Beden Sağlığı Türkiye'den organ nakline uluslararası destek

Türkiye'den organ nakline uluslararası destek

Paylaş
Türkiye'den organ nakline uluslararası destek

Farklı nedenlerle bu dünyadaki yolculuğu sona erenlerden bağışlanan organlar, bir başkası için tünelin ucundaki ışık oluyor. Ancak çok sayıda kişi, tünelin ucundaki ışık olmak yerine toprağın altında çürümeyi tercih ediyor. İşte bu nedenle Türkiye'de her yıl 2 binden fazla insan organ beklerken ölüyor, dünyada ise bu rakam yıllık 100 binin üzerinde

Hem organ bağışı ve nakliyle ilgili gelişmekte olan ülkelere teknik konularda yardım etmeyi hem de Sağlık turizmine katkı sağlamayı amaçlayan, Türkiye merkezli International Transplant Network’un (ITN- Uluslararası Organ Nakli Ağı), Faz 2 ayağı için çalışmalar başladı.

Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, SESRIC ve DEİK tarafından desteklenen, Türkiye Organ Nakli Vakfı’nın (TONV) koordinasyonunda 5 üniversite ve 5 sivil toplum örgütünün yürüttüğü projede eyleme geçiliyor.

TÜRKİYE 24 ÜLKEYE TEKNİK DESTEK VERECEK

Alanında dünyanın ilk ve en büyük projesi olan, Asya, Afrika ve Doğu Avrupa olmak üzere 3 kıtadan 70 ülkeyi kapsayan eylem planının hayata geçirilmesiyle Türkiye, organ bağışı ve nakliyle ilgili yasal düzenlemesi bulunmayan gelişmekte olan 24 ülkeye uluslararası düzeyde teknik yardım ve destek verecek.

Projenin detayları ve organ bağışının önemi İstanbul’da yapılan basın toplantısında ele alındı. Çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci ve bilim insanının katıldığı toplantıda Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, yılda yaklaşık 5 bin organ nakli yapılan ülkemizin önemli bir klinik tecrübeye, zengin bir altyapıya sahip olduğunu söyledi. (ntv.com.tr)

Haberin Devamı