Beden Sağlığı Sonbahar ve kış mevsiminin kâbusu: Tedavi edilmezse beyin zarını iltihaplandırıyor!

Sonbahar ve kış mevsiminin kâbusu: Tedavi edilmezse beyin zarını iltihaplandırıyor!

Paylaş
Sonbahar ve kış mevsiminin kâbusu: Tedavi edilmezse beyin zarını iltihaplandırıyor!

Özellikle kış ve sonbahar aylarında kendini gösteren orta kulak iltihabı, küçük büyük demeden herkesi etkisi altına alabiliyor. Grip, soğuk algınlığı veya akut sinüzit gibi enfeksiyonların tetiklediği bu hastalık, bazen altta yatan sebeplerden dolayı sıklıkla tekrarlayabiliyor. Tedavi edildiği halde tekrarlayan orta kulak iltihabının ciddi sağlık sorunlarına neden olup olmayacağını uzmanına sorduk. İşte aldığımız cevaplar…

Serpil Dokurel / Posta.com.tr | Orta kulak iltihabı vakaları genellikle uzun vadeli komplikasyonlara neden olmaz. Ancak sürekli tekrarlanan orta kulak iltihabı,  ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı düzgün tedavi edilmeli ve komplikasyonlar mutlaka takip edilmelidir. Basit gibi görünen aslında ciddi bir hastalık olan, orta kulak iltihabının beraberinde hangi sağlık sorunlarını getirdiğini Posta.com.tr okuyucuları için Kulak Burun Boğaz hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz'dan öğrendik.

Haberin Devamı

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI GEÇİRENLER RİSK ALTINDA!



Kulak zarının arkasında yer alan orta kulak boşluğunda görülen enfeksiyonların orta kulak iltihabı olarak adlandırıldığını belirten Kulak Burun Boğaz hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz, orta kulak iltihaplarının her yaşta görülebilir bir hastalık olduğunu ancak sıklıkla çocuklarda meydana geldiğini açıkladı.

Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz, Orta kulak enfeksiyonları genellikle gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı veya akut sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası orta kulak boşluğundaki bakteri ve virüslere bağlı oluştuğunu belirterek “Altta yatan anatomik yatkınlıklarda (alerjik rinit, geniz eti büyüklüğü, östaki tüpü darlığı veya tıkanıklığı vb…) orta kulak iltihabı oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir. ”dedi

Haberin Devamı

“KULAK ZARINI DELEBİLİR”



Östaki tüpü; orta kulak boşluğundan genize doğru uzanır ve orta kulak boşluğunun basıncının ayarlanmasında görevlidir diyen Doç. Dr. Topuz, “Özellikle büyük geniz eti (adenoid dokusu) varlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonu bu tüplerin tıkanmasına neden olarak orta kulakta basınç problemi oluşmasına neden olabilir. Buna bağlı olarak da orta kulakta sıvı birikmesine ve/veya akut orta kulak iltihabına yol açabilir.” açıklamasında bulundu.

“Kronik orta kulak iltihabı orta kulak enfeksiyonu sonucunda kulak zarında geri dönüşümsüz değişiklerin (kulak zarı delinmesi ve kulak zarının yapısının bozulması gibi) üç aydan fazla sürmesi durumudur.”

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU SONRASINDA BELİRTİ VERMEYEBİLİR!

Orta kulak iltihabının, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerlediğini ve üst solunum yolu hastalıkları sonrası ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz doktora başvurmanızı gerektiren belirtileri sıraladı:

  • Hastalarda özellikle geceleri artan kulak ağrısı ve 38 C üstü ateş
  • Bunlara eşlik edebilen kulakta akıntı ve işitme azlığı şikayetleri
  • Küçük çocuklarda aşırı huzursuzluk, uyku sorunları, ağlama nöbetleri

EN BELİRGİN KOMPLİKASYON ‘İŞİTME AZLIĞI’

Orta kulak boşluğunun anatomik olarak önemli yapılarla yakın komşu olduğunu belirten Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz, hastalığın tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini açıkladı.

İşte Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz’un açıkladığı ciddi komplikasyonlardan bazıları;

Haberin Devamı
  • Yüz felci
  • Beyin zarı iltihabı
  • Baş dönmesi beyinde meydana gelen apseler
  • İşitme azlığı: (Akut orta kulak enfeksiyonları sırasında ortaya çıkan işitme azlığı orta kulakta sıvı birikmesine bağlı oluşur. Özellikle çocuklarda gördüğümüz bu durum konuşmaya yeni başlayan çocuklarda İşitme kaybı ile konuşma bozukluğuna ve öğrenme geriliğine de neden olabilmektedir. Bu nedenle erken ilaç tedavisinin başlanması, tedavinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi müdahale ile tedaviye devam edilmesi gerekebilmektedir.)

YETERLİ TEDAVİ EDİLMEZSE ÇEVRE ORGANLARA ZARAR VERİYOR

Orta kulak iltihaplarında yeterli tedavinin alınmadığı durumlarda orta kulak boşluğundaki iltihap ve iltihaba bağlı oluşan toksinler hem orta kulak boşluğundaki yapılara hem de çevredeki diğer organlara zarar verdiğini söyleyen Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz, “Kulak zarında delinme olmasına ve orta kulak boşluğunda bulunan işitmede görevli kemikçiklerin (çekiç-örs-üzengi) zarar görmesine bağlı oluşan ileti tipi işitme kayıplarında tedavi yöntemleri ilaç tedavisiyle iltihabın kurutulması sonrası cerrahi ile bu yapıların onarılmasını içermektedir. İç kulaktaki yapıların zarar gördüğü durumlarda ise ilaç ya da ameliyatla tedavi edemeyeceğimiz sensörinöral tipte işitme kayıpları meydana gelebilmektedir. Bu hastalarda ise en uygun tedavi işitme cihazı kullanımı olmaktadır. ”dedi