Beden Sağlığı Tarım Bakanlığı'ndan Kinder salmonella açıklaması! Salmonella hastalığı nedir? Nasıl bulaşır, belirtileri neler?

Tarım Bakanlığı'ndan Kinder salmonella açıklaması! Salmonella hastalığı nedir? Nasıl bulaşır, belirtileri neler?

Paylaş
Tarım Bakanlığı'ndan Kinder salmonella açıklaması! Salmonella hastalığı nedir? Nasıl bulaşır, belirtileri neler?

Salmonella hastalığı özellikle İngiltere’de çocukları etkilemeye devam ediyor. Kinder sürpriz yumurtalarda salmonella virüsü tespit edildiği iddialarının ardından firmanın bazı ürünleri geri çağrılırken, fabrikası da geçici olarak kapatılmıştı. Tarım Bakanlığı da Kinder konusunda salmonella açıklaması yaptı. Peki, Salmonella hastalığı nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? Salmonella nasıl bir hastalık? İşte detaylar…

Salmonella hastalığı yurt dışında çocukları etkilemeye devam ederken yurt içinde de birçok aile salgın konusunda bilgi sahibi olmak için araştırma yapıyor. İshal ve kusma ile kendini göstermeye başlayan salmonellanın nasıl bulaştığı belirtileri ve tedavisi de en çok merak edilen konular arasında yer alıyor...

Haberin Devamı

SALMONELLA HASTALIĞI NEDİR?

Salmonella salgını, adını aldığı bakterinin neden olduğu bir hastalık.  'Enterobacteriaceae' familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteri olan salmonellanın yaklaşık 2 bin alt tipi insanlarda hastalığa yol açıyor.

Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türlerdir.

NASIL BULAŞIR?

Salmonella bakterisi pek çok şekilde bulaşabilmektedir. İşte bakterinin bulaştığı yollar;

  • İnsan ve hayvan atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmemesi ve bunların kaynak sularına karışması ile
  • Kaynağı bilinmeyen, kontamine (bakteri bulaşmış olan) suların içilmesi ve kullanılması ile
  • Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar ile
  • İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile
  • Kontamine (kirli) çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yolu ile
  • Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir ile
  • Özellikle yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde
  • Hasta kümes hayvanları ile temastan sonra,
  • Hasta insanlardan diğer insanlara da bulaşabilir.

SALMONELLA BELİRTİLERİ NELER?

Salmonella bakterisi vücuda girdikten yaklaşık 12-72 saat sonra ateş, ishal, kusma, bulantı ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri görülmeye başlıyor.

Hastalık genellikle 4-7 gün sürüyor ve pek çok kişi tedavi olmadan iyileşir. Ancak bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.

Haberin Devamı

TARIM BAKANLIĞI KİNDER SALMONELLA AÇIKLAMASI

Tarım Bakanlığı Bitkisel İthalatta Yetkili 44 İl Müdürlüğüne yazı gönderdi. Yzıda şu ifadelere yer verildi;

"Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirimi (RASFF) ve INFOSAN’dan alınan bildirimlerde dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığı, salgın kaynağının Kinder markalı çikolatalı ürünleri olduğu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığı hakkında ülkemiz bilgilendirilmektedir.

Alınan bildirimlerde belirtilen riskli ürünler parti numarası ile birlikte resmi kontrollerin gerçekleştirilmesi amacıyla tarafınıza iletilmektedir.

Ayrıca, salgının ülkemizde sıçramasının önlenmesi amacıyla; ikinci bir talimata kadar, menşe ayrımı yapılmaksızın Kinder markalı ürünlerin (Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder, Mixed Patisserie PRA, vs.) ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir."