Beden Sağlığı Karında ani ağrı ve hassasiyete dikkat! Safra kesesinde iltihap nasıl anlaşılır?

Karında ani ağrı ve hassasiyete dikkat! Safra kesesinde iltihap nasıl anlaşılır?

Paylaş
Karında ani ağrı ve hassasiyete dikkat! Safra kesesinde iltihap nasıl anlaşılır?

Safra kesesinin farklı sebeplerden dolayı iltihaplanması kolesistit olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu isim safra kesesi iltihaplanması olarak da bilinir. Özellikle safra kesesinden çıkan tüpü tıkayan safra taşları sebebiyle kolesistitis ortaya çıkmaktadır. Safra kesesi iltihabı (kolesistit) nedir, neden olur? Kolesistit belirtileri nelerdir? İşte, safra kesesi iltihabı, yani kolesistit hakkında merak edilen tüm detaylar.

Kolesistit olarak da bilinen safra kesesi iltihabı, değişik nedenlerden dolayı safra kesesinde meydana gelen bir iltihaplanmadır. Karnın sağ tarafında, karaciğerin alt kısmında yer alan ve armut şekline benzeyen yapı safra kesesidir. Bu yapı özellikle safra kesesinden çıkan, tüpü tıkayan taşlar nedeniyle kolesistit meydana getirir.

Haberin Devamı

SAFRA KESESİ İLTİHABI (KOLESİSTİT) NEDİR?

Safra kesesi iltihabı aynı zamanda kolesistit olarak bilinmektedir. Bu durum safra kesesindeki tüpü tıkayan safra taşları nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Karnın sağ tarafında ve karaciğerin alt bölümünde yer alan, armut şeklinde benzeyen yapı safra kesesi olarak bilinir. Bu bölümde ve tüp kısmında yavaşça biriken safra taşları, zaman içerisinde ciddi bir sağlık sorunu meydana getirir.

Genel olarak ince bağırsaktan salgılanan safra adında bir sıvıyı tutan safra kesesi, bu yönüyle oldukça önemli bir organdır. O yüzden safra taşları nedeniyle yaşanan sağlık sorunu için mutlaka bir uzman doktora görünmek büyük öneme sahiptir.

SAFRA KESESİ İLTİHABI (KOLESİSTİT) NEDEN OLUR?

Haberin Devamı

Safra kesesinde önemli bir görev üstlenmiş olan tüpler bulunmaktadır. Bu tüpler ince bağırsak üzerinden salgılanan safra adındaki bir sıvıyı tutarak emilim sağlar. Safra kesesi iltihabında safra kesesindeki bu tüpler safra taşları adıyla bilinen yapılar üzerinden tıkanır. Zaman içerisinde birikim gösteren safra taşları bu bölgede önemli bir sağlık sorunu ortaya çıkarır. Böylece tüpü tıkayan safra taşları belli bir zaman içerisinde kolesistit problemi yaratır. Bunun belli başlı bazı belirtileri vardır ve bu belirtiler ortaya çıktığı andan itibaren, uzman bir doktora başvurmak en önemli husustur. Çünkü zaman içerisinde ciddi anlamda sağlığı tehdit edecek bir noktaya gelebilir.

KOLESİSTİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Safra kesesindeki tüpü tıkayan safra taşları sebebiyle kolesistit meydana gelir. Böyle durumlarda safra kesesi iltihabı, yani kolesistit konusunda belli başlı bazı belirtiler bu rahatsızlığı anlatır.

  • Karın bölümünde ani bir ağrı
  • Sağ omuz ile beraber sırt bölümüne yayılan ağrı
  • Dokunulduğu zaman karın bölgesinde hissedilen bir ağrı
  • Ateş
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Şişkinlik
  • Sarı cilt

Bu gibi farklı belirtiler ile beraber kolesistit olduğu anlaşılabilir. Özellikle bu belirtilerden birkaç tanesi sıralı şekilde çıktığı vakit, hemen uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Ele alınacak olan belli başlı bazı tedavi yöntemleri sayesinde, safra kesesinde meydana gelmiş olan safra taşı birikmesi ortadan kaldırılır. Zira burada önemli bir sıvıyı tutan safra kesesinin, devamlı olarak çalışması gerekmektedir.

Haberin Devamı