Cinsel Sağlık Cinsel ilişki sonrasında sonrasında bu hataları yapmayın! Enfeksiyon kaçınılmaz oluyor...

Cinsel ilişki sonrasında sonrasında bu hataları yapmayın! Enfeksiyon kaçınılmaz oluyor...

Paylaş
Cinsel ilişki sonrasında sonrasında bu hataları yapmayın! Enfeksiyon kaçınılmaz oluyor...

Genital enfeksiyonlar; üreme organlarında ortaya çıkan, kişinin üreme fonksiyonlarını tehdit edebilen ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Üreme sağlığını korumak ve infertilite gibi ilerde ortaya çıkabilecek sorunları önlemek için genital enfeksiyon belirtilerini erkenden tanıyıp tedavi etmek önem taşır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Âzer Aras Uluğ, kadınların sıklıkla karşılaştığı bir sorun olan genital enfeksiyon sorunu için merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için anlatıyor.

Haberin Devamı

Vajinal enfeksiyon; üreme sisteminin bir parçası olan vajina dokusunun çeşitli mikroorganizmalar veya vajinal floranın bozulması nedeniyle iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorununu ifade eder. Sağlıklı bir bireyde vücudun tüm dış dokularında olduğu gibi genital bölgeyi oluşturan vulvar ve vajinal bölgelerde de çok sayıda mikroorganizma bulunur. Bu organizmaların büyük çoğunluğunun vücut üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır, hatta söz konusu bölgelerde koloniler oluşturarak vücuda fayda sağlar ve zararsız bir şekilde yaşamaya devam ederler.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Âzer Aras Uluğ “Bu organizmaların kolonizasyonu nedeniyle vücut dokularına zararlı olabilecek diğer mikroorganizmaların dokularda çoğalma şansları yoktur. Ancak çeşitli nedenlerle zararsız mikroorganizmaların sayısı azalırsa, vajina dokusunun iltihaplanmasına neden olan mikroorganizmaların sayısı artarak vajinit, sistit ve vulvit dediğimiz birçok enfeksiyona neden olur. Vajinal enfeksiyonların bir diğer nedeni de vücutta bulunmayan bazı zararlı organizmaların doğrudan genital bölgeye yayılmasıdır.” Açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

 GENİTAL ENFEKSİYON NEDEN OLUR?

Vajina dokusunda vücutla uyum içinde yaşayan ve laktobasil adı verilen çok sayıda bakteri bulunur diyen  Op. Dr. Âzer Aras Uluğ, “Laktobasiller bu bölgeyi kolonize ederek vücut için zararlı olabilecek başka mikroorganizmaların vajina dokusunda üremelerini engeller. Aynı zamanda vajina dokusunun pH, asidite ve biyokimyasal özellikleri gibi farklı parametrelerinin de düzenlenmesine katkıda bulunur. Gereksiz antibiyotik kullanımı, yanlış beslenme, genital bölgenin uygunsuz temizliği ve bakımı gibi durumlarda laktobasiller olumsuz etkilenebilir ve vajinadaki sayıları hızla azalır. Bu durumda başka bakteriler veya mikroorganizmalar vajina dokusuna yerleşme imkanı bulur ve sonucunda vajina dokusunda enfeksiyon ortaya çıkabilir.  Ek olarak, cinsel yolla bulaşan çeşitli hastalıkların oluşumunda da, laktobasillerin yetersiz olduğu durumunlar zemin hazırlar.”dedi.

Haberin Devamı

 GENİTAL ENFEKSİYON BİRÇOK BELİRTİ GÖSTEREBİLİR

Uluğ , Vajinal enfeksiyonlarda inflamasyonun derecesine, şiddetine, yaygınlığına ve inflamasyona neden olan faktörlere bağlı olarak çok çeşitli klinik semptomlar gözlenebilir dedi ve sıklıkla yaşanan semptomları açıkladıVajinal akıntı,Vajinal akıntıda renk değişikliği,• Vajinal kaşıntı,• Vajinada ağrı,• İdrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi,• Vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik.Tanı ve tedavi yöntemleriVajinal enfeksiyon şüphesi olan hastalarda, doktor uygun görürse öykü ve fizik muayeneye ek olarak kan ve idrar testleri planlanabilir diyen Uluğ,  “Testte inflamasyona işaret eden yüksek kan değerleri tespit edilirse enfeksiyon lehine değerlendirme yapılabilir. Ağır enfeksiyonlarda kan ve idrar kültürü çalışmaları planlanabilir. Sık tekrarlayan vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmaları belirlemek için vajinal sekresyonlardan sürüntü örneklerinin alınması ve kültür çalışmalarının yapılması yararlıdır. Progresif vajinal enfeksiyon ve üreme rahatsızlığı durumlarında ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi ileri görüntüleme çalışmaları kullanılabilir.”dedi

Haberin Devamı

Genital bölgedeki enfeksiyonlar tedavi edilmezse üreme sisteminin içine ilerleyebilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir diyen diyen  Op. Dr. Âzer Aras Uluğ,   İç üreme organları etkilenirse cinsel işlev bozukluğu ve çocuk sahibi olamama gibi ek sorunların da ortaya çıkabileceğini belirtti.Op. Dr. Âzer Aras Uluğ,   “Vajinal enfeksiyonlara genellikle bakteri, mantar veya parazitler neden olduğundan, tedavide sıklıkla antibiyotikler kullanılır. Antibiyotikler ağızdan tablet veya kapsül şeklinde veya vajinal yoldan lokal olarak alınabilir. Viral vajiniti tedavi etmek için antiviral ilaçlar kullanılır. Siğiller gibi anatomik lezyonlar için lazer, kriyoterapi veya başka prosedürler planlanabilir.” dedi

İRİ DUDAKLAR VAJİNAL ENFEKSİYONA NEDEN OLUYOR!

Op. Dr. Âzer Aras Uluğ,  tedavi yöntemlerini açıkladı. Labioplasti yöntemiLabioplasti, iç dudakların normalden daha büyük, sarkık, koyu ve asimetrik olduğunda gerçekleştirilen bir tür iç dudak küçültme ameliyatıdır. İç dudakların iri katlantılı yapıları nemli bir ortam yarattığı için sık vajinal enfeksiyon geçirmeye neden olur. Bu nedenle cerrahi olarak küçültülmesi gerekmektedir. Küçük dudakların şeklinin bozulması; doğuştan, kalıtsal olarak ortaya çıkabilir veya hamilelik, menopoz, travma veya bazı hastalıklara bağlı olarak sonradan da gelişebilir. Bu durum kadın estetik olarak hoş görünmemesinin yanı sıra kadınların günlük yaşam konforunu da etkileyerek; ilişki sırasında ağrıya, sık enfeksiyonlara, dar kıyafetlerde rahat hissetmeme ve diğer semptomlara neden olabilir. Bu tür fiziksel sorunları olan kadınlar sıkça iç dudak estetiği ameliyatını (labioplasti) tercih etmektedirler.Vajinoplasti yöntemiVajinoplasti, genişleyen vajinanın küçültülmesi işlemdir. Vajina daraltma cerrahisi, vajina girişi açıkta olduğu için sık enfeksiyon yaşayan kişiler için uygulanabilen bir cerrahi işlemdir. Vajinoplasti sadece estetik cerrahi değildir, kişilerin cinsel yaşamını iyileştirmek için de gerekli bir operasyondur. Vajinanın genişlemesi için en büyük etken ise normal doğumdur. Ayrıca doğum yapmayan kadınlarda da yaşa, kilo alımına ve kişinin genetik yapısına bağlı olarak vajina genişlemesi yaşanabilir. Cerrahi yöntemlerin yanı sıra lazerle vajina daraltma gibi alternatif yöntemlerle de etkili sonuçlar alınabilir. Bireye uygun tedavi yöntemi ve cerrahi gerekip gerekmediği muayene sonrasında doktor ve hasta tarafından birlikte belirlenir.

Haberin Devamı