Yaşam Seks etkisi yaratıyor

Seks etkisi yaratıyor

Paylaş
Seks etkisi yaratıyor

Sevdiğimiz bir müziği dinlemenin ne kadar iyi hissettirdiği malum. Ama bilim insanları bunu bir adım daha ileri götürüyor

Uzmanlara göre, çok sevilen bir müzik parçasını, aryayı ya da bir gitar solosunu dinlemek, iyi bir yemek yemek, para kazanmak ya da seks yapmakla aynı kimyasal reaksiyonu tetikliyor.

Haz verici deneyim, sinir hücrelerinin birbirlerine sinyal taşılasına yardım eden kimyasal dopamin sayesinde gerçekleşiyor.

Bu durum, kalp atışında, nefes alıp vermede ve vücut sıcaklığında değişiklere yol açıyor. Ayrıca ten ve vücut elektriğini ilişkisini de etkiliyor. Bütün bunlar haz işaretleri ve bilimsel olarak ölçülebiliyor.

Kanada'nın Montreal şehrinde bulunan McGill Üniversitesi'nden araştırmacı ekip, müzik dinledikleri sırada gönüllülerin beyin faalietlerini izledi.

Beyinde dopamin salgılanmasına neden olan hazlarla bağlantılı 'duygusal canlanma zirve' bölgeleri olduğunu bulan araştırmacılar, aynı zamanda muziğin etkisinin de bu ölçülebilir hareketlenmelere yol açtığını keşfetti.

Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan araştırmada, bulguların müzikal deneyimlerin neden çok değerli olduğunu ve neden müziğin ritüellerde, pazarlamada ya da filmlerde etkin bir şekilde kullanıldığını açıkladığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

MİLLİYET