Beden Sağlığı Uzmanlardan korkutan uyarı: İkiz salgın dönemine girmiş bulunmaktayız!

Uzmanlardan korkutan uyarı: İkiz salgın dönemine girmiş bulunmaktayız!

Paylaş
Uzmanlardan korkutan uyarı: İkiz salgın dönemine girmiş bulunmaktayız!

Koronavirüs salgınında vaka sayıları hızla artarken ekim ve kasım ayları için uzmanlar ”ikiz salgın” alarmı veriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal ve Enfeksiyon Uzmanı Dr. Fatih Yıldız ikiz salgın alarmına karşı önemli açıklamalarda bulundu.

Serpil Dokurel/Posta.com.tr | Mevsimsel geçişler hızla etkisini gösterirken soğuk algınlığı gibi üşütmeye bağlı bulaşıcı hastalıklar da ortaya çıkmaya başladı. Özellikle son günlerde artış gösteren grip, Covid-19 ve yeni ortaya çıkan virüsler iyice yayılmaya başlamış durumda. Peki, İkiz salgın alarmı geldi mi? Covid-19 salgını ve grip vakaları artacak mı? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal ve Enfeksiyon Uz. Dr. Fatih Yıldız grip ve koronavirüs salgınına karşı önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

“İKİZ SALGIN DEDİĞİMİZ DÖNEME GİRMİŞ BULUNMAKTAYIZ”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, “Sonbahar aylarında aslında viral enfeksiyonlarının kuvvetleneceğini ve bunların Covid pandemisiyle beraberlik göstererek başka yüksek viral enfeksiyon dalgalarına neden olacağını beyan etmiştik. Kasım ayının ortalarında beklenen bu pik seviyesi daha Kasım ayına girmeden, Ekim ayının ortalarında başladı. Özellikle influenza A ve parainfluenza virüslerinin şiddetli ve hızla yayılmış olmasıyla birlikte; yüksek ateş, ani başlayan gribal enfeksiyon bulguları, özellikle nezle, hapşırık, burun akıntısı ve aşırı yorgunluk ve halsizlik tıpkı COVID-19’un B5 Omicron varyantına çok yakın benzerlik göstermekte. Dolayısıyla Ekim ayının son haftasına girmeden "iki salgın" dediğimiz hem mevsimsel viral enfeksiyon faktörlerinin hem de COVID-19’un giderek logaritmik artış gösterdiği döneme girmiş bulunmaktayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

"BEN POZİTİF ÇIKMADIM" DEYİP KALABALIK ORTAMLARA GİRMEYİN!

Her viral enfeksiyonda olduğu gibi hasta olan kişilerin kendilerini toplumdan mümkün olduğu kadar izole etmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Tuğçe Hürkal, “Ancak, maalesef ki kişilerin COVID-19 antijen testlerinin negatifliğiyle 'ben zaten COVID-19 çıkmadım' diyerek, normal viral enfeksiyon bulgularıyla sahada, iş yerinde, okulda ve kalabalık alanlarda olmalarıyla mevsimsel grip de daha hızlı ilerliyor. Bu salgınları önlemenin en temel yöntemi, kişilerin semptom hissettiklerinde eğer bedensel çalışma gücüne sahiplerse ya da çalışmak mecburiyetindelerse maske takarak kendilerini toplum içinde izole etmeleri; böylece hastalığın öksürük, hapşırık ve damlacık yoluyla etrafa yayılmasını engellemeleridir. Maskelerin sık değiştirilmesi, özellikle sekresyonu yani balgamı, burun tıkanıklığı ve hapşırığı olan kişilerin sık sık maskelerini yenilemesi ve çok sık el, ağız ve burun temizliği yaparak bu bölgede hijyen oluşturulması sağlanmalıdır. Böylece enfeksiyon bulaştırıcılığı düşürülebilir.” açıklamasında bulundu.

PEÇETELERİ ORTALIKTA BIRAKMAYIN!

Haberin Devamı

Maske takmanın kişilerin enfeksiyon bulgularını yaymasına engel olduğunu belirten Dr. Hürkal “Maske hem mevsimsel grip hem de COVID-19’un yayılımını azaltmaktadır. Fakat maskelerin nezle gibi hapşırık, burun akıntısı şikayetleri süresince sık değiştirilmesini öneriyoruz. Ağız ve burun temizliği yapılan peçetelerin de hiçbir şekilde açık alanlarda ortada bırakılmaması ve mutlaka bir çöp torbasına atılması gerekir ” dedi.

“COVID-19 İLE GRİP KARIŞACAK”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal “COVID-19 ve grip karışıyor, mevsimsel viral enfeksiyonlarda çoğu şikayetler COVID-19 ile örtüşmekte. COVID-19’un B3, B4 ve B5 varyantları, influenza, parainfluenza, RSV (Respiratuar Sinsityal Virus), rinovirüs semptomlarının hepsi birbirine yakın. Fakat hepsinin semptom akışı açısından öncelik ve oluş sıralamaları değişmekte, dolayısıyla boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, boğazda batma, hızlı ilerleye bir nezle, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş gibi şikayetler virüslerin kendileri arasındaki sıralamalarda ayrım ve öncelikleri değişmektedir" diyor ve aralarındaki farkları örneklerle açıklıyor.

Haberin Devamı

"Koronavirüs B4 ve B5 varyantları yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve boğaz ağrısıyla başlayıp ardından öksürük gelebiliyorken, özellikle parainfluenzada şiddetli bir nezleyi, akut öksürük atağı destekliyor. Rinovirüste daha çok nezle ön planda. İnfluenza A virüsünde ise aşırı eklem ağrısı, 39-40.5 civarı yüksek; ateşin 3 güne kadar seyretmesinin ardından ise öksürük geldiğini görüyoruz."

OMICRON B5 VARYANTI VE FARANJİT BELİRTİLERİ AYNI

Dr. Tuğçe Hürkal, Covid-19'daki B5 varyantının semptom ve akışında boğaz ağrısının ön planda olduğunu ve ciddi faranjit belirtiileriyle ortaya çıktığını açıkladı. Aynı zamanda belirtilere kuru öksürük ve baş ağrısının da görüldüğünü ekledi.

“GRİP COVİD- 19’A GÖRE DAHA YAVAŞ BULAŞIYOR”

Enfeksiyon Uzmanı Dr. Fatih Yıldız, “Grip, Covid-19 ile benzer şekilde havadaki damlacıklar yoluyla, kirlenmiş eller ve eşyalar yoluyla insanlar arasında yayılmaktadır. Ancak grip, Covid-19'a göre bir kişiden diğerine daha yavaş bulaşmaktadır. Kapalı ve kalabalık ortamlarda maske takmak ve el temizliğine özen göstermek gribin bulaşmasının büyük ölçüde engelleyecektir. Solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerin, öksürük, aksırık, burun akıntısı veya boğaz ağrısı şikayeti bulunan kişilerin hastalığı çevrelerine yaymamaları için ellerini sık yıkaması, maske takması ve çevresindeki kişilerle yakın temastan kaçınması önemlidir” dedi.

Haberin Devamı

MASKEYLE GRİPTEN KORUNABİLİRİZ

Gripten maske takmayla büyük ölçüde korunabileceğimizi söyleyen Dr. Yıldız “Maskenin kirlendikçe veya nemlendikçe değiştirilmesi, ağız ve burnun maskeyle uygun şekilde kapatılması halinde maske yararlıdır. Ancak el temizliği de maske kullanımı kadar önemli bir konudur. Ağıza, buruna ellerin değmesi nedeniyle virüs önce ellere bulaşmakta ve sonra çevremize yayılmaktadır” açıklamasını yaptı. Her iki hastalığın belirti ve etkilediği organların aynı olduğunu söyleyen Yıldız, aşı yaptırmanın bu hastalıkları geçirmeyeceğiniz anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

Uzman Dr. Yıldız, Covid-19 belirtileri virüste oluşan mutasyonlarla beraber kısmen değişse de; virüs hala bir solunum yolu hastalığı sebebidir dedi ve belirtileri sıraladı.

  • En sık burun akıntısı
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik
  • Boğaz ağrısı
  • Kas ağrısı
  • Aksırık
  • Ateş

Bununla birlikte bazı kişilerde tat veya koku alma duyusunda bozulmalar görülebilir.

Dr. Fatih Yıldız, “Kişinin aşılı olması veya hastalığa karşı bağışıklığının olması şikayet oluşmasını azaltabilir veya enfeksiyonu belirtisiz geçirmesini sağlayabilir" diyerek açıklamalarını noktaladı.