Beden Sağlığı Son dönemlerin trend operasyonu: Prof. Dr. Sedat Aydın üst göz kapağı ameliyatına dair bilinmeyenleri yanıtladı

Son dönemlerin trend operasyonu: Prof. Dr. Sedat Aydın üst göz kapağı ameliyatına dair bilinmeyenleri yanıtladı

Paylaş
Son dönemlerin trend operasyonu: Prof. Dr. Sedat Aydın üst göz kapağı ameliyatına dair bilinmeyenleri yanıtladı

Göz kapaklarındaki fazla deri kaynaklı sarkıklık ve yağ dokusuna bağlı torbalanmalar, kişilerin görüntüsünü olumsuz yönde etkilediği gibi aynı zamanda estetik olarak daha yaşlı ve yorgun görünmesine sebep olabiliyor. Yaşam kalitesini düşüren bu sorun çözümsüz değil. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Ağız Yüz Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sedat Aydın konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Blefaroplasti adı verilen üst göz kapağı ameliyatı, üst göz kapağındaki fazla deri, kas ve/veya yağ fazlalıklarının çıkarılması olarak tanımlanır. Dünyada en yaygın yapılan estetik işlemdir. Yaşlanma ile göz kapaklarının belirgin sarkıklık sonucu görmenin olumsuz yönde etkilenmesi bir sebep olurken daha genç yaşta genetik, ırksal sebepler ve tiroid hastalığına bağlı; kaşların sarkması, üst göz kapağı derisinin ve yağ dokusunun fazlalığından kaynaklanmaktadır.

Haberin Devamı

ÜST GÖZ KAPAĞI AMELİYATINDA KESİ NEREDEN ALINIR?

Yüzümüzdeki en ince deri kalınlığı (0.4 mm) olan üst kapak derisinin doğal kapak kıvrımından yapılır. Bu inceliği açıklamak için “derinin arkasına konulan bir yazının derinin diğer tarafından okunması” şeklinde açıklayabiliriz. Bu kıvrım ile kirpikler arası mesafe beyazlarda ortalama 8-10 mm iken Asya kökenli kişilerde 4-6 mm'dir. Kesinin dış uzantısı kaz ayağı kıvrımlarına gizlenecek şekilde yukarı doğru kıvrılır.

KESİ, NE ZAMAN FARK EDİLMEYECEK HALE GELİR?

Bu kesi, gözler açık olduğunda gizlendiği için görülemez. Ancak gözler kapatıldığında eski kapak kıvrımına uyan bölgede belirli olmayacak kadar bir iz şeklinde olur. Bu izin fark edilmemesi için öncelikle ameliyatı yapan cerrahın çok dikkatli bir şekilde dikmesi, dikiş için kullandığı ipin yapısı, ameliyat olan kişinin doku reaksiyonu, ameliyat sonrası dönemde bakım ve son olarak izin kaybolması için bazı iz giderici kremlerin kullanılması etkili olur. Bu izin fark edilmeyecek hale gelmesi için 2-3 aylık bir zamana ihtiyaç vardır. Bu süre yaşlı kişilerde biraz daha uzun süreli olabilir.

Haberin Devamı

AMELİYATA ENGEL OLACAK DURUMLAR NELERDİR?

Hastanın kalp hastalığı, solunum problemleri, böbrek hastalığı ve önceden genel anesteziye bağlı sorunları varsa bu tür hastalarda lokal anestezi veya sedasyon ile lokal anestezi tercih edilir. Ayrıca kan sulandırıcı aspirin gibi ilaçlar, E vitamini gibi ilaçların 7 gün önce kesilmesi gerekir.

AMELİYAT SIRASINDA HANGİ ANESTEZİ TÜRLERİ UYGULANIYOR?

Ameliyat yalnızca üst göz kapağının bölgesel uyuşturulmasıyla yapıldığı gibi hastanın uyutularak genel anestezi ile de yapılabilir. Buna karar verirken hastanın anestezi tercihi, mevcut hastalıkları ve psikolojisi yanında cerrahın hastayı muayene ederken edindiği izlenim, tecrübe ve deneyim etkili olmaktadır.

ÜST GÖZ KAPAĞI AMELİYATI NE KADAR SÜRER?

Ameliyat, yaklaşık 30-45 dakika sürer. Ameliyattan hemen sonra gözleriniz ile görebilirsiniz. Ancak şişlik, kızarıklık ve morluk olmaması açısından bölgenin aralıklı buz uygulaması sebebiyle gözlerinizin kapalı tutularak dinlendirilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

İŞLEM SONRASI AĞRI OLUR MU?

Genellikle tolere edilemeyecek bir ağrı olmaz. Bu ağrı birkaç gün alınacak basit ağrı kesicilerle kontrol edilir. Ancak ameliyat sonrasında şiddetli ağrı durumlarında ilave görme ile ilgili problemler de olursa bu durumda cerrahınıza acilen haber vermenizi öneririz.

İŞLEMDEN SONRA EVE GİDİLEBİLİR Mİ?

Ameliyat sonrası göz içine kanama olup olmaması açısından 2-3 saat süreyle dinlenmeniz ve takip altında kalmanız gereklidir. Bu süre güvenli bir şekilde atlatıldıktan sonra cerrahınızın önerilerine uymak şartıyla evinize gidebilirsiniz.

İYİLEŞME SÜRECİ NE KADAR SÜRER?

Genellikle 5-7 gün sonra hasta normal iş yaşamına dönebilir. Ancak göz etrafındaki morlukların geçmesi için 2-3 haftalık bir süre gerekir.