Cinsel Sağlık Sosyal medyada çığ gibi büyüyor, aman dikkat!

Sosyal medyada çığ gibi büyüyor, aman dikkat!

Paylaş
Sosyal medyada çığ gibi büyüyor, aman dikkat!

Son günlerde TikTok gibi sosyal medya platformlarında kaynağı güvenilmez ve uzmanı belirsiz kişiler tarafından kadınların sağlığını ve cinsel hayatını kötü yönde etkileyecek bazı yöntemlerin bahsi geçiyor. Sosyal medyada git gide daha fazla yayılan bu yöntemler kadınlar tarafından da denenmeye başladı. Biz de salgın gibi yayılan ve yanıklara bile yol açabilen bu yöntemlerin zararlarını posta.com.tr okuyucuları için uzmanlara sorduk.

Serpil Dokurel / Posta.com.tr | Tiktok akımlarının ne kadar zararlı olabileceği; kimi "meydan okuma" (challenge) akımlarının ölümlere bile yol açtığı habrlerde sıkça karşımıza çıkıyor. Ancak tüm bunlara rağmen hâlâ yeni akımlar deneniyor. Şimdi de aynı platformda cinsel organ sıkılaştırma adı altında birçok yöntem ve ilaç tavsiye edilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Tiktok'ta yeni akım vajina sıkılaştırma yöntemleri oldu. Kaynağı belirsiz, uzmanların kesinlikle önermediği yöntemlerle vajina sıkılaştırma önerileri veriliyor. Lazer, krem, şifalı otlar gibi çeşitli maddelerle bunun yapılabileceğine dair videolar çekiliyor. Özellikle son günlerde kadınlar için "mutluluk çubuğu" olarak adlandırılan bir ürünün tanıtımı yapılmaya başlandı. Bu ürüne kadınlar tarafından çok talep olunca biz de konuyu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan'a sorduk.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan bu çubukların hiçbir işe yaramadığını belirtti. Tekcan bu ürünler üzerinde yeterli çalışma yapılmadığını ve kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirterek, evde yapılan kegel egzersizlerinin daha faydalı olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Op. Dr. Cevahir Tekcan "Vajinaya konulan jeller veya otlar, vajinanın koruyucu olan asit yapısını bozarak ve yabancı cisim etkisi yaratarak ciddi vajinal enfeksiyonlara ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aynı zamanda, enfeksiyon sonrası ülserasyonlara; vajinal ülserasyon, vulvada ülserasyon ve irritasyon ve ciddi bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir. Evde uygulanan ev tipi lazer ve elektromanyetik enerji cihazlar ise etkilerini ısı ile gösterdikleri için vajinada yanıklara neden olabilmektedir. Pek çok vajina cihazları, onaylı değillerdir. Bu nedenle de güvenli kullanıma uygun değillerdir." dedi.

Kadınlar genellikle aşağıda vermiş olduğumuz durumları yaşayıp endişeye kapılıyorlar ve her türlü yöntemi denemeye kalkıyorlar.

YAYGIN ENDİŞELERDEN BAZILARI

  • Vajinal kanalın gevşekliği
  • Vajinal kuruluk
  • Seks sırasında ağrı
  • Seks sırasında hissizlik
  • İdrarda sızdırma veya tutmada sorun yaşama

Deneyebileceğiniz birçok farklı vajinal daraltma prosedürü vardır, ancak bazıları daha az araştırılmış ve diğerlerinden daha risklidir.

Op. Dr. Cevahir Tekcan vajina daraltma işleminin kimlere yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi:

  • Vajinal daraltma ve gençleştirme
  • Vajinal kanalda şekil bozukluğunda
  • İlişki sırasında ağrı yaşanıyorsa
  • İlişki sırasında kadında daha önce var olan zevk hissinin kaybı olduğu durumlarda
  • İdrar tutamama ve idrar kaçırma durumlarında vajinal daraltma işlemleri yapılabilmektedir.

"BU YÖNTEMLER HAKKINDA YETERLİ ARAŞTIRMA YAPILMIŞ DEĞİL!"

"Günümüzde başarısı kanıtlanmış birkaç vajinal daraltma prosedürü bulunuyor" diyen Tekcan, "Fakat, gündemde olan bazı uygulamalar bazı riskleri içinde barındırmaktadır. Geçerli olan vajinal daraltma prosedürlerinde ise hangi hastaya hangi vajinal daraltma prosedürün uygulanacağı doğru bir şekilde seçilmelidir. Vajinal sıkılaştırıcı jeller, çeşitli bitkilerden elde edilmiş kremler, çeşitli bitkilerin vajina içine konulması, ev tipi lazer ve elektromanyetik enerji cihazları, hyalüronik asit veya PRP enjeksiyonları gibi vajinayı sıkılaştırmayı vaat eden birçok ürün bulunuyor. Ancak, bu uygulamalar hakkında ya çok az araştırma yapılmış ya da hiçbir araştırma yapılmamıştır." dedi.

Haberin Devamı

VAJİNAL DARALTMA İÇİN HANGİ YÖNTEMLER DAHA SAĞLIKLIDIR?

Vajina, mesane ve rahim, “pelvik taban kasları” olarak adlandırılan kaslarla desteklenmektedir diyen Tekcan, kegel egzersizlerinin bu kasları güçlendirmenin en iyi yolu olduğunu açıkladı.

KEGEL EGZERSİZLERİ NASIL YAPILIR?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, kegel egzersizlerinin nasıl yapılması gerektiğini anlattı.

"Kegel egzersizleri, sırt üstü veya bağdaş kurar pozisyonda yapılır. Sanki idrarınız varmış gibi, 4-5 saniye süreyle; pelvis, anüs ve vajinanızı sıkıp daha sonra gevşetmeniz temeline dayanır. Bu işlem arka arkaya en az 10 kere yapılmalıdır ve gün içinde tekrarlanmalıdır. Kegel egzersizleri, kas yapısını desteklemekte oldukça etkili olsa da, eğer vajinanın fasya dokusu dediğimiz destek dokusunda bir hasar geliştiyse bunu düzeltemez. Fakat vajinanın sıkılaşmasında ve ilişki sırasında yaşanılan sorunların ve idrar kesesi fonksiyonlarının azaldığı durumların düzeltilmesine yardımcı olabilir."

Haberin Devamı

"KABUL EDİLMİŞ YÖNTEMLERİN BİLE YANLIŞ ELLERDE CİDDİ RİSKLERİ VAR!"

Vajinal daraltmada kullanılan diğer bir yöntem ise radyofrekans ya da lazer uygulamalarıdır diyen  Op. Dr. Tekcan "bu yöntemler uzman kişiler tarafından yapılmazsa ciddi yanıklara neden olur" dedi.

Op. Dr. Cevahir Tekcan "günümüzde vajinal daraltma için kullanılan en etkili yöntem vajinanın yapısını destekleyen doku olan fasyadaki hasarın onarıldığı cerrahi işlem olan vajinoplastidir" diyerek vajinoplasti yönteminin detaylarını açıkladı.

Haberin Devamı

"Vajinoplasti işlemi sırasında aynı zamanda vajinayı destekleyen kaslar da bir araya getirilmektedir. Bu işlem oldukça etkili olmasına rağmen cerrahi bir işlemdir ve anestezi gerektirmektedir. Diğer cerrahi işlemlerde de olduğu gibi enfeksiyon, kanama riski ve vajinada ağrı gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilmektedir."

AŞIRI DARALTILMASI DA SORUN!


"Bu işlem sırasında bazı durumlarda, vajina aşırı daraltılabilir ve kadın cinsel ilişki sırasında ağrı duyabilmektedir." diyen Op. Dr. Tekcan, "Komplikasyon riskini en aza indirmek ve beraberinde eşlik eden mesane sarkması, idrar kaçırma ve rahimde sarkmaların da tedavisi yapılabilmesi için bu bölgenin anatomisini iyi bilen jinekologlar ve ürejinekologlar tarafından yapılmalıdır." diye uyardı.

"Vajinal daraltmayı vaat eden birçok yöntem olmasına rağmen gerçek bir vajinal daraltma ancak üç yöntemle yapılabilmektedir. Bu yöntemlerin hangisinin kadınlara uygulanacağı ya da hangi yöntemin diğer bir yöntemle destekleneceği mutlaka işinde uzman olan hekimler tarafından yapılmalıdır. Sonuçta, bazı yapılan uygulamaların dönüşü olmayabilir."

 "VAJİNAYA ÇUBUK SOKULARAK TEDAVİ EDİLDİĞİNİ ANLATIYORLAR"

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kübra Bağcı, "Cinsel organ sıkılaştırma, vajina sıkılaştırma, genital bölge beyazlatma adı altında çeşitli videolar paylaşılarak; tamemen doğal, bitkisel olduğu söylenen fakat hiçbir testten geçmemiş, hiçbir sağlık kurumu tarafından onayı olmayan kremler, losyonlar satılmakta; 'ev yapımı denilerek' şifalı otlar hatta çeşitli sebze, meyvelerle bile tarifler verilmekte ve bunların kadınların vajinasına konulması veya sürülmesi gerektiği anlatılmakta. İşi daha ileriye götüren bazı kullanıcılar ise evde vajnal lazer uygulayabileceklerini, vajinaya çubuk sokularak tedavi edildiğini anlatıyorlar." diyor. Haberimizin başında kadınlar için mutluluk çubuğu adıyla geçen ve tedavi özelliği kesinlikle şüpheli olan mutluluk çubuğu da işte bu.

KADINLARIMIZ DOKTORA GİTMEYE ÇEKİNİYOR!

"Konu cinsellik veya genital bölge olunca kadınlarımız doktora gitmekten çekinir veya gitse bile bunları konuşmaktan utanır ve sosyal medyada gördüğü, okuduğu; hiçbir bilimselliği olmayan bilgilere inanır ve aslında bu konuda bir çeşit istismara uğrar" diyen Op. Dr. Kübra Bağcı "Hem sağlıkları tehdit edilir, hem maddi kayıplara hem de hayal kırıklığına uğrarlar" dedi.

KADINLARA GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLAR VERİYOR

"Ev yapımı diye verilen tarifler, nerede üretildiği bile belli olmayan kremler kadınlara ciddi ve geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine yol açıyor" diyen Op. Dr. Kübra Bağcı bu tarz yöntemlerin zararlarını sıraladı.

  • Vajinal pH’ı bozarak kişinin vajinal enfeksiyon geçirmesine sebep olur.
  • Eğer hastalık daha ciddi boyutlara ulaşırsa karın içerindeki rahim ve yumurtalıkların bile enfeksiyonu söz konusu olabilir.
  • Evde kendinizin uygulayabileceğiniz söylenen lazerler genital bölgede ciddi yanıklara, vajinaya uygun olmayan bir takım aletlerin vajina içerisine kullanılmasıyla derin vajinal yırtıklara ve hayatı tehdit edebilecek kanamalara yol açabilir.

EN SAĞLIKLI YÖNTEM İŞİ UZMANINA BIRAKMAK!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Kübra Bağcı kadınlara en sağlıklı yöntemi tavsiye etti.

"Bu paylaşımlar karşında tavsiye edebileceğim şey; kadınların öncelikle kendi bedenini tanıması, vajinal daraltmaya veya beyazlatmaya kişinin gerçekten ihtiyacı var mı? Eğer var ise; bu durum genital kozmetik alanında uzmanlaşmış kişilerle konuşulmalı, detaylı bir muayene olmalı ve mutlaka doktor tavsiyelerine uyulmalı"