Siyaset AK Parti'nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu... AK Parti'nin İstanbul adayı Murat Kurum kimdir?
Paylaş
AK Parti'nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu... AK Parti'nin İstanbul adayı Murat Kurum kimdir?

AK Parti'nin belediye başkan adaylarının bir kısmı bugün Haliç'te gerçekleştirilen toplantıda tanıtıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum oldu. Adaylığı açıklanan Kurum'un geçmişi de merak edildi. İşte eğitim hayatı, mesleki kariyeri ve bakanlık dönemi ile Murat Kurum hakkındaki ayrıntılar.

31 Mart yerel seçimleri için start verildi. AK Parti, bugün Haliç'te gerçekleştirilen etkinlikle belediye başkan adaylarının bir kısmını açıkladı. En çok merak edilen kent ise İstanbul'du. AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı bir önceki dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapan Murat Kurum oldu. Tanıtım toplantısının ardından İBB adaylığı için ismi açıklanan Murat Kurum'un biyografisi en çok aratılan konulardan biri oldu.

Haberin Devamı

Eğitim hayatından kariyerine kadar Murat Kurum hakkında merak edilenler şu şekilde:

ÇANKAYA'DA DÜNYAYA GELDİ, 3 ÇOCUĞU VAR

7 Mayıs 1976 yılında Ankara Çankaya’da dünyaya gelen Murat Kurum, memur bir ailenin oğlu. Annesi Kızılcahamamlı ev hanımı Satı Kurum, babası Konyalı inşaat mühendisi Mehmet Kurum. Murat Kurum’un Dilek isminde ablası, Didem isminde de bir kız kardeşi bulunuyor. Şengül Hanım ile evli olan Kurum’un 3 çocuğu var.

LİSEDE BASKETBOL OYNADI

İlkokul birinci sınıfta Konya’da Gazi İlkokulu’nda okuyan Murat Kurum, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nda çalışan babasının Mardin’e tayini çıkmasıyla 2. ve 3. sınıfa Mardin Atatürk  İlkokulu’nda devam etti. Daha sonra ailesiyle Ankara’ya gelen Murat Kurum, İlköğretimini Seyranbağları İlkokulu’nda tamamladı. Murat Kurum, ortaokul ve lise öğrenimini Mimar Kemal Lisesi’nde tamamladı. Lisede sporla yakından ilgilenen Kurum, okulun basket takımında oynadı.

Haberin Devamı

Başarılı bir öğrenim hayatı geçiren Murat Kurum üniversitede baba mesleğinden devam ederek, mühendis olmak istedi ve Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünü kazandı. Bir sene gıda mühendisliği okuduktan sonra tekrar üniversite sınavına girerek 1995 yılında bu kez gönlünde yatan inşaat mühendisliği bölümünü kazandı. Kurum, eşi Şengül Kurum ile de o yıllarda tanıştı. Murat Kurum, Şengül Kurum ile 2000 yılında evlendi.

Murat Kurum, 1999 yılında üniversiteden mezun oldu. Murat Kurum, yüksek lisansını Kentsel Dönüşüm alanında yaptı.

MESLEKİ KARİYERİ

Murat Kurum, 1999-2005 yılları arasında Türkiye’nin farklı yerlerinde, onlarca farklı şantiyede çalıştı. Kamuyla 2005 yılında TOKİ’de, Uygulama Daire Başkanlığı’nda uzman olarak çalışmaya başladığında tanıştı.

Kurum, 2006-2008 TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü, 2009-2018 T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı İştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürlüğü görevlerini üstlendi. İstanbul’a güvenli konutlar kazandıran Murat Kurum, Emlak Konut’un rekor bir büyümeye ulaşmasını sağladı. Emlak Konut’ta Cumhuriyet tarihinin en büyük 2 halka arzı, onun döneminde gerçekleşti. Kurum’un Emlak Konut’taki bu başarısı, onu kabineye taşıdı.

Haberin Devamı

BAKANLIK DÖNEMİ

Murat Kurum, 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesine Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atandı. Bakanlık görevi boyunca tüm ekibiyle; yeni bir şehircilik anlayışıyla şehirlerin kalkınması ve dirençli hale getirilmesi, bunu yaparken de çevrenin korunması için hassasiyetle çalışan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal devlet politikası doğrultusunda TOKİ ile dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması için sosyal konut kampanyaları hazırladı. Bu kampanyalar dahilinde 365 bin sosyal konut, onun döneminde yapıldı. Kurum, İstanbul özelinde de kentsel dönüşüm faaliyetlerinin bir seferberliğe dönüşmesi için çalışmalarda bulunarak, on binlerce konutun dönüşümünü ve güvenli hale gelmesini sağladı.

58 GÜN BOYUNCA AFET BÖLGESİNDE

 Murat Kurum, bakanlık görevi boyunca bir çok afetle karşılaştı. Yaraların sarılması, afet bölgelerinin yeniden ihyası için sahada, afetzedelerle günlerce bir arada olan Kurum; Elazığ, Malatya, İzmir, Kastamonu Bozkurt, Manavgat, Marmaris, Giresun’da şehirleri adeta yeniden inşa etti. Onun döneminde, 46 bin afet konutu sosyal donatı alanlarıyla şehirlere kazandırıldı. Asrın felaketinin ardından 58 gün bölgede kalan Kurum, afetzedeler için geçici yaşam alanları kurdurdu, 180 bin afet konutunun yapımını başlattı.

Haberin Devamı

Murat Kurum, bakanlık görevi sürecinde başta Bursa, Balıkesir, Konya olmak üzere 81 ilde 45 şehir meydanını, tarihi ve kültürel kimliğini bozmadan aslına kavuşturdu. 484 millet bahçesinin yapımını başlatarak 81 ile 81 milyon metrekare yeşil hedefine ulaştırdı. Sadece İstanbul’da 39 millet bahçesi yapımını başlatan Kurum’un bakanlığı döneminde, yapımına başlanan millet bahçelerinin 13’ünü tamamlandı. Yine bakanlık görevi boyunca Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık felsefesinin yaygınlaşması için büyük çaba harcadı.

Haberin Devamı

 Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ayrılmasının ardından Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili olarak çalışmalarına TBMM çatısı altında devam etmekte.