Zihin Sağlığı Nlp Nedir, ne işe yarar? Kişisel gelişimde Nlp nasıl uygulanır?

Nlp Nedir, ne işe yarar? Kişisel gelişimde Nlp nasıl uygulanır?

Paylaş
Nlp Nedir, ne işe yarar? Kişisel gelişimde Nlp nasıl uygulanır?

Hayatta başarı sağlamak için sürekli bir arayış gerçekleşir. Nasıl ve ne şekilde başarılı olmak gerektiği konusunda ise farklı çalışmalar yer almaktadır. Bu çalışmalardan biri olarak da nlp öne çıkıyor. Peki nlp nedir, ne işe yarar? Kişisel gelişimde nlp nasıl uygulanır? İşte bu konuda merak edilenler.

Eğitmen Nurgül Erkan, kişisel gelişim ve birçok noktada faydası bulunan NLP tekniği hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Haberin Devamı

NLP, en basit tanımıyla sinir dili programlamasıdır. Tüm davranışlarımızın altında o davranışı oluşturan program vardır. Bu program yaşam yolculuğumuzda biz bilinçli olarak fark edemeden oluşmuştur. İşte NLP bu programı bulup, “istediğim sonuçları yaratabilme noktasında yani hayatımın tüm alanlarında değişimi oluşturabilmek için ne yapabilirim? Neyi değiştirmeliyim?” sorularının cevaplarını bulmaya çalışan teknikler bütünüdür.

NLP bilimsel veriler ışığında kişinin sistemini çözmeye çalışır. Bu boyutuyla NLP bir bilimdir.

Aynı zamanda da tüm bunları gerçekleştirirken kişinin kendi iç dünyasını fark edebilmesini, kendi potansiyelini açığa çıkarmasını sağlar. Yani NLP, insanın kendi en üst versiyonu olabilme sanatıdır.

Haberin Devamı

 

NLP NE İŞE YARAR?

NLP birçok bilimden etkilenmiştir. Bunların başlıcaları psikoloji, felsefe, mantık dil bilimi ve matematiktir. NLP, gerek önermeleri, gerekse de içerisinde bulunan teknikler yoluyla öncelikli olarak bireyin yaşantısına yeni bir bakış açısı getirmek, dünyayı net biçimde algılayabilmek, geçmişe takılı olmaktan kurtarmak, gelecek hedeflerinin belirlenmesi ve beyni hedefe programlamak gibi bir çok alanda fayda sağlar.

Ancak NLP’yi bunlarla sınırlamak doğru değildir. Çünkü NLP aslında her konuda başarılı olmanın formülünü arayan teknikler bütünüdür.

Bu sebepledir ki günümüzde NLP bireyin değişimi amaçlı seanslarda kullanıldığı gibi, etkili iletişim, spor, siyaset, hitabet ve eğitim gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Yani hayatımızda her yerde NLP’yi görmek mümkündür. Kimi zaman iyi bir konuşmacının hitabetinde, kimi zaman seyrettiğiniz bir dizide, kimi zaman bir alışveriş sırasında NLP karşımıza çıkar.

 

NLP KİŞİSEL GELİŞİM YOLCULUĞUNDA NASIL REHBERLİK EDER?

Aslında bu yolculukta amacımız nedir? Elbette ki kendi en üst versiyonumuz haline gelebilmek.

İşte bunun içinde bazı yönlerimizi belki törpülemek veya değiştirmek ve bize iyi gelecek alışkanlıkları hayatımıza almak gerekir.

Peki bunlar nasıl gerçekleşecek? Mesela zaman zaman öfkenizi yönetemiyorsunuz? Veya topluluk önünde utangaç, heyecanlısınız….

Haberin Devamı

Belki de sadece daha fazla su içme alışkanlığı elde etmek veya kitap okuma, yürüyüş gibi alışkanlıklarınızı hayatınıza almak istiyorsunuz. Bu liste uzar gider.

İşte çoğu zaman kendimizi dönüştürebilmek için kararlar alırız. Örneğin, “tekrar bu davranışı yapmayacağım”, “her gün mutlaka şu kadar su içeceğim”, “öfkelenmeyeceğim” gibi… Ancak bilinçli olarak aldığımız kararlar maalesef ki yeterli değildir çünkü esas değişimin daha derin düzeyde yani duygu ve düşünce düzeyinde gerçekleşmesi gerekir ki bu durumda yönetilmesi ve programlanması gereken taraf bilinçsiz zihin tarafımızdır. İşte NLP tüm değişimin bilinçsiz zihinde olduğunu bilir ve burayı değiştirir. Yani daha derinde yatan duygu ve düşünce üzerinde değişim sağlar.

 

NLP’Yİ DİĞER KİŞİSEL GELİŞİM TEKNİKLERİNDEN AYIRAN NEDİR?

Öncelikli olarak günümüzde bize sunulan hemen hemen her teknik NLP’den de bir şekilde etkilenmiştir. Çünkü NLP bir nevi beynin kullanma kılavuzudur. Bulunduğu dönem ve şartlara göre NLP değiştirilir ve geliştirilir. Henüz tamamlanmamış bir metadolojidir. Pratik, çabuk ve etkili dönüşüm sağlar. Herkes tarafından öğrenilip uygulanabilir.

Haberin Devamı