Magazin Şipşakçıların 'küfürlü' türküsü olay oldu

Şipşakçıların 'küfürlü' türküsü olay oldu

Paylaş
Şipşakçıların 'küfürlü' türküsü olay oldu

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yaşamını sürdüren Türk Sanat Müziği'nin efsane ismi Müzeyyen Senar'ın sanatçı kızı Feraye Işıl'ın yöresel 'Ah Karabiberim' türküsünü küfürlü söyleyip internette yayınlaması tepki gördü

Bodrum Folklorünü Araştırma Derneği (BOFAD) üyeleri, suç duyurusunda bulunurken, Feraye "Türküyü bir grup sanatçı arkadaşım ve dostlarımla söyledik. Sözlerini değiştirmedik" dedi.

Feraye Işıl ve Medari Korosu tarafından geçen yıl Haziran ayında söylenen ve başta Youtube olmak üzere çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde ’Dikkat küfür içerir’ uyarısıyla yayınlanan, ’Ah Karabiberim’ adlı türkü, Bodrum’u karıştırdı.

BOFAD Başkanı Mehmet Dirim, üyelerinden birisinin türküyü internette dinleyerek kendilerine haber verdiğini belirtti.

Videoyu yeni izlediklerini kaydeden Dirim, "Feraye’nin arkadaşları ile söylediği türkünün, öncelikle Garabüberim türküsü ile bir alakası yoktur. Bunun adı Şipşakçılar türküsüdür ve Bodrum’a özgü değildir.

Bodrum’un ve insanlarının yanlış tanıtılmasına neden oluyor. Bu nedenle kendisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca sosyal paylaşım sitesinden kaldırılması için yasal olarak başvurumuzu yapacağız. Bodrum türkülerinde bu tür küfürlü sözler yoktur. Dernek olarak bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

Sanatçı Feraye ise DHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türküyü bir grup sanatçı arkadaşım ve dostlarımla söyledik. Biz notaları ve sözleri ile birlikte şarkıyı araştırmacı yazar ve emekli öğretmen Mehmet Uslu’nun kitabından aynen aldık. Sözlerini kesinlikle değiştirmedik. Neden bu kadar tepki gösterildi, anlamadım. Çünkü bu türkü sözleri ve notaları ile Mehmet Uslu’nun kitabında var" dedi.


Türkünün küfürlü sözleri:

Tumafile binerken, Süse Yolu gezerken,
İminede garıyı gördüm, pazarda ... satarken
Ah karabiberim biberim esmer güzelim
Bi daş attım camına, düştüm Moğla damına,
İminede garı vermezse hıyar soksun ....
Meşeden kestim çamı, acamayım acamı,
Umman garı ögretsin, nasıl s.... a....
Bir taş attım geline, gelin de almaz eline ...

Yaşar ANTER, DHA

Haberin Devamı