetlerle ortaya çıkan hastalık, ilerleyen dönemlerde bronşit ve zatürreye yol açabiliyor. Peki, RSV virüsü nedir, belirtileri neler? RSV tedavisi var mı? İşte detaylar…

RSV virüsü son günlerde en çok konuşulan konular arasında. RSV virüsü ile hasta olan kişiler uzun süre iyileşemiyor, özellikle 2 yaş altı ve yaşlılarda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. İşte RSV hastalığı ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler…

Haberin Devamı

RSV VİRÜSÜ NEDİR?

Respiratuar Sinsisyal Virüs yani halk arasında RSV virüsü olarak bilinen virüs soğuk algınlığı ve gribe benzer şikayetlerle başlıyor. Zamanında tedavi edilmediğinde ise akciğerleri tehdit ediyor.

Her yaş grubunu hasta etme özelliğine sahip virüs en çok bebekler ve yaşlılarda yaşamı tehdit eden solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor.

Çocukların tümü 2 yaşına kadar en az bir kez RSV ile hastalanıyor ve hayat boyu bu enfeksiyonun tekrarı sık olarak görülebiliyor. Büyük çocuk ve erişkinlerde RSV genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu; bebek ve küçük çocuklar ile prematüre doğanlarda, bağışıklık yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor.

Altı aydan küçük bebeklerde alt solunum yolu (bronşit ve zatürre) enfeksiyonlarının yüzde 35 ila 50'si RSV virüsüne bağlı olarak gelişir. Alt solunum yolu enfeksiyonu sonrası ölen çocukların yüzde 10'unda kalp hastalığı, yüzde 5.5’inde kronik akciğer hastalığı ve yüzde 4.5’inde prematüre doğum öyküsü olduğu saptanmıştır.

Haberin Devamı

RSV VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

RSV virüsü riskli ve dirençsiz kişilerde boğazdan akciğerlere hızla ulaşarak bronşit ve zatürre benzeri hastalıklara yol açıyor ve ne yazık ki sonuçları da ağır olabiliyor.

Bu yüzden özellikle bağışıklık yetersizliği bulunan bebek/çocuklar, yetişkin ve yaşlıların kreş, bakımevi ve okullarda tabii ki bu arada toplu yaşam alanlarının tamamında daha da dikkatli olmaları gerekiyor.

RSV BELİRTİLERİ NELER?

RSV belirtileri arasında ilk olarak gerip ve soğuk algınlığına benzeyen şikayetler yer alırken, hastalık ilerledikçe

  • Ateş,
  • Nefes alıp vermekte zorlanma,
  • Sarı yeşil renkte balgam çıkarmanın eşlik ettiği inatçı bir öksürük,
  • Hareketlerde azalma, yorgunluk ve bitkinlik,
  • Genel vücut ağrıları görülmeye başlıyor.

RSV'NİN TEDAVİSİ VAR MI?

RSV/parainfluenzanın özel bir antiviral ilacı ve aşısı henüz mevcut değil. Bu nedenle RSV tedavisi için öncelikle korunmak, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak hayati öneme sahip.