Siyaset Akkuyu'da mutabakat
Paylaş
Akkuyu'da mutabakat

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Özbekistan’ın Semerkant şehrinde gerçekleştirilen Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinden sonra Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de arasında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TÜRK FİRMASI IC İÇTAŞ İLE MUTABIK KALDILAR

Haberin Devamı

Erdoğan’a Rusya Federasyonu’nun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyabileceğine dair yorumlar ve Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili son gelişmeler soruldu. Erdoğan “Kuzey Kıbrıs konusundaki tutumumuzu sadece Rusya’ya değil, tüm uluslararası topluma anlatıyoruz, beklentilerimizi gerekçeleriyle izah ediyoruz. Akkuyu ile ilgili olarak da mutabakat sağlandı. Bu mutabakatla birlikte de şu anda oradaki Türk firması IC Holding (IC İçtaş) ile mutabık kaldılar. Bundan sonraki süreci hızla devam ettirerek, 2023 içerisinde de birinci üniteyi inşallah bitirip birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz.

NE OLMUŞTU?

Akkuyu’da Rusya tarafı, Türkiye’den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmesini 26 Temmuz’da feshetti. İlk açıklamayı 5 Ağustos’ta yapan Rosatom, IC İçtaş’ın projenin kalitesini ve teslim süresini etkileyen ‘sözleşme ihlalleri’ yaptığını ileri sürmüştü. Proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menşeili başka bir şirketi tayin etme yönünde adımlar atıldığı belirtilmişti.

Haberin Devamı

HEDEF TABİİ Kİ ÜYELİK

Şangay İşbirliği Örgütü’nden Türkiye’ye üyelik çağrısı olup olmadığıyla ilgili soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu teşkilat, Şangay Beşlisi diye başladı ama artık beşli olmaktan çıktı. Üye sayısı dokuz. Üç gözlemci, bizim de arasında bulunduğumuz diyalog ortağı olan dokuz ülke var. Bundan sonraki süreç ise bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır. Bu adım da tabii önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde belki gündeme gelecek. Bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir konuma taşınmış olacaktır. Tabii ki hedef üyelik.

PUSULAYI ŞAŞIRMIŞ TERBİYEDEN UZAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, 9 Eylül’de kurtuluş gününde Osmanlı yönetimini suçlayan sözleri sorulunca Erdoğan “Bu adam, pusulayı şaşırmış ve terbiyeden uzak. Tarihini hakaretle ifade etmeye çalışan bir insan, bir defa bu milletin bir evladı olamaz. Bu millet, bu ecdatla anılıyor. Bu ecdatla biz iftihar ediyoruz. Ama ne yazık ki siyasetin içinde olmaktan öte, parti başkanı olanlarda bile ve üstelik tarihçiyim dedikleri halde bunu yapanların olması gerçekten bir akıl tutulmasıdır. Bunların üzerine gitmemiz lazım. Bu meydan o kadar boş değil. Bunu bilmeleri gerekecek. Bunlara hukuk çerçevesinde gereğini yapmamız lazım” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

DİLEĞİMİZ BÖLGESEL BARIŞ

Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik yeniden başlayan saldırıları ve çatışmaların şiddetlenmesi durumunda SİHA ve İHA’ların yanı sıra bölgeye askeri birlik gönderilmesinin söz konusu olup olmayacağına dair soruya Erdoğan şu cevabı verdi: “Azerbaycan başlattığı operasyonu tamamladığını söylüyor.

Operasyonu bitirdiğine göre de bunu şimdi dalgalandırmanın bir anlamı yok. İlham Bey’den aldığım bilgilere göre Azerbaycanlı kardeşlerimiz şu anda kendilerini güvenli bir konuma taşımış oldular. Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik provokasyonlarından vazgeçmesi, evvelce verdiği taahhütlere uygun davranarak bir an önce barış ve işbirliğine odaklanması burada önem taşıyor. Dileğimiz, normalleşme süreçlerinin başarıyla nihayete erdirilmesi ve bölgesel barış ve istikrarın kalıcı olarak sağlanması.”

Haberin Devamı

O FOTOĞRAFIN ÖYKÜSÜ

Zirvede çekilen ve çok konuşulan fotoğrafı Erdoğan “İlham Bey (Aliyev) o koltuğu bana bıraktı, kendisi yandaki koltuğa geçti. Çoğu Rusça bildiği için tercüman da konuştuklarımızı Rusça’ya çeviriyordu. Oradaki sohbetimiz tabii hepsinin bayağı hoşuna gitti. Güzel bir anı oldu. Ama biliyorsunuz bizimki altı kişilik masa değil…” sözleriyle anlattı.

SEÇİM SONRASI YENİ HAMLE

Sosyal konut projeleri ve yurt inşaatlarına muhalefetin ‘Hükümet sürekli betona yatırım yapıyor’ şeklinde eleştirisi sorulunca Erdoğan “Betonsuz ne bina oluyor, ne yol, ne köprü. Yurtlarımızda 2002’de 182 bin olan yatak kapasitesi 2022’de 850 bine çıktı. Yurtlar gerçekten çok lüks. Yemekler hakeza öyle. Ücretler düşük.

Yani ‘Beton filan’ diyorlar ama bir gel, gez, gör, bak neyin nesidir?” dedi. Sosyal konut projesine talebin yoğun olduğunu belirten Erdoğan, seçimin ertesinde yeniden bir hamle yapılabileceğini söyledi. “Para pul, arsa sıkıntımız yok. Arsa noktasında sıkıntı olmadıktan sonra, yeter ki iş yapacak bir iktidar olsun. İş yapacak iktidar da biziz. Tabii Bay Kemal ve avanesi ona da bir şey uydururlar” dedi.

Haberin Devamı

REZERV 115 MİLYAR $ CİVARI

'Para sorun değil’ diyen Erdoğan’a Türkiye’nin parayı nereden bulduğu soruldu. Erdoğan “Çalışıyoruz, çalıştığınız zaman para da geliyor. Ülkemize duyulan güvenle dışarıdan da geliyor. Hazine Maliye, Merkez Bankası el ele vererek üretken bir ekonomiyi büyütüyor.

Çünkü bizim bu attığımız adımlar, tüketim ekonomisinin veya israf ekonomisinin neticesi değil; tam aksine üretim ekonomisinin bir neticesidir. Üretim ekonomisinin neticesi olarak da şu anda biz hasılayı toplamaya başladık. İşte şu an itibarıyla mesela Merkez Bankamızın rezervi 115 milyar dolar civarında. Şimdi bunlara kalsa, bunlar Merkez Bankası’nın rezervini adeta sıfırlanmış gibi gösteriyorlar ama tablo öyle değil” dedi.