Salatalık deyip geçmeyin, faydaları saymakla bitmiyor!

Salatalık, % 95’i sudan oluşan, taze olarak yenildiği gibi salata ve sandviçlerin içerisinde tüketilebilen, ayrıca turşu yapımında da sıklıkla kullanılan bir yiyecektir.

23 Ağustos 2018, Perşembe 15:40 Son Güncelleme:
A A
DÜŞÜK KALORİLİ YİYECEKLER SINIFINDA

DÜŞÜK KALORİLİ YİYECEKLER SINIFINDA

Yaklaşık 100 gramı 16 kaloridir yani çok düşük kalorili yiyecekler sınıfındadır. Az miktarda protein ve yağ içerirken, büyük oranda karbonhidrat içermektedir. Posa içermesi, glisemik indeksi düşürmekte, bu nedenle şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilmektedir.

VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU

VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU

Yaklaşık 1 orta boy salatalık; günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %19’unu, pantotenik asitin % 5’ini, fosfor, bakır, manganez ve C vitamininin ise % 4’ünü karşılamaktadır. Ayrıca salatalıkta B1 vitamini, biotin, magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi vitamin ve mineraller de bulunmaktadır.

KİLO VERMEK İSTEYENLERİN VAZGEÇİLMEZİ

KİLO VERMEK İSTEYENLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Kilo vermek isteyenler için salatalık, düşük kalori ve bol su içermesi nedeniyle vazgeçilmezdir. Su oranının yüksek olması, dehidrasyonu yani susuzluğu ve kabızlığı da önlemektedir. Düşük kalorili olması ve bol su içermesine ile birlikte, salatalığın içerisinde sağlığı koruyucu birçok madde bulunmaktadır.

KANSER ÖNLEYİCİ ÖZELLİĞİ OLAN BESİN ÖĞELERİ İÇERİR

KANSER ÖNLEYİCİ ÖZELLİĞİ OLAN BESİN ÖĞELERİ İÇERİR

Salatalık kanser önleyici özelliği olan lignanlar ve cucurbitakinlerdir olmak üzere 2 tip fitokimyasal besin öğesini içerir. Son yıllarda cucurbitakinlerin, kanser ilaçlarında kullanılabileceği hakkında umut verici gelişmeler bulunmaktadır Salatalık içindeki cucurbitacin B, pankreatik kanser hücrelerinin büyümesini engellemekte, lignanlar ise östrojen ilişkili kanser (over, göğüs, endometrium ve prostat) türlerini azaltabilmektedir.

HASTALIKLARLA MÜCADELEDE ETKİLİ

HASTALIKLARLA MÜCADELEDE ETKİLİ

Salatalıkta bulunan fitokimyasallar ve antioksidanlar kardiyovasküler hastalıklarla mücadelede önemlidir.

 

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

İçinde bulunan sterol adı verilen maddeler, kolesterol düzeyini azaltır.

KEMİK SAĞLIĞINI KORUR

KEMİK SAĞLIĞINI KORUR

İçerdiği K vitamini kemik sağlığını korur. 

GÖZLERDEKİ ŞİŞKİNLİĞE İYİ GELİYOR

GÖZLERDEKİ ŞİŞKİNLİĞE İYİ GELİYOR

Yüze sürüldüğünde yüzde soğutucu ve rahatlatıcı etki gösterir. Terleme, irritasyon ve inflamasyonu azaltır. Gözlerde şişkinliklerin giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca güneş yanıklarının tedavisinde kullanılabilir. 

AĞIZ KOKULARINI GİDERİR

AĞIZ KOKULARINI GİDERİR

İçerisinde bulunan fitokimyasallar, ağızdaki bakterileri öldürerek ağızdaki kötü kokuları giderir. 

KABUĞU DA ÇEKİRDEKLERİ DE KENDİ KADAR DEĞERLİ

KABUĞU DA ÇEKİRDEKLERİ DE KENDİ KADAR DEĞERLİ

Sonuç olarak salatalık tahminlerin çok üzerinde, sağlığı koruyucu etkileri olan, kabuğu ve çekirdeklerin de çok değerli olduğu, sebze olarak bilinen bir meyvedir. Kabuğunun soyulmadan tüketilmesi C vitamininin kabuğunda bulunmasından dolayı önerilmektedir. İster dalından kopartıp tüketin, ister salatalarınıza veya sandviçlerinize ekleyin. Salatalık tüketmeyi ihmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...