Zihin Sağlığı Vagus siniri nedir, ne işe yarar? Vagus siniri nasıl harekete geçirilir?

Vagus siniri nedir, ne işe yarar? Vagus siniri nasıl harekete geçirilir?

Paylaş
Vagus siniri nedir, ne işe yarar? Vagus siniri nasıl harekete geçirilir?

Vagus, kelime olarak Latincedir ve anlamı da gezgin demektir. Asıl görevi beyin ve kalp arasındaki iletişimi sağlamak olan vagus sinirinin başka organlar ile de bağlantısı vardır. Beyinden başlar, boynun iki tarafından gelerek göğüs kafesine girer ve farklı dallara ayrılır. Vagus siniri nedir ve ne işe yarar, nasıl harekete geçirilir detaylarıyla ile derledik.

Vagus siniri sinir sisteminin bir parçası olarak karşımıza çıkar. Etimolojik olarak Latincedir ve anlamı da gezgin anlamına gelmektedir.

VAGUS SİNİRİ NEDİR?

Haberin Devamı

Sinir sisteminin bir parçası olarak bilinen vagus siniri kelime olarak gezgin anlamındadır. Asıl olarak beyin ile kalp arasındaki iletişimi sağlayan vagus siniri böbrek, bağırsak, akciğer, dil, boyun ve kulaklar ile de bağlantıdadır. Beyinden başlar, boynun iki yanından gelerek göğüs kafesine girer ve burada da farklı dallara ayrılır. Vagus siniri beynin komutlarını alır ve bu komutları hem kalbe hem de iç organlara aktarır.

Bu sayede vücudun çalışma sistemini de düzenlemiş olur. Özellikle epilepsi hastası olanlara vagus siniri uygulanır ve bu sayede sisteminin düzgün çalışması sağlanır. Böylece epilepsi nöbetlerinin kısmet veya tamamen durdurulması da mümkün olur.




NE İŞE YARAR?

Vagus sinir sistemi genellikle epilepsi hastalarında uygulanır. Hastaların ve hastalığın seyrini bu sistem ile değiştirmek mümkündür. Özellikle de uzun süre ilaçlı tedavi alarak epilepsiyi engelleyemeyen hastalarda uygulanır. Vegal sinir simülasyonu epilepsi dışında obezite, kronik ağrılar, kalp yetmezliği, alzheimer ve kronik alkolizm hastalıklarında da kullanılır. İlaçlı tedaviye cevap vermeyen hastaların hastalıklarının etkilerini aza indirmek ya da tamamen ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır.

Haberin Devamı


VAGUS SİNİRİ NASIL HAREKETE GEÇİRİLİR?

Epilepsi hastalarındaki nöbetlerin kısmet ya da tamamen önüne geçmek için vegal sinir simülatörü genel anestezi ile uygulanır. Genelde operasyon 1-2 saat sürer. Beyinden gelen komutlar kalbe, sonrasında da diğer organlara iletilir. Bu işlem şah damarı olarak da bilinen vagus siniri ile yapılır. Boyun bölgesinden geçen vagus sinirine elektrik verilir ve bu sayede beyindeki anormal aktivite baskılanır. Pil kaynağı da operasyon sırasında köprücük kemiğinin altına yerleştirilir.

Hastaların isteklerine bağlı olarak operasyondan sonra ellerine istedikleri zaman çalıştırabilecekleri mıknatıs da yerleştirilebilir. Bu sayede yaşanacak nöbetlerin de önüne geçilebilir. Mıknatıs tercihi hastaların kendi isteklerine bırakılmıştır. Bazı hastalar nöbetleri önceden hissettiklerinde mıknatısı harekete geçirebilirler. Eğer ani gelen krizler varsa bu durumda da mıknatıslar kendileri devreye girer. Kronik birçok hastalıkta ve epilepside sıkça kullanılan bir yöntemdir.

Haberin Devamı