Siyaset 'Alınmış kararı Türkiye uygulayacak değil'
Paylaş
'Alınmış kararı Türkiye uygulayacak değil'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bölgesel ve küresel barış tehdit altında. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Alınmış bir kararı Türkiye uygulayacak değil" dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suudi Arabistan’dan gezisinden döndükten sonra Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BÜTÜN TARAFLARLA GÖRÜŞTÜK

Suriye konusunda bütün taraflarla görüştüklerini kaydeden Bakan Davutoğlu, "Kimyasal silah kullanımından sonra birleşmiş milletler genel sekreteri ile ilk görüşmelerden birini bizzat ben gerçekleştirdim. Bütün bu süreçte bütün taraflarla görüştük. Diğer taraftan da hem Rusya hem de İran dışişleri bakanları ile görüştük. Bütün meselemiz delilleri karartacak gelişmeler olmadan Birleşmiş Milletler heyetinin oraya ulaşmasaydı. Ancak malesef çok geç adım atıldı" dedi.

SURİYE İLE EN AKTİF DİPLOMASİYİ BİZ YÜRÜTTÜK

Suriye ile en aktif diplomasiyi Türkiye’nin yürüttüğünü belirten Davutoğlu, "Kamuoyunda şöyle bir algı yaratılmaya çalışılıyor; birilerinin bir planı var. Türkiye bu planın içinde öyle veya böyle yer alacak. Hayır başından itibaren Suriye ile en aktif diplomasiyi biz yürüttük. Durumun bu hale gelmemesi için Beşar Esad nezdinde en aktif diplomasiyi 10 ay boyunca biz yürüttük.

Kimse Beşar Esad ile konuşmazken. Buna Rusya ve İran da dahil. Bizi eleştirenlerin şunu görmesi lazım. Suriye’de kimyasal silah kullanıldı, yüzlerce, binlerce insan bundan öldü. Sanki Türkiye’nin veya bu konudan kaygı duyan ülkelerin kararları ile biz savaşa girecekmişiz gibi düşünenler başta ana muhalefet partisi olmak üzere şunu fark etmelidirler ki 100 bin insan bu topraklarda öldü. Bunun sorumlusu Suriye rejimi" dedi.

EN DOĞRU POLİTİKAYI DEVREYE KOYMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Kimyasal silah kullanımının cezalandırılması gerektiğini söyleyen Bakan Davutoğlu şöyle konuştu: "Bu kanlı rejimin insanlık dışı bu barbarca saldırılar duruncaya kadar, bölgede de komşu olarak da bize huzur yok. Bütün taraflarla istişare halindeyiz. En doğru politikayı devreye koymak için çalışıyoruz. istişarelerde, ortak bir çaba ile bu kan nasıl durdurulur ve kimyasal silah kulanımı nasıl en etkili şekilde cezalandırılır, karşılık verilir ki bir daha kimsse buna cesaret edemesin bunun çabası içerindeyiz. Keşke daha ilk gün rejim buna izin verseydi."

ALINMIŞ BİR KARARI TÜRKİYE UYGULAYACAK DEĞİL


Küresel barışın tehdit altında olduğunu belirten Bakan Davutoğlu, "Bütün bunlarla birlikte bölgesel ve küresel barış tehdit altında. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bu akşam da telefon diplomasimiz devam edecek. En doğru kararı birlikte almaya çalışacağız. Yoksa alınmış bir kararı Türkiye uygulayacak değil" dedi.

UCUZ POLİTİKA YAPMA ZAMANI DEĞİL


Suriye konusunda herkesin sağduyulu olması gerektiğini ifade eden Bakan Davutoğlu, sözlerini şöye sürdürdü: "Bugün ucuz politika yapma zamanı değil. Herkesin ortadoğunun kaderinin şekillendiği bu dönemde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi büyük önem arz ediyor."

TÜRKİYE NE TEDBİR ALMASI GEREKİYORSA ALIR

Suriye’den gelebilecek olası güvenlik riskine karşı bilgi veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye’nin komşusu 910 kilometre sınırı var. Yoğun bir güvenlik riski var. Geçen sene uçağımıza yapılan saldırı sonrasında yaptığımız angajman değişiklikleri ile Türkiye kendisine yöneltilebilecek her türlü güvenlik riski karşısında çıkardığı tezkere ve angajman kuralları ile gerekli tedbiri almıştır. Bütün gelebilecek risklere karşı en etkin şekilde gerekli tedbirleri alma konusunda ve bu konuda ne yapılması gerektiği konusunda yetkilendirilmiştir. Türkiye kendi stratejik çıkarları çerçevesinde ne tedbir alması gerekiyorsa bu tedbiri alır. Silahlı kuvvetlerimizin her zaman olduğu gibi gerektiğinde hükümetimizin ve meclisimizden alınan tezkerenin yetkisi çerçevesinde her tülü yetkiyi en başarılı şelkilde üstleneceği konusunda kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Hakime TORUN/ ANKARA, (DHA)

Haberin Devamı