Beden Sağlığı Strep A hastalığı nedir, nasıl bulaşır? İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan Strep A’nın belirtileri neler, tedavisi var mı? Türkiye’de görüldü mü?

Strep A hastalığı nedir, nasıl bulaşır? İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan Strep A’nın belirtileri neler, tedavisi var mı? Türkiye’de görüldü mü?

Paylaş
Strep A hastalığı nedir, nasıl bulaşır? İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan Strep A’nın belirtileri neler, tedavisi var mı? Türkiye’de görüldü mü?

Step A hastalığı nedeniyle İngiltere diken üstünde. Ülkede 4 çocuk aynı hastalık nedeniyle hayatını kaybederken, bakteriler yoluyla ilerleyen hastalık yeni bir salgın endişesi yaratıyor. Peki, Strep A hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Strep A’nın belirtileri neler, tedavisi var mı? Türkiye’de görüldü mü? İşte yanıtı…

Çocuk sahibi ailelerin yeni korkusu Strep A hastalığı oldu. Sıradan boğaz enfeksiyonlarına benzerliği ile dikkat çeken hastalık kısa sürede ilerleyebiliyor ve sonunda çocuğunun ölümüne bile yol açabiliyor. İşte Strep A hakkında bilinmesi gerekenler…

Haberin Devamı

STREP A HASTALIĞI NEDİR, NASIL BULAŞIR?

Strep A tıbbi olarak 'A grubu streptokok' olarak da bilinen ve boğaz ağrısı, bademcik iltihabı gibi enfeksiyonlara neden olan bir bakteridir.
Enfekte olan insanların boğazına, solunum yollarına ve derisine tutunan bakteri çoğunlukla hafif enfeksiyonlara neden olsa bile istisnai durumlarda yaşamı tehdit eden romatizmal hastalıklara neden olabilir.

Strep A ile enfekte kişilerin hastalığı başkalarına bulaştırma olasılıkları yüksektir. Bakteri hapşırık ve öksürüklerdeki taneciklerle, öpüşmeyle ve cilt teması ile karşıdaki kişiye geçebilir.

Hastalığın okul, kreş gibi kalabalık yerlerde hastalığın yayılma olasılığı daha yüksektir.
Uzmanlar hastalığın önlenmesi için sık sık el yıkanmasını, öksürürken ve hapşırırken ağzın bir mendil ile kapatılmasını öneriyor.
Okullarda yayılımın önlenmesi için çocukların kıyafetleri ve oyuncakları yıkanmalı ve ortak eşya kullanımının önüne geçilmelidir.

Haberin Devamı

STREP A BELİRTİLERİ NELER?

Strep A, bazı çocuklarda hiç belirti vermezken genellikle döküntü, kas ağrıları, yüksek ateş, boğaz ağrısı, kulak enfeksiyonu, yorgunluk ve ciltte yaralar gibi semptomlarla kendini belli eder. Uzmanlar bu belirtilerin ortalama bir hafta sürdüğünü belirtiyor.

STREP A TEDAVİSİ VAR MI?

Hastalık için şu an bir aşı bulunmuyor ancak enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor.

TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Strep A şu an için Türkiye’de hiç görülmedi.