Beden Sağlığı STREP A NEDİR, belirtileri ve semptomları nelerdir, nasıl bulaşır?

STREP A NEDİR, belirtileri ve semptomları nelerdir, nasıl bulaşır?

Paylaş
STREP A NEDİR, belirtileri ve semptomları nelerdir, nasıl bulaşır?

'Streptokok' (Strep A) bakterisi, Ankara'da minik Aras'ın acı haberi sonrası gündeme geldi. Henüz 3 yaşında olan çocuk, doğum gününde bu bakteri nedeniyle hayatını kaybetti. Ailesi yaşadıkları acı sonrası hastalıkla ilgili insanları bilgilendirdi. Peki “Strep A enfeksiyonu nedir?”, Strep A virüsü nasıl bulaşır?”, “Strep A virüsünün belirtileri nelerdir?” ve “Strep A Virüsünün tedavisi nasıl olur?”

Yaygın bir vüris olan Strep A bakterisi son zamanlarda çocuklarda ölüme neden oluyor. Dünyada birçok çocuk bu virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Türkiye'de de ölüm vakası görülürken sıkça "Strep A virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Strep A'nin tedavisi var mı, öldürücü mü?" sorusu gelmeye başladı. Peki, "Strep A nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, ölümcül mü, tedavisi var mı?" İşte Streptokok' (Strep A) virüsü hakkında tüm detaylar...

Haberin Devamı

STREP A BAKTERİSİ CAN ALDI

Dünyada sık görülen Türkiye'de de çocuklar arasında yayılan 'Streptokok' (Strep A) bakterisi, Ankara'da can aldı. 3 yaşındaki Aras Sönmez, doğum gününde Strep A bakterisi nedeniyle yaşamını yitirdi. Baba Oğuz Buğrahan Sönmez, hastalığın soğuk algınlığı gibi başladığını ve kısa sürede oğlunu kaybettiklerini söyledi.

STREP A BAKTERİSİ NEDİR?

GAS kısaltmasıyla da bilinen Grup A streptokok, genellikle boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türüdür. Grup A streptokok enfeksiyonları genellikle tonsilit olarak da adlandırılan boğaz ağrısına ve bademcik enfeksiyonuna neden olur. Bu bakteri türü, kızıl hastalığına, impetigo ve selülit gibi cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Nadir durumlarda bakteri, invaziv grup A streptokok hastalığı (iGAS) olarak bilinen, yaşamı tehdit eden bir nekrotizan fasiit ve toksik şok sendromu tablolarına da sebebiyet verebilir. Bazı bireylerde A grubu streptokok enfeksiyonu, kalbe (romatizmal ateş olarak bilinen bir durum) veya böbreklere (glomerülonefrit olarak bilinir) zarar verebilecek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Streptokok A, halk arasında da Beta olarak bilinir.

Haberin Devamı

STREP A BAKTERİSİ NASIL BULAŞIR?

Bakterinin bulaş seçenekleri arasında yakın temas, öksürük ve hapşırma yer alıyor. Maskesiz ve yakın temasın olduğu işyerleri, okullar, bakımevleri, toplu taşıma gibi alanlarda daha fazla gözlemleniyor.

STREP A ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Streptokok A’nın belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Boğaz ağrısı
  • Ateş
  • Ciltte kızıl benzeri döküntülerin olması
  • Boğazlarda beyaz iltihaplı görünüm
  • Lenf bezlerinde büyüme
  • Damakta oluşan kırmızı noktalar
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Kas ağrıları
  • Baş ağrısı