Siyaset AK Parti MYK toplantısı sonrası flaş açıklama
Paylaş
AK Parti MYK toplantısı sonrası flaş açıklama

AK Parti, 1 Kasım seçim sonuçlarını MYK toplantısında masaya yatırdı. Toplantı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, başkanlık sistemi, çözüm süreci ve yeni anayasa konularında önemli açıklamalarda bulundu

AK Parti Merkez Yönetim Kurulu, 1 Kasım seçimlerini Ak Parti Genel Merkezi'nde değerlendirdi. Toplantı sonrası kameraların karşısına AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik geçti. 1 Kasım seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik, muhalefet partilerine yeni Anayasa çağrısı yaptı. Çelik "Siyasi partilerin bu konudaki her türlü destek, iş birliği, karşılıklı diyalog geliştirme çağrılarına açığız. Buradan çağrı yapıyoruz. Gelin, Türkiye'yi 2023'e taşıyacak yeni bir sivil Anayasa yapalım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Seçim sonuçlarına yakın sonuçları sahada bulunan bazı AK Parti yöneticilerinin bildiğini ifade eden Ömer Çelik, başkanlık sistmei, yeni anayasa ve çözüm süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer38319","38319","201511","38319-383252.jpg","1", "0","MYK sonrası flaş açıklamalar: Ki

İşte o açıklamalarının satır başları:

Seçime katılım oranı demokrasimizin gelişimi açısından çok önemli bir sonuç.

Seçimin yine kısa bir süre sonra belirlenmesi de demokrasimizin gücünü gösteriyor.

Genelde iktidarlar güç kaybederler ancak AK Parti oyunu arttırmayı sürdürmüştür.

TOPLUMUN SESİNE KULAK VERDİK

AK Parti olarak seçim süreçlerinde toplumun sesine kulak verip toplumun sözünü dillendirdik. İktidar olarken de toplumun sözlerini dillendirmeyi esas kabul ettik. Toplumsal merkezi temsil eden bir partiyiz. Her yaştan her mezhep grubundan oy alabilen bir partidir AK Parti.

Sosyolojik olarak Ak Parti Türkiye'nin toplumsal tutkalıdır. Daha büyük bir tevazu ve daha çok çalışarak, toplumsal barışı en yüksek seviyede tutup reformları hayata geçirerek 2023 hedeflerine ulaşmak için siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bize oy vermeyen vatandaşlarımızın taleplerine karşı da duyarlı olacağız. Omuzlarımıza yüklenen sorumluluğun farkındayız. Bu bizim için büyük bir onurdur, büyük bir şereftir.

TÜRKİYE'DE ÖTEKİ YOKTUR HERKES BİZDİR

Türkiye'de öteki yoktur herkes bizdir. Ötekileştirme üzerinde siyaset yapmak en karşı olduğumuz meseledir.

İdeolojik ve hayat tarzı açısında hiç kimse bu ülkede kiracı değildir, bütün hepsi ev sahibidir. Bize oy vermeyenlerin rızasını almak da gözeteceğimiz ana unsur olacaktır.

HÜKÜMETE KAVUŞMASI İÇİN TAKVİMİN HIZLI İŞLEMESİ GEREKİYOR

Türkiye'de bekleyecek zamanımız yok. Genel Başkanlarımız kendi alanlarıyla ilgili sunumları yaptı. Takvim konusunda değerlendirmeleri yaptık. Yeni hükümete kavuşması için takvimin hızlı işlemesi gerekiyor. Takvimle ilgili titiz bir çalışma yapıldı. Diğer partilerin grup başkan vekilleriyle de değerlendirmeler yapacaktır.

KILIÇDAROĞLU'NA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Sayın Kılıçdaroğlu genel başkanımızı arayıp tebrik etmiştir. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki döne vakit kaybetmek istemiyoruz. Büyük meseleler var. Çözüm arayışında olacağız.

Türkiye 7 Haziran'dan sonra bir kaos algısı içine düşmüştü. Türkiye, büyük meselelerini çözecek iradeyi ortaya çıkarmıştır. Kaybedenimiz yoktur. Eşit, özgür ve kardeşçe bir ülke standartları içinde yolumuza devam edeceğiz.

Takvimle ilgili gelişmeler netleştikçe sizlerle baylaşcağız.

SORULAR VE CEVAPLAR

Bu sonuçları almayı neye bağladınız? Nasıl bir dağılım gerçekleşti, oylar nereye kaydı?

Biz 7 Haziran'dan sonra toplumla sıcak bağlantılar kuran bir partiyiz. 7 Haziran seçim sonuçlarının bir diyalog eksikliğinden ve bazı söylem yanlışlarından kaynaklandığını tespit ettik. Vatandaşlarımız şunu söylemişti; sizi birinci prti yapıyoruz ama tek başına iktidara izin vermiyoruz. Siyaset toplum adına toplumu temsil adına yapılır. Biz bu talepleri iyi analiz eden bir partiyiz. Bu konuda ciddi çalışmalar yaptık. Vatandaşlarımızın duyarlılığı olan noktalarda somut adımlar attık. Söylem yanlışları vardı bunu düzeltilmesi konusunda ciddi toplantılar yaptık. Anket şirketleriyle Anadolu'ya dağılarak bu değerlendirmeleri yaptık. Bu değerlendirme ile devam ettik. Vatandaşımızla aramızda kurduğumuz köprüleri yeniden kuvvetlendirdik.

Ak Parti kadrolarının toplumla ilişki kurma noktasında samimiyetini ortaya koydu. Mesajı aldık demiştik, almaya devam edeceğiz ve sürekli olarak kendimizi güncelleyeceğiz.

Diğer partilerle ilgili değerlendirme yapacak değiliz.

Hala Cumhurbaşkanlığı makamını Başbakanlık makamını hedef almaları sandıktan gereken cevabı aldı. Üslup sataşmalara gerek yok. Temiz bir dil kullanarak siyasetin dilini yükseltebiliriz. Rakiplerimiz daha güçlensin ki biz daha çok mücadele edelim dedik. Hiç kimse ile bir rövanş içinde değiliz. Negatif dil bizim kitabımızda yazmaz.

YSK'nın kesin sonuçlarını açıklaması gerekiyor. G-20 süreci var. Yeni hükümet mi katılacak G-20'ye...

Zaten seçim sonuçları açıklandı. Muhalefet partisindeki arkadaşlarla da görüşeceğiz ve bir an evvel seçilmiş hükümetin atanması ve hükümet programının okunmasını arzu ediyoruz.

AK Parti için böyle bir sonuç bekliyor muydunuz? MHP ve HDP'de yaşanan düşüşü beklioyr muydunuz?

"BU SONUCU TAHMİN EDEN ARKADAŞLARIMIZ VARDI"

AK Parti bu sonuçlara alışık. Biz koalisyon görüşmelerinden sonra bütün gücümüzü seçime verdik. 7 Haziran'daki eksikliklerimizi giderdiğimizde tek başına iktidar olabileceğimizi görüyorduk. Kendimizi anlatmak konusunda yeterli zaman olmayabilirdi. Başarılı bir kampanya yürttüğümüz, vatandaşımızın da bizi dikkatle dinlediğini, kapı açtığı görüldü. Sonuçlar rakam itibariyla değerlendirmek zordu. Kendi içimizde bu sonuçları gören arkadaşlar oldu. Bu rakamın bir iki puan yanını görenler oldu. Diğer partilerle ilgili söyleyecek bir şey yok. Ak Parti kendi başarısını başka partiler üzerinden değerlendirmeyecek.

Sonuçlara göre muhalefetin daha çok çaba sarf etmesi gerekiyor. AK Parti bir bakıma bir yandan Türkiye'yi yönetiyor bir yandan da kendi kendisini güncelleyen bir parti olarak ortaya çıkıyor. Çalışmalara baktığımızda toplumun farklı kesimlerindeki insanların kendilerini AK Parti'de olduklarını görüyoruz. Zıt partilerde olan insanlar bile AK Parti'de buluşuyorlar. Bu da AK Parti'nin ne kadar büyük bir çatı kurduğunu gösteriyor.

Başbakan'ın ziyaret planı var mı?

Bütün arkadaşlarımız illerimize teşekkür ziyaretlerimizi yaparız. Bu kadar seçim geçirmiş bir kadronun bir arası olacak. Sayın Başbakanımızın mesaisi devam ediyor. Seçim beyannamesinde söz verdiğimiz hususların bir an evvel yerine geteirilmesi için gereken çalışmalara başladık. Ekonomi ve reformlar konusunda hangi adımlar atılacaksa bu sabah çalışmalara başflanmıştır. İl ve ülke ziyaretlerinde bir takvimiz yok belki yarın İstanbul'da bir değerlendirme yapılabilir.

Meclis açıldıktan sonra gündem yeni anayasa mı olacak? Bir de çözüm süreci ne olacak?

Biz 7 Haziran'dan önce ilk madde olarak yeni anayasayı ifade ettik. 2.5 yıllık bir yeni anayasa çalışması yaptık. En sağlam vaadimiz devam etmektedir. Gelin Türkiye'yi sivil, çağdaş yeni bir anayasa yapalım. Türkiye'nin hala bir takım revizyonlar yapılmasına rağmen bu anayasa yönetilmesi kabul edilemez. Siyasi partilerin desteğine de açığız. Gelin yeni sivil bir anayasa yapalım. Bu anayasaya şiddetle ihtiyacı var. Anayasa devletin yazılımıdır. Yeni Türkiye'nin kimlik belgesidir. Vatandaşın TBMM'ye gönderdiği her vekilin görevidir.

Çözüm süreci Türkiye'deki silahlı unsurların Türkiye dışına çıkmasıyla sürecektir. Silahlı unsurlar ülke dışına çıkma sözünü yerine getirmedi. Türkiye bundan sonrasında bu silahlı unsurlara bundan sonra da kesinlikle taviz vermez. DAİŞ'le mücadele ediyoruz diyerek kendilerine derinlik elde ettiklerini zannediyorlar. Bunun da terör tehdidini örtebileceğini zannediyorlar. Çözüm sürecine sahip olanlar iki şey yapmalı: 1- Siyasi olanlar terör örgütüyle aralarına net mesafe koymalıdırlar. 2- Silahlar gömülmeli ve silahlı unsurlar Türkiye'nin dışına çekilmelidir.

Hem kamu düzeni hem demokratikleşme devam edecektir. Kamu düzeni konusunda tam hakimiyet sağlandıktan sonra buzdolabından yeniden çözüm süreci çıkartılabilir.

Birilerinin devletle görüşüyoruz seçimden sonra görüşmeler yeniden başlıyor diye bir şey yoktur. Kamu güvneliği sağlandıktan sona bu adımlar atılabilir.

Seçim yayınları nedeniyle A Haber'e 7 ceza geldi bununla ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?

Yayınlarla ilgili daha objektif kriterlerin uygulanması gerekiyor. Sokakta özel televizyonların istediği partiyi tutması serbest. Bu alanda ÖZel televizyonlar istedikleri partiye destek verebilmeliler. Belki bu konularda daha özgürlükçü düzenlemeler olabilir. Sorduğunuz soruyla ilgili özel bir bilgi yok.

Yeni anayasada başkanlık sistemi olacak mı?

Yeni bür süreç başlarsa ele alınacak meseleler. Türkiye'nin daha geniş daha yüksek normlara ihtiyacı var. Denge ve denitim mekanizmalarına kadar tartışması gereken bir sürü konu var. Özgürce tartışılmalıdır. Vatandaşlarımızın taleplerini ilettikleri bir site vardı. Tüm meselelerin topluca ele alanması gerekiyor. Yeni anaysa perspektifiyle bir değerlendirme yapılmasını faydalı görüyurz.