Zihin Sağlığı Gerontofili nedir, tedavi edilebilir mi?

Gerontofili nedir, tedavi edilebilir mi?

Paylaş
Gerontofili nedir, tedavi edilebilir mi?

Gerontofili, yaşı oldukça yüksek insanlara karşı, cinsel arzu duyan kişilere denir. Gerontofili olan, gerontofil olarak bilinen insanlar yaşlı insanlar hakkında hayal kurabilir ve onları cinsel partner olarak seçebilir. Peki gerontofili belirtileri nelerdir? Psikolog Dilek Memnun, son zamanlarda sıklıkla duyulan “gerontofili” hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

Pedofilinin tam tersi olarak görülen gerontofilinin belirtileri son günlerde merak edilmeye başladı. Pedofili kadar çok bilinir olmayan gerontofili hastalığının belirtileri ve tedavisini sizler için Psikolog Dilek Memnun’a sorduk. İşte gerontofili hakkında tüm bilinmeyenler…

Haberin Devamı

Peki,  tam olarak gerontofili terimi nedir? Gerontofili hangi kişiler için kullanılmaktadır?

Kendisinden yaşça büyük olan bireylerle cinsel ilişkiye girme arzusu olan kişilere gerontofili denilmektedir. Gerentofilia yaşlılara cinsel ilgi duymaktır. Bu ilgiye sahip bireyler gerontofil biçiminde tanımlanmaktadır. Yaşlı insanlara karşı duyulan arzunun varlığı, cinsel partner olarak seçilmesi ve kişinin kendisinden yaşça büyük insanlara karşı hayal kurması biçiminde açıklanabilen saplantılı olan bireyleri, gerentofiliyi incelemeye başlayalım.

Gerontofili tanısı konan bireylerin yaşlı inşaları partner olarak seçebileceğini biliyoruz. Peki bu terimin kaynakçası nedir? İlk ne zaman ortaya çıktı?

İlk defa T. C. Gibbons tarafından 1982 yılında ortaya atılan bu terim Yunancadan gelen yaşlı birey anlamında olan geron ve philia yani sevgi anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşmuştur. Alfamegami ve matronolagnia biçiminde iki tür gerontofili karşımıza çıkmaktadır. Bu terimlerden alfamegami yaşlı erkeklere duyulan ilgiyi, matronolagnia ise yaşlı kadınlara duyulan cinsel arzu biçiminde tanımlanabilir. Bu durum söz konusu olduğunda aradaki yaş farkı çoğunlukla 35 yaştır. Bu kişilerin yaşlılar ile ilgili içsel yaşantılarında durduramadıkları bir cinsel istek vardır. Bu ilginin neden kaynaklandığı ile ilgili net bir bilgi olmasa da yaş almış bireylerin bakıma muhtaç olması bu isteğin duyulmasında neden olarak belirtilebilir.
Yaşlı bireylere karşı cinsel arzusu ve eğilimi olan kişiler yaşlı vücudunu çekici bulabilir ve yaşlının vücudunu görmesi ya da düşünmesi tahrik olması için yeterlidir. Gerontofilinin kritik noktalarından birisi de bu kişilerin tatmin olabilmeleri için yaşlı bireyleri arzulamalarının yanında onlarla ilişkiye girmesi ya da hayal etmesi gerekmektedir. Gerontofil birey için asıl çekici olan şey yaşlı bir bireyin kırışıklığı, beyaz saçı, yavaş yürümesi, fiziksel özellikleri ve duruşundaki eğim olabilir. Yani bu kişiler yaşlı bireyin mal varlığından ya da parasından ziyade fiziksel özelliklerine odaklanmaktadır.

Haberin Devamı

Gerontofili belirtileri nelerdir?

Haberin Devamı

Gerontofili belirtileri arasında öncelikle gençlerin yaşlı bireylere karşı cinsel fantezilerini kullanması belirtilebilir. Bu durum mastürbasyon esnasında düşünceler üretmeleri biçiminde ortaya çıkabilmektedir. Bu kişiler kendi yaşlarına yakın kişilerin tersine yaşlı kişilere cinsel istek duyarlar. Hatta daha ileri gidip bu şekilde cinsel ilişkiye giren bireylerde olabilir. Tamamen yaşlıların fiziksel özelliklerinden tahrik olan gerontofil bireylerin bu hastalığın kendilerinden olmasından dolayı kaygı duyuyorlar ise tedavi edilmek isteyebilirler. Bu saplantı ve sapkınlığın birtakım tedavi yöntemleri mevcuttur. Gerontofilinin özellikle aile büyüklerinin önemli bir role sahip olduğu düşüncesinin hakim olduğu kültürlerde daha çok görüldüğüne dair çalışmalar mevcuttur.


Gerontophilianın genç bireylerin erken yaşlarda yaşlı bireyler ile geçirdikleri bir cinsel temastan kaynaklanabileceği ile ilgili birtakım çalışmaların olduğu görülmüştür. Bahse konu olan eğilim ile ilgili az sayıda vaka çalışması olsa da teoriyi ortaya koyan T.C. Gibbons’a göre bu eğilime sahip olan bireylerin bilinçdışında pedofilik eğilimleri barındırdığı düşünülmüştür. Bu kişilerin kendileri için bu isteğin sorunlu hale geldiğini düşünmelerinde kaygılanmaları söz konusu ise bilişsel terapi, hipnoz, ilaç tedavisi veya psikanaliz gibi çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Saplantılı olan bireylerin bu eğilimleri için tedavi alması önem taşımaktadır.

Haberin Devamı