Beden Sağlığı Sonbaharda vakalar coştu! Kapalı alanlar çok riskli: 15 dakikada tüm vücuda yayılıyor

Sonbaharda vakalar coştu! Kapalı alanlar çok riskli: 15 dakikada tüm vücuda yayılıyor

Paylaş
Sonbaharda vakalar coştu! Kapalı alanlar çok riskli: 15 dakikada tüm vücuda yayılıyor

Uyuz vakaları hem dünyada hem de Türkiye'de arttı. Deri temasıyla bulaşan uyuz hastalığı, özellikle ortak kullanım alanlarından hızlıca yayılabiliyor. Uyuz hastalığının kişiden kişiye 15-20 dakikalık yakın temasla veya ortak kullanılan eşyalar ile hızlıca bulaşabildiğini ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, özellikle kalabalık alanlara dikkat çekti ve uyarıda bulundu.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de uyuz vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Hastanelere gün içerisinde birçok kişi uyuz şikayeti ile başvuruyor.

Haberin Devamı

Deride kaşıntı ve döküntüye yol açan uyuz hastalığı son derece bulaşıcı olabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, uyuz hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve alınması gereken önleri Posta.com.tr okurları için anlattı.

Uyuz gözle görülemeyen, deri altında kendi kazdığı 1-10 mm’lik tüneller içinde yaşayan bir tür parazit olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can "Uyuz tüm yaşamını insan derisinde geçirir. Dış koşullarda ise 4-7 gün yaşayabilir." dedi.

15-20 DAKİKALIK YAKIN TEMASLA BULAŞIYOR

Uyuzun kişiden kişiye 15-20 dakikalık yakın temasla veya ortak kullanılan eşyalar ile hızlıca bulaşabildiğini ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, özellikle kalabalık alanlara dikkat çekti.

Haberin Devamı

Uyuz kişiden kişiye 15-20 dakikalık yakın temasla veya ortak kullanılan eşyalar ile bulaşır. Yani basit tokalaşma veya para alışverişi ile bulaşması zordur. Ancak aynı evi veya ortamı paylaşan kişilerde bulaş oldukça kolaydır. Özellikle toplu taşıma araçları, hastaneler, bakım evleri, yurtlar bulaşın kolaylaştığı ortamlardır.


UYUZ TEDAVİ EDİLMEZSE TEKRARLIYOR

Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, "Şikayetler bulaştan 3-6 hafta sonra başlar. En sık göbek etrafı, kasıklar, genital bölge, el, ayak bileği ve parmak araları gibi kıvrım yerlerinde küçük kırmızı kabarcıklar ve sivilceler ile gece artan kaşıntı görülür. Bazen kaşıntıya bağlı açılan yaralara diğer mikroplar da eklenebilir ve ateş oluşabilir. Eğer uyuz tamamen tedavi edilmezse belirli bir süre sonra tekrar ortaya çıkar." dedi.

EVDE HAZIRLANAN KARIŞIMLARI SAKIN KULLANMAYIN

Uyuz tedavisi için evde hazırlanan karışımların asla kullanılmaması gerektiği de belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, "Tedavide kesinlikle evde hazırlanan karışımlar kullanılmamalı. Hekimler tarafından özel olarak hazırlatılan kükürtlü veya sülfürlü karışımlar, permetrin içeren losyonlar ile ivermektin içeren haplar kullanılabilir." cümlelerini kullandı.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, uyuz tedavisinde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı;

1.Şikayet olsun veya olmasın fark etmez aynı evde veya aynı koğuşta yaşayan herkes tedavi edilmelidir.

2.Tedavi tüm herkese aynı anda uygulanmalıdır.

3.Tedavi 10 gün ara ile mutlaka 2 kez tekrar edilmelidir.

4.Sürme ilaç kullanılacaksa sadece şikayet olan yere değil, boyundan aşağı tüm vücuda uygulanır. Sürme ilaç kullanırken abdest alırken veya el yıkarken ilaç su ile yıkanacağı için sonrasında yıkanan alana tekrardan ilaç sürülmelidir.

Haberin Devamı

5.İlaç kullanılan gün mutlaka eşyalar da temizlenmeli. Bunun için elbiseler, nevresimler, havlular, koltuk kılıfı ya 60 derecede ısıda yıkanıp, buharlı ütü ile ütülenir ya da poşetlere konur, ağzı sıkıca kapatılır 7-10 gün boyunca havasız bekletilir. Halılar yüksek vakumlu elektrikli süpürge ile temizlenip poşetlenir yine 7-10 gün ağzı sıkı bir şekilde kapalı bekletilir. Kullanılan tüm kıyafetler kirli kabul edilmeli. Dolaptaki temiz kıyafetlerin arasına konulmamalı. Eğer konulursa dolaptaki tüm eşyaların tekrar temizlenmesi gerekir.

6.Sürme ilaç vücudu kurutup, tahriş edebilir bu da kontakt egzamaya ve kaşıntının artmasına neden olabilir. Kaşıntı arttı diye sürekli tekrar tekrar ilaç sürmeye devam edilmemeli, tedavi sonrasında 10 gün boyunca nemlendirici losyonlar kullanılmalı.

7.Başarılı bir tedaviden sonra bile uyuzun atıklarına bağlı 2-6 hafta daha kaşıntı devam edebileceği unutulmamalı.

Haberin Devamı

8.Kremler serin yerde muhafaza edilmeli. Kesinlikle evde yapılan ilaçlar denenmemeli.

9.Kortizonlu merhemler ve doktor tarafından önerilmeyen kaşıntı kremleri asla kullanılmamalıdır.

10.Bebeklere ve gebelere doktorların hazırlattığı özel karışımlar tercih edilmeli.