Siyaset Apaydın Kampı komisyona açılıyor
Paylaş
Apaydın Kampı komisyona açılıyor

Davutoğlu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun Apaydın Kampı için Dışişleri Bakanlığına başvuracağını, talebin kabul edileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriyeli mültecilerle ilgili toplantıya gidişi öncesinde Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun Suriyeli askerlerin kaldığı Apaydın Kampı'na giriş için bugün Dışişleri Bakanlığına başvuracağını belirterek, "Biz başbakanımızla da istişare ederek bu talebi olumlu karşıladık. TBMM'nin ilgili komisyonu ve sorumluluk içinde davranacağına inandığımız bütün o komisyon üyelerinin Apaydın Kampı dahil her yere ulaşımları sağlanabilir" dedi.

Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriyeli mültecilerle ilgili toplantısına katılmak üzere Ankara'dan hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

CHP'li bazı milletvekillerinin Apaydın Kampı'na girişine izin verilmemesiyle ilgili soruya karşılık Davutoğlu, hükümetin bir alanı kapatıyor gibi bir yaklaşım yaratılmasının yanlış olduğunu, CHP'li milletvekillerinin son taleplerinin bir emrivaki şeklinde yapıldığını belirterek, "Zaten hassas bir süreçten geçerken bütün milletvekilleri ve bütün sivil toplum kuruluşlarından öncelikle beklentimiz, sorumluluk içinde davranmaları ve bu kritik geçiş sürecinde insani kaygıları ve Türkiye'nin milli çıkarlarını öne almalarıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Davutoğlu, usulüne göre yapılan müracaatlara hiçbir zaman kayıtsız kalmadıklarını da söyleyerek, bu çerçevede TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun bugün yapacakları başvuruya da olumlu yanıt vereceklerini kaydetti.

Bazı konuların siyasi mülahazaların ötesinde tutulması lazım

Apaydın kampına giriş konusuyla ilgili son gelişmelerin üzücü tartışmalar olduğunu belirten Davutoğlu, "Her şeyden önce bazı konuların siyasi mülahazaların ötesinde tutulması lazım. Bu konuda, özellikle insani konularda, Türkiye'nin milli menfaatleri, uluslararası itibarı söz konusu olduğunda siyaset üstü bir yaklaşım benimsemek hepimizin görevi" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, Apaydın kampının sonradan kurulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu kamp da ulusal mevzuata uygundur. 11 Ağustos 1941 tarihli Türkiye'ye İltica Eden Muharip Yabancı Askerler hakkındaki kanun ve Kasım 1995 tarihli yine bu çerçevede yapılan yönetmeliklere göre (Türkiye'ye) gelen yabancı muharip asker ve subayların ayrı bir kampta tutulması bir tercih değil, bu konudaki mevzuat gereğidir. BM uygulamaları da bu çerçevededir."

Haberin Devamı

Bakan Davutoğlu, bölgede hükümetin milletvekillerin veya Meclis'in denetimine bir alanı kapattığı gibi bir hava yaratılmaya çalışıldığına işaret ederek, bunun yanlış olduğunu, kendilerine talep geldiğinde bu konularda her zaman açık davrandıklarını bildirdi. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama Apaydın kampı ile ilgili talep bir emrivaki şeklindedir ve bir grup milletvekilinin oraya giderek, basın açıklaması yaparak, zaten hassas olan bir alanda açıkçası tahrik edici ve söylentilere dayalı açıklama yapmaları, hem o kampta kalanların güvenliği açısından sakıncalıdır hem de zaten hassas bir süreçten geçerken sınır illerimizdeki durum için itibariyle de sakıncalıdır. Bütün milletvekillerinden, sivil toplum kuruşlarından özellikle beklediğimiz husus sorumluluk içinde davranmaları ve bu kritik geçiş sürecinde insani kaygıları ve Türkiye'nin itibarı ile milli çıkarlarını öne almalarıdır."

Haberin Devamı