Beden Sağlığı Unutmamak için bol bol kahkaha atın!

Unutmamak için bol bol kahkaha atın!

Paylaş
Unutmamak için bol bol kahkaha atın!

Yapılan araştırmalar gülmenin, stres hormonu kortizolün beyin üzerindeki zararlı etkisini azaltabileceğini ve böylece hafıza kaybının önüne geçebileceğini ortaya koydu

Okan Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, Loma Linda Üniversitesi'nde Dr. Gurinder Singh Bains tarafından yönetilen araştırmanın, özellikle yaşlanmaya bağlı hafıza kaybı için kahkahanın iyi bir "ilaç" olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bu alanda yapılan diğer araştırmaların da gülmenin, kahkaha atmanın ve mizahın insana iyi geldiğini kanıtladığını vurgulayan Şenbursa şunları aktardı:

“Fazla stresin sağlığı olumsuz etkilediği bilinen bir gerçek. Medicals Today’de yayınlanan bir çalışma stresin alerjileri daha da kötüleştirebileceğini söylüyor. Diğer çalışmalar ise stresin beyni, zihinsel hastalıklara karşı duyarlı yaptığını gösteriyor.

Geçmiş araştırmalar, stresin ileri yaştaki kişilerde hafızayı kötüleştirdiği ve öğrenmeyi zorlaştırdığını ortaya koymuştu. Nedeni ise, stresin beyin hücrelerine zarar veren kortizol üretimini artırmasıydı.

STRESİ AZALTMADA ANAHTAR!

Araştırmacılar, kahkahanın stresi azalttığı bilindiğinden bu yana mizahın kortizolü azaltabileceğini kanıtlamak istiyordu. Bu amaçla, diyabeti olan ileri yaştakiler ve sağlıklı olan ileri yaştakilerden oluşan iki gruba görsel tanımlamayı, öğrenme yeteneğini ve hafızayı ölçen teste girmeden önce 20 dakika komik video seyrettirildi. İleri yaştaki üçüncü grup ise, bu teste videoları izlemeden girdi. Testten önce komik video seyredenlerde kortizol seviyesinin, seyretmeyenlere göre daha düşük olduğu bulundu. Diyabeti olan grupta kortizol seviyesi azaldı ve hafızada ilerleme gerçekleşti. Testten önce komik video seyredenlerde kortizol seviyesinin, seyretmeyenlere göre daha düşük olduğu bulundu. Diyabeti olan grupta kortizol seviyesi azaldı ve hafızada ilerleme gerçekleşti.

Haberin Devamı

Dr. Şenbursa, araştırma sonunda stresi az olan insanların daha iyi hafızaya sahip olduklarının ve mizahın stresi azaltmada anahtar rol oynadığının görüldüğünü vurguladı.

Mizah, beynin hafıza bölümü olan hippocapmustaki nöronlara zarar veren kortizol gibi hormonları azaltıp kan basıncını düşürüyor ve kan akışını artırarak iyilik hali sağlıyor. Kahkaha atmak ve mizah, keyif hissi veren endorfin ve dopamin salınımını artırıyor. Dr. Şenbursa, bu nedenle yaşa bağlı hafıza bozuklukları olanların bile eğlenceli ve yararlı mizah terapilerini programlarına ekleyebileceklerini söylüyor.