Yaşam Samsun simidine patent

Samsun simidine patent

Paylaş
Samsun simidine patent

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı'na, Samsun Sanayi ve Ticaret Odası'nca Samsun Simidi için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebi yapıldı. Samsun simidi artık patentli olacak

Samsun simidi, "patentli" koruma altına alınıyor. Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı’na, Samsun Sanayi ve Ticaret Odası’nca Samsun Simidi için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebi yapıldı.

Haberin Devamı

HAMURU SERT, BOL SUSAMLI

Söz konusu talep, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Samsun Sanayi ve Ticaret Odası tarafından "markalama" için başvurulan Samsun Simidi’nin tanımı ve ayırt edici özellikleri şöyle tarif edildi "Samsun Simidi’nin, mayası olabildiğince azdır ve mayalama/fermantasyonu kısadır. Hamuru yarı sert olup pekmezle (genellikle üzüm, dut, elma veya armut pekmezi) ile karıştırılarak yapılmakta ve bol miktarda susam (100 kg undan üretilen simide 20 kg susam) kullanılmaktadır."

6 AY İTİRAZ EDİLEBİLECEK

Samsun Sanayi ve Ticaret Odası’nın markalama başvurusuna itirazlar 6 ay boyunca yapılabilecek. Ürün tescil edildikten sonra, Samsun Simidi’nin üretimindeki denetimi 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun olarak Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın koordinatörlüğünde, Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden, Samsun Fırıncılar Odası’ndan, Samsun Ticaret Borsası’ndan ve Samsun Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden birer üye olmak üzere 4 üyeden oluşacak komisyonla denetim işlemleri yürütülecek.

Haberin Devamı

Komisyon Samsun Simidi’nin üretim sürecini, hamur kıvamını, gramaj kontrolünü, simidin şeklini, simit haşlama kazanındaki pekmez yoğunluğunu, simitlerin pişirilmeden önce susama bulanmasını, simidin pişirildiği fırının üretim metodunda belirtilen kriterlere uygunluğunu, simit pişirme süre kontrolünü ve coğrafi işaretin kullanımı konusundaki denetimlerini yılda bir kez yapacak ve sonuçlarını raporlayacak. Ayrıca şikayet üzerine veya gerekli görülen hallerde de komisyon her zaman denetim yapabilecek.