Cinsel Sağlık Erken boşalma neden olur, nasıl tedavi edilir?

Erken boşalma neden olur, nasıl tedavi edilir?

Paylaş
Erken boşalma neden olur, nasıl tedavi edilir?

Erkeklerde erken boşalma, boşalma sıvısı olan meninin cinsel ilişki hemen öncesinde ya da cinsel ilişki sırasında ve istenenden daha erken bir sürede vücuttan atılması durumu olarak açıklanabilir. Oldukça yaygın bir cinsel fonksiyon bozukluğu olan erken boşalma yaklaşık olarak sağlıklı ve cinsel aktif dönemde bulunan her 3 erkekten 1’inde görülmektedir. Burada bahsedilen “erken” zaman aralığını net olarak tanımlayacak bir medikal sınır olmamakla birlikte, cinsel ilişkinin gerçekleşmesini takiben ortalama 1-3 dakika içerisinde yaşanan boşalma durumu, teşhisin konulması adına dikkate alınacak göstergelerden biridir.

Zaman zaman bu sorun tüm erkeklerde görülse de, problemi doğrulamak için semptomların yeterli olmasına dikkat etmek gerekir. Öyle ki yalnızca partner ile yaşanan cinsel ilişki sırasında değil, aynı zamanda mastürbasyon sırasında da ortaya çıkan ve uzun bir süre boyunca devam eden erken boşalma durumunda mutlaka uzman bir üroloji hekimine başvurmak önemlidir.

Haberin Devamı

Bununla birlikte erken boşalmanın farklı çeşitleri olduğunu da söylemek mümkündür. 4 grupta incelenen bu sorunda, erken boşalmanın ortaya çıkma ve devam etme süreleri üzerinde durulmaktadır. Üroloji Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş, erkeklerde görülen erken boşalma probleminin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

 Hayat boyu devam eden erken boşalma: İlk cinsel deneyimin yaşanması ile başlayan ve yaşam boyu devam eden erken boşalma türüdür. Diğer çeşitlere göre genellikle toplumda daha az rastlanır.

Edinilen (sonradan oluşan) erken boşalma: Bir önceki maddeye oranla edinilen veya kazanılmış olarak bilinen erken boşalma tipine daha sık rastlanmaktadır. Bu durum genellikle fizyolojik bir rahatsızlık veya psikolojik bir değişken sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Değişken erken boşalma: Bu problemde en sık rastlanılan tiptir. Genelde cinsel birliktelik ve boşalma süreleri normal olsa dahi zaman zaman erken boşalma yaşayan bu grup hastalar, toplumun yüzde 8,5 ila 11,4’ünü oluşturmaktadır.

Subjektif (duyusal) erken boşalma: Problemin bu tipinde aslında bir erken boşalma sorunundan söz etmek pek mümkün değildir çünkü bu grup hastaların çeşitli psikolojik ve kültürel faktörlere bağlı olarak erken boşalma yaşadıkları düşünülmektedir.

Erken boşalma probleminin nedenleri nelerdir?

Erkekler için hem sosyal hem de cinsel yaşamı oldukça olumsuz etkileyen erken boşalmanın spesifik nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, genellikle kişinin yaşadığı depresyon ve anksiyete gibi durumlarla birlikte bazı ürolojik hastalıklar, hormonal sorunlar, cinsel bölgenin maruz kaldığı travmalar ve ürogenital enfeksiyonlar da bu soruna sebep olabilmektedir. Ayrıca uzun süre cinsel ilişki yaşamamış veya hayatına yeni bir partner ile devam etmeye başlamış olan erkeklerde erken boşalma daha sık izlenmektedir. Bununla birlikte bazı psikolojik ve fizyolojik nedenlere bağlı olarak da erken boşalma sorunu yaşanabilir.

Psikolojik nedenlerin bir bölümü genellikle normal boşalma yaşadığı bir dönem geçiren ve sonrasında erken boşalma şikayeti ile başvuran hastalarda gözlemlenmektedir. Bunlar:

Haberin Devamı
  • Kişinin kendi bedeninden hoşnut olmaması durumu,
  • Cinsel deneyimin bulunmaması,
  • Aşırı uyarılmaya veya heyecana bağlı değişken duygu durumu,
  • Stres veya yetersizlik hissi ve
  • İlişki kurmak, yakınlık göstermek ve kontrol ile ilgili psikolojik sorunların bulunmasıdır.

Bunun yanı sıra cinsel istismara uğramak, aşırı baskın aile yapısı içerisinde yetişmek ve cinsellik konusunda tutucu bir eğitim almak, travmatik deneyimler yaşamak veya çeşitli koşullanmalar nedeniyle de hastalarda hayat boyu devam eden erken boşalma görülebilir.

Fizyolojik nedenlere bakıldığında ise ilk sırada hipertiroidi ve diyabet hastalığının yer aldığını bilmek gerekir.

Günümüzde sağlıksız beslenmek, hareketsiz bir yaşamı benimsemek ve kilo almak, birçok sağlık sorununda olduğu gibi cinsel fonksiyonların bozulmasında da etkilidir. Ayrıca, hormonal bozukluklar, prostat bezi sorunları, penisin aşırı hassasiyeti, nörofizyolojik nedenler ve Multiple Skleroz da erken boşalmaya neden olan biyolojik faktörler arasında sayılmaktadır.

Erkekte boşalmayı geciktirme teknikleri ve tedavileri

Bu tanının konulabilmesi için ilk olarak elbette ki hastanın süregelen bir cinsel yaşamı olması gerekmektedir. Erken boşalma şikayeti yaşayan hastalarda yaygın olarak ve bilinçsizce uygulanan geciktirme yöntemleri ise sonrasında daha büyük sorunlara yol açabilmektedir.

Haberin Devamı

Tedaviye başlamadan önce hastanın muhakkak fizik muayene olması gerekir. Bununla birlikte hastanın kendi kendisine geliştireceği teknikler, sonrasında hem kendisi hem de partneri için doyumun azalmasına ve iletişim sorunu yaşanmasına sebep olacaktır. Bu süreçte öncelikle erkekte sertleşme bozukluğu olup olmadığına bakılır. Aynı zamanda detaylı alınan bir anamnez ile hastanın yaşadığı diğer sağlık sorunları, kullandığı ilaçlar ve varsa travmaları öğrenilir. Daha sonra kişiye özel planlanan ve günümüzde oldukça iyi sonuçlar alınan erken boşalma tedavilerine başvurulabilir.

İlaç tedavisi: Erken boşalma tedavisinde sıklıkla tercih edilen yöntem, ağızdan alınan ilaçların kullanımıdır. SSRI (Selektif Seratonin Reuptake İnhibitörü) olarak bilinen bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Egzersizler: Özellikle önerilen Kegel egzersizleri, kişinin pelvik kasların kontrolünü ele alması ve bu sayede boşalmayı kontrol etmesi bakımından oldukça yararlıdır.

Haberin Devamı

Krem, jel ve prezervatif kullanımı: Tedavide kullanılan birtakım lokal anestezik krem ve jeller de penisteki aşırı uyarılmayı önleyerek erken boşalmayı geciktirebilmektedir. Ayrıca prezervatif kullanımı da duyu hissini azaltan bir başka etkili yöntemdir.

Cinsel terapiler: Ön sevişme süresinin öneminin ve ilişki esnasında uygulanacak birtakım tekniklerin öğretildiği bu terapiler de erken boşalmanın geciktirilmesinde faydalı olmaktadır.

Cerrahi tedaviler: Hemen hemen hiç uygulanmayan bu tedavi yönteminde ise penisteki aşırı duyarlılığın azaltılması adına bazı sinirlerin bloke edilmesi hedeflenmektedir.