Gündem Şimdi Türkiye'de saat kaç? Saatler ileri alındı mı?

Şimdi Türkiye'de saat kaç? Saatler ileri alındı mı?

Paylaş
Şimdi Türkiye'de saat kaç? Saatler ileri alındı mı?

Avrupa ülkeleri dün gece itibariyle yaz saati uygulamasına geçti. Avrupa ülkelerinde saatlerin bir saat ileri alınması Türkiye'de de karışıklığa sebep oldu. Ülkemizde bazı akıllı telefonlar otomatik olarak saatleri bir saat ileri aldı. Birçok vatandaş bu yüzden mağdur durumda kaldı ve "Saat kaç?" sorusunu sormaya başladı.

"Saat kaç?" sorusu bugün yanıtı en çok merak edilen konu oldu. Avrupa ülkelerinin yaz saati uygulamasına geçmesiyle birlikte saatler 1 saat ileri alındı. Ülkemizde de akıllı telefonların yaygın olarak kullanılması ve otomatik olarak saati bir saat ileri alması kafa karışıklığına sebep oldu. Hafta sonu çalışanlar ufak çaplı bir karmaşa yaşadı. Sosyal medyada da "Saat kaç?" sorusu gündem oldu ve arama motorlarında en çok aratılan konu oldu.

Ülkemiz sürekli yaz saati uygulamasına geçtiği için saatlaer hiçbir şekilde ileri alınmıyor. Türkiye'de saatin tam olarak kaç olduğunu öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

ŞU AN SAAT KAÇ?


Bakanlar Kurulu kararı uyarınca bütün yurtta saatlerinin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirilmesine karar verilmişti.

Bakanlar Kurulunun 7 Eylül 2016'da aldığı kararda, 27 Mart 2016 tarihinde saat 03.00'te saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının her yıl ve yıl boyu sürdürüleceği belirtilmişti.

KARARA HER YIL TEPKİ YAĞIYOR

Ülkemizde sürekli yaz saati uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte sabah erken saatlerde işe veya okula gitmek zorunda kalan vatantaşlar karanlıkta yola çıktığı için bu uygulamaya tepki göstermişti.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz Saati Uygulaması (YSU), uygulanan ülkede sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerilmiş ve o günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başlamıştır.

NASIL AYARLANIR?

Android için Ayarlar > Genel > Tarih & Saat > Otomatik tarih ve saat ayarını kapatıp henüz değişmeyen saatinizi kullanabilirsiniz.

İOS için Ayarlar > Genel > Tarih & Saat > Otomatik saat sekmesini kapalı konuma alıp alttaki açılan menüde çıkan saat özelliğini, eğer değişmişse analog bir saat yardımıyla güncel saat bilgisi ile güncelleyebilirsiniz.

SAATLER NEDEN PAZAR GÜNÜ DEĞİŞİYOR?

Günümüzde yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş günleri insanların saat değişikliklerinden etkilenme dereceleri göz önünde bulundurularak Pazar günlerine denk getirilmektedir. İlkbaharda saatlerin 1 saat ileri alınmasıyla insanların uyku düzenlerinde 1 saatlik bir kayıp meydana gelmektedir.
Sonbaharda saatlerin 1 saat geri alınmasıyla uyku saatlerinde 1 saatlik bir kazanç oluşmaktadır. Uyku düzenlerinde meydana gelen bu kazanç ve kayıpların insanların fizyolojik düzenlerinde olumsuzluklar meydana getirdiği ve rasyonel bir şekilde karar almalarını zorlaştırdığı düşünülmektedir. Saatlerin ileri ve geri
alındığı Pazar gününün bir ertesi ve ilk iş günü olan Pazartesi günlerinde, hisse senedi piyasalarında işlem yapanların bu değişiklikten etkilenebilecekleri görüşü ileri sürülmektedir.

Uyku düzenlerinde meydana gelen bozukluğun yaratmış olduğu yorgunluk ile insanlar hisse senedi piyasalarında gerçekleştirecekleri işlemleri erteleme psikolojisine girebilmektedirler. Bunun en büyük nedenlerinden birisi insanların, fizyolojik yapılarında uykusuzluktan dolayı meydana gelen moral bozukluğu ve yorgunluğun işlemlerini gerçekleştirirken rasyonel karar vermelerini etkileyeceği endişesine kapılmalarıdır