Cinsel Sağlık Normalden daha şiddetli regl ağrısı bu hastalığın habercisi olabilir

Normalden daha şiddetli regl ağrısı bu hastalığın habercisi olabilir

Paylaş
Normalden daha şiddetli regl ağrısı bu hastalığın habercisi olabilir

Miyomlar, rahmi oluşturan kas hücrelerinin anormal şekilde çoğalması ile meydana gelen genellikle iyi huylu tümörlerdir. Genellikle iyi huylu yapıda olan bu tümörler, çoğu hastada belirti vermezler. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, genelde rutin jinekoloji muayeneleri sırasında tesadüfen teşhis edilen miyomlar hakkında posta.com.tr'ye konuştu.

Miyomlar; bazı hastalarda adet düzensizliği, ağrı, anormal kanama ve gebe kalmada zorluk gibi ciddi sorunlara yol açabilirler. Miyomlar nadiren de olsa kontrolsüzce çoğalmaya başlayıp kanserli bir yapıya dönüşebilirler. Saydığımız her iki durumda da tedavi edilmeleri gerekir.

Haberin Devamı

MİYOM NEDEN OLUR?

Miyomların tam olarak hangi sebepten meydana geldikleri bilinmemektedir. Ancak hangi faktörlerin miyom oluşumuna yol açabileceği konusunda tahminler mevcuttur.

Miyomlar genelde;

• Genetik sebeplerden,
• Doktor kontrolü olmadan düzensiz kullanılan doğum kontrol hapları gibi hormon içerikli ilaçlar kullanmaktan,
• Aşırı kilo ve obezite gibi sebeplerden,
• Menopozun sebep olabileceği hormon dengesizliklerinden meydana gelebilirler.
Miyomun neden oluştuğu konusunda fikir sahibi olabilmek için detaylı bir doktor muayenesi gerekir.

MİYOM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Miyomlar çoğu zaman belirti vermeden oluşan kitlelerdir. Hastalar, rahimlerinde miyom olduğunu genelde başka bir hastalık için gittikleri jinekoloji muayenelerine öğrenirler. Bazı hastalarda ise miyomlar, oldukça rahatsızlık verici şikâyetlere yol açabilirler. En sık görülen miyom belirtileri arasında şunlar yer alır:

Haberin Devamı

• Âdet düzensizliği
• Normalden daha şiddetli âdet sancıları
• Anormal kanamalar
• Kasık bölgesinde ağrı
• Cinsel birliktelik sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi
• Sık sık idrara çıkma ve hatta bazı durumlarda idrar kaçırma
• Kabızlık
• Gebe kalmada güçlük, kısırlık

Miyom belirtileri ve belirtilerin şiddetleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Miyomdan şüphelenen kadınlara bir an önce alanında uzman bir doktorla görüşmeleri önerilir. Böylece bahsi geçen şikâyetler giderilebilir ve hastalar eski hayat kalitelerine geri kavuşabilirler.

Miyomların kişi tarafından anlaşılması çok zordur. Çoğu zaman belirti vermeyen miyomlar, belirti verdikleri durumda da hasta tarafından diğer kadın hastalıklarından ayırt edilemezler. Bu yüzden miyomlar ancak bir kadın doğum uzmanı tarafından teşhis edilebilir.

MİYOM TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Tedavi edilmeyen miyomlar; kasık ağrıları ve şiddetli âdet kanamaları ile hastanın hayat kalitesini düşürmeye devam ederler. Kronik anemiye yol açabilirler. Miyomların gebe kalmada güçlük ve kısırlık gibi rahatsızlıklara yol açabildikleri de bilinmektedir. Tüm bunlara ek olarak miyomlar, bazı durumlarda kontrolsüzce büyüyebilirler. Kanserli yapıya dönüşerek çok daha tehlikeli ve tedavisi zor bir hastalığa dönüşebilirler. Bu yüzden miyomlar hafife alınmamalı ve mutlaka bir kadın doğum uzmanı ile iletişime geçilmelidir.

Haberin Devamı

MİYOM TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Miyom tedavisi eğer bu etkiler az ve kişinin yaşam kalitesini düşürmüyorlarsa düzenli doktor kontrolleri veya medikal tedavi yeterli olabilir. Miyom belirtileri kişinin günlük yaşantısını etkiliyorsa veya kanama gibi bir semptoma yol açıyorsa veya miyomun kanserli yapıya dönüşme tehlikesi varsa cerrahi işlemler gerekebilir.

Miyom tedavisinde kullanılan cerrahi operasyonlar iki ayrı başlık altında toplanırlar:

Miyomlar çoğu zaman belirtisiz seyrederler. Bu yüzden genelde hastalar, doktor takibi ile günlük yaşantılarına devam edebilirler. Bazı durumlarda ise miyomlar; âdet düzensizliğinden kanamaya ve lokasyonel olarak kısırlığa kadar varabilen ciddi şikâyetlere yol açabilirler. Bu durumda tedavi edilmeleri gerekir. Miyom tedavisi bilimsel yöntemler ışığında hastanın şikâyetlerine özel olarak planlanır. Bitkisel miyom tedavisi gibi alternatif yöntemlerin aksine bu tedaviler çok daha güvenli ve başarılıdırlar.

Haberin Devamı