Siyaset Sakık: Ülkesinde barışı inşa etmeyenler barış götüremezler
Paylaş
Sakık: Ülkesinde barışı inşa etmeyenler barış götüremezler

BDP Muş Miletvekili Sırrı Sakık, hükümetin Suriye politikasını eleştirerek, kendi ülkesinde barışı inşa edemeyenlerin başka yerlere barış götüremeyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, TBMM Genel Kurulu’nu, Suriye politikaları konusunda bilgilendirmesinin ardından BDP grubu adına söz alan Sakık, "Biraz önce Dışişleri Bakanımızı dinlerken dünyada barışı önemsediğini söylüyor, ama şu anda Bingöl dağlarında savaş var ve benim partili arkadaşlarım canlı kalkan olmak için Bingöl dağlarına gidiyor. Kendi ülkesinde barışı inşa etmeyenler başka yerlere barış götüremezler. Sıfır problem dediğiniz komşularla ilişki, bütün komşularla kavga noktasına geldi. Bakın Suriye’yle İran’la ve burada kardeş değiniz bir halkla kavga ediyor ve onları ölümle yok etmeye çalışıyorsunuz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Suriye’deki rejimin 50 yıldır devam ettiğini anımsatan Sakık, "50 yıldır diktatörlükler devam ediyor, oradaki halklar sürekli acı dolu yıllar yaşadı ve siz onlarla her gün el eleydiniz" ifadelerini kullandı.

Hafız Esed döneminde Hama katliamında 30 bin insanın öldürüldüğünü iddia eden Sakık, o dönem bütün bu gelişmelerin görmezden gelindiğini söyledi. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed Türkiye’ye geldiğinde, Başbakan Erdoğan’ın Esed’le birlikte boğaz turu yaptığını anımsatan Sakık, "Şimdi emperyal güçler size bir rol verdiler, bir görev verdiler. Ortadoğu yeniden dizayn edilecek. Siz de bu rolü üstlendiniz" şeklinde konuştu.

Sakık, şunları söyledi:

"Sayın Mesut Barzani bir peşmerge komutanıydı. Silahlı bir peşmergeydi. Bugün Cumhurbaşkanı nezdinde kabul ediliyor. Arkasından sayın Başbakan ve Dışişleri Bakanı kabul etti, önemsiyoruz. Ama asıl sorunun sahipleriyle görüşmelisiniz. Kürdistan dağlarında elinde silahla Saddam rejimine karşı savaşıp özgürlüklerini kazananlarla Türkiye’deki Kürt sorununa katkı sağlamayı elbette önemseriz. Sayın Talabani ve sayın Barzani’nin katkı sağlamasını önemseriz ama asıl sorunun sahipleri buradadır. İç barışını sağlamadan dünyanın dörtbir tarafına özgürlükler götüreceğinizi söylemenize kimseyi inandıramazsınız."

Haberin Devamı