Gündem Sedir ormanlarına mermer ocağı tepkisi

Sedir ormanlarına mermer ocağı tepkisi

Paylaş
Sedir ormanlarına mermer ocağı tepkisi

Antalya'nın Kaş ilçesinde sedir ormanlarının bulunduğu Katran Dağı'na mermer ocağı ruhsatı verileceği iddiaları, tepkiye neden oldu

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan, Sütleğen Mahallesi’ndeki Katran Dağı’nda bir şirkete mermer ocağı ruhsatı verileceğine dair haber aldıklarını iddia etti. Konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunduklarını aktaran Dr. Munise Ozan, "Orman Bölge Müdürlüğü’nden gelen yazıda böyle bir girişimin olmadığı söylendi. Ancak kesin olarak aldığımız haberde, bir şirkete Katran Dağı’nda mermer ocağı izni verilecek. 2 şirketin daha sırada olduğunu biliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

’EXPO’NUN SEMBOLÜ ŞAKAYIKLAR YETİŞİYOR

Katran Dağı’nda nesli tükenmekte olan sedir ormanlarının bulunduğunu kaydeden Dr. Munise Ozan, "Bu ormanlar, dünyada ender bulunan sedir ormanları. Bu ormanların arasında uçsuz, bucaksız, Antalya EXPO 2016’nın sembol çiçeği şakayıklar yer alıyor. Ayrıca bu ormanların içinde birçok endemik bitki yaşıyor. Birçok yabani hayvanın yaşam alanı" diye konuştu.

’BU NASIL ANLAYIŞ’

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın sedir ormanlarını korumak ve geliştirmek için ağaç kesimi yapmadığını hatırlatan Dr. Ozan, Katran Dağı’nda sedir ağaçlarının bulunduğu alanın ’Milli Park’ ya da ’Koruma Alanı’ ilan edilmesi çağrısı yaptı. Nesli tükenmekte olan sedir ağaçlarının korunması gerektiğine vurgu yapan Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Bu nasıl anlayış. Sedir ormanlarında hayvan otlatmak bile yasakken, nasıl olur da mermer ocağı ruhsatı verilir? Ayrıca, Akdeniz Üniversitesi’ndeki doğasever bilim adamlarını, Orman Fakülteleri’ndeki bilim adamlarını bu bölgede inceleme yapmaya, dünyada nesli tükenmekte olan sedir ormanlarının korunması için bu bölgelerin özel bir statüye alınması konusunda duyarlı olmaya çağırıyorum. Burada mermer ocağı ruhsatı almak isteyen şirket yetkililerine de şunu söylüyoruz; burada mermer ocağı açılmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

DHA