Zihin Sağlığı Aile dizimi nedir, neden ve nasıl yapılır? Aile dizimini kim yapar? Hangi uzmanlık alanındadır?

Aile dizimi nedir, neden ve nasıl yapılır? Aile dizimini kim yapar? Hangi uzmanlık alanındadır?

Paylaş
Aile dizimi nedir, neden ve nasıl yapılır? Aile dizimini kim yapar? Hangi uzmanlık alanındadır?

Aile dizimi uzun yıllardır bilinen bir kavram olmasına rağmen son günlerde Netflix’te yayınlanan Zeytin Ağacı dizinde yer alması nedeniyle pek çok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Kişinin geçmişinin bugününde yaşadığı sorunların çözümünde rol oynayacağı gibi görüşlerin hakim olduğu aile dizimi uzmanlar tarafından yapılıyor. İşte aile dizimi hakkında merak edilen ayrıntılar…

Aile dizimi uzmanlar tarafından Avrupa ve Güney Afrika’da sık uygulanan bir yöntem ancak gün geçtikçe popülerliği artıyor. Peki, Aile dizimi nedir, neden ve nasıl yapılır? Kim yapar? Hangi uzmanlık alanındadır? İşte konuya dair ayrıntılar…

Haberin Devamı

AİLE DİZİMİ NEDİR?

Aile Dizimi, Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya atılan psikoterapi yöntemidir. Terapinin çıkış noktası her birimizin, hem de kuşaklar öncesinden başlayarak, ailemizdeki her birey ile bir bağımız olduğudur. Yani yetişkinler olarak bugün aldığımız her doğru-yanlış karar, olumlu ya da olumsuz davranışlarımız, sorunlarımız veya korkularımız aslında atalarımızdan mirastır. Aile içinde yaşanan her durum aile fertlerinin DNA’larına kazınmakta ve nesilden nesle aktarılmaktadır.

Aile, arkadaş ya da sevgililik ilişkilerinde, istemeden, kişi/kişilerden ‘kaçma’, ‘bağlanamama’ gibi anlamlandırılamayan durumlar, aile dizimi ile analiz edilmektedir. Aile dizimi ile bu sorunun temeline inilmekte ve sorunun kaynağı araştırılmaktadır. Bu ‘kaçma’ halinin atalardan miras olup olmadığı, aile dizimi ile öğrenilebilmektedir.

Haberin Devamı

Örneğin bir danışanın büyük büyük dedesinin canını kurtarmak için savaştan kaçtığı ve o kaçma halinin de genetik miras olarak, davranış biçimi şeklinde danışana miras kaldığı bu yöntemle öğrenilebilmektedir.

NASIL YAPILIR?

Aile dizimi terapisi hem bireysel hem de grup terapi şeklinde yapılabilir. Eğer grup terapisi yapılacaksa kişinin kendisini, dizimdeki akrabalarını ve izleyicileri temsil edecek kişilere ihtiyaç vardır.

Bu nedenle terapinin en az 10 kişi ile yapılması uygundur. Bu sayı aile dizimindeki kişilere göre azalabilir veya çoğalabilir.

AİLE DİZİMİNİ KİM YAPAR?

Aile dizimi psikoterapi eğitimi almış psikiyatrist ya da bu alanda çalışan psikologlar tarafından uygulanabilir.