Spor Şampiyon Büyük Altay

Şampiyon Büyük Altay

Paylaş
Şampiyon Büyük Altay

Kocaelispor'u penaltıların ardından mağlup eden Altay'ın geçmişi çok öncesine dayanıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün iltifatlar düzdüğü Kordon'un en büyüğü Altay, geçmişinin izinde zirveye adım adım yürüyor.

Türkiye'nin en köklü kulüplerinden Altay'ın 1923 yılındaki Ankara seyahatinde, 16 Kasım 1923 Cuma gecesi Karpiç Lokantası’nda Altaylılar toplu halde yemek yiyorlardı. Gazi Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa da oraya geldiler. Yemekte Altaylıların giyimi ve nezaketi Ulu Önder’in dikkatini çekti. Bir ara futbolcu Hasan Yanık, Aydın Efesi ve Zeybek oynadı. Atatürk onu yanına çağırttı. Daha sonra takımın kaptanı Hamit Aslan'ı da masasına davet ederek Altay için iltifatkar sözler söyledi.

Atatürk ve İsmet Paşa ile Altay'ın ilk tanışması böyle oldu. 14 Ekim 1925 günü Altay için özel bir gündü. Büyük kurtarıcı Atatürk, İzmir'i şereflendirdiler ve Altay kulübünü ziyaret ettiler. Kordon’da bulunan Türk ocağındaki binada Altay'ın kupalarını gören Atatürk: "Aferin, çocuklar kupa da kazanmışlar" dedi. İltifatkar sözleri ile Altay'ın faaliyetlerini takım kaptanı Hamit Aslan'dan sordu. Aldığı cevaplardan çok memnun oldu. Daha sonra Atatürk kulüp defterine şunları yazdı:

"Altay Spor Kulübünde tanıdığım gençlik iftihara şayandır. Bu gençlik
müvacehesinde istikbalin kuvveti ve saadeti en bariz görülmektedir."

Gazi Mustafa Kemal - 14 Tesrinievvel 1925



Türk futbol tarihine tesir etmiş nam-ı diğer "Büyük Altay" 2 yıl aranın ardından 2. Lig'e yükseldi. 3 Büyüklerle birlikte yıllarca küme düşmeyen tek takım olarak mücadele eden ama 1999-2000 sezonunda bir alt lige düştükten sonra Süper Lig'e bir daha yükselemeyen Altay, düşüşünü sona erdirdi ve bir üst lige yükselip taraftarını sevince boğdu.

YILLAR SONRA BİLE 6. SIRADA....


Süper Lig'de 41 sezon yer alarak, ligde en fazla mücadele eden takımlar içinde 6. sırada bulunan Altay, Spor Toto 3. Lig 1. Grup play-off finalinde normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 biten maçta penaltı atışlarıyla Kocaelispor'a 6-5 mağlup etti.


ALTAY DEĞERİNİ BULUYOR


Yurt dışında futbol oynayan ilk profesyonel futbolcu Vahap Özaltay'ı yetiştiren Altay, Süper Lig'in geleceğine de damga vurmak için emin adımlarla geri dönüş yolunda... Türkiye Kupası'nda 7 final oynayıp 2 kez kupayı müzesine götüren bu köklü çınar, yıllar sonra alıştığı mertebede: Şampiyonluk kürsüsü...

Mustafa Denizli, Sebahattin Erbuğo, Tanzer Sencer, Zinnur Sarı, Zafer Bilgetay (Zagor), Erdi Demir, Hayrettin Demirbaş, Turgut Uçar, Reha Kapsal, Ümit Kayıhan gibi efsaneleri Türk futboluna kazandıran Altay, önümüzdeki yıl TFF 1. Lig'e çıkmak için mücadele edecek.

Haberin Devamı