Zihin Sağlığı Tırnak yemek yüksek zeka belirtisi olabilir: Ebeveynler dikkat!

Tırnak yemek yüksek zeka belirtisi olabilir: Ebeveynler dikkat!

Paylaş
Tırnak yemek yüksek zeka belirtisi olabilir: Ebeveynler dikkat!

Çocukların çok sık tırnak yeme, dudak derisi ısırma gibi davranışlar gösterdikleri görülebiliyor. Bu davranışların arkasında yatan temel neden yüksek zeka olabilir mi? İşte yapılan son araştırmalar bu konu üzerine eğilir. Çocuğunuz bu davranışları sık tekrarlıyorsa yüksek zekalı olabilir. İşte dikkat edilmesi gereken o davranışlar...

Tırnak yemek, çocuklukta başlayıp yetişkinlik yıllarına kadar uzanan bir davranış bozukluğu olarak görülebiliyor. Bu davranış bozukluğunun temelinde aşırı stres, yüksek zeka ve anksiyete yer alabiliyor. Çocuklukta özellikle sıkılganlığa bağlı olarak gelişen bu durum yüksek zekaya işaret edebiliyor.

Haberin Devamı

Bulunduğu ortamdan sıkılan, özellikle okul yıllarına bu tip alışkanlıklar geliştiren, derslerine karşı kayıtsız kalan çocukların pek çoğu incelendiğinde yüksek zekalı oldukları görülebiliyor. Elbette ki yalnızca tırnak yemek yüksek zeka için yeterli bir belirti olarak görülmüyor. Yüksek zekaya sahip çocukların hemen hepsinde;

  • Yaşın ilerisinde kelime haznesi,
  • Hızlı karar verme ve muhakeme yeteneği,
  • Güçlü hafıza,
  • Yoğun merak duygusu,
  • Aşırı yüksek veya aşırı düşük, orta noktayı bulamayan duygusal zeka,
  • Etkili liderlik becerileri,
  • Okula ve yaşıtlara karşı duyulan kayıtsızlık,
  • Derslerde sıkılganlık,
  • Hiç çalışmadan pek çok dersten yüksek notlar almak yahut aşırı sıkılganlık nedeniyle bilinenleri dahi yapmayarak düşük notlar almak gibi eğilimler görülebiliyor.

 

YÜKSEK ZEKAYI GÖSTEREN DİĞER İŞARETLER
Yüksek zeka yalnızca matematik ve Türkçe üzerinden kendisini göstermeyebiliyor. Pek çok ebeveyn zekiliği bu iki temel ders ile ilişkilendirse de sanat, müzik gibi alanlarda zekası yüksek olan, bilinenin ötesinde bir zekaya sahip dâhiler olduğu da görülebiliyor. Tarihte pek çok ünlü bestecinin, sanatçının deha olarak anıldıkları düşünüldüğünde de bu sav destekleniyor.

Haberin Devamı

Yüksek zeka, tırnak yeme alışkanlığı haricinde farklı psikolojik rahatsızlıklarla da kendini belli edebiliyor. Zeka düzeyi yüksek çocukların pek çoğunun sosyal anksiyeteye, çeşitli fobilere ve hiperaktiviteye daha yatkın olduğunu görmek mümkün oluyor.

Kimi durumlarda depresyon da çocuklardaki zeka yüksekliğine işaret eden bir belirti olabiliyor. Bu noktada özellikle çocuğu yakından gözlemlemek ve her hareketini tahlil ederek yetiştirmeye, onu doğru alanlara teşvik etmeye çalışmak önem taşıyor.

ÇOCUĞU YÜKSEK ZEKAYA SAHİP OLAN EBVEYNLER NE YAPMALI?
Çocuğunun yüksek zekalı yahut dahi olduğunu öğrenen pek çok ebeveyn yetersizlik duygusu ile sarmalanabiliyor. Bu duyguyu yenmek, çocuğu doğru bir şekilde yönlendirmek ve onun sağlıklı bir şekilde zekasını değerlendirmesini sağlamak adına dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor.

Yüksek zekaya sahip çocuğu olan ebeveynlerin her şeyden önce sağlıklı bir iletişim kanalı benimseyerek çocukla bağ kurmaları önem taşıyor. Bu tip özel çocuklar genellikle anlaşılmadıklarını hissettiklerinde içe kapanmaya ve potansiyellerini gizlemeye eğilimli oldukları için iletişim dilinde son derece seçici olunması gerekiyor. Bunun için gerekli durumlarda bir uzman görüşü almak ve aile terapilerine katılmak da etkili olabiliyor.

Haberin Devamı