Siyaset Bakan Fidan'dan tahıl anlaşması açıklaması: Rusya'nın masaya dönmesini istiyoruz
Paylaş
Bakan Fidan'dan tahıl anlaşması açıklaması: Rusya'nın masaya dönmesini istiyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil ile Ortak Basın Toplantısında konuştu. Bakan Fidan, tahıl koridoruyla ilgili son dakika açıklamalarda bulundu.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Rusya tarafından bir beyanat var. BM Genel Sekteri ile yaptığımız görüşmede de hemfikir kaldık. Rusya tarafının neden bu anlaşmadan çekildiğini ve uzatmadığı konusunda birtakım detaylı sebepler aldık. Bunlar üzerinde çalışıyoruz. Rusya'nın masaya getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun dışındaki çözümlerin güvenliği tehlikeye atacak çözümler olma ihtimali fevkalade yüksek. Umarım en kısa zamanda bu kriz çözülür, tahıl anlaşmasıyla beraber 33 milyon tahıl dünya marketlerine ulaştı. Bu tahılın ulaşmaması durumunda dünya gıda güvenliği büyük tehlikeye girecek. Tekrar hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti dönüşünde gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi. Tahıl koridoru sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan şu yanıtı verdi: Gerek Dışişleri Bakanım Hakan Bey gerek MİT Başkanım İbrahim Bey görüşmelerini devam ettiriyorlar. Görüşmelerle birlikte çok yakın bir zamanda Sayın Putin ile ama telefon diplomasisi ama aramızda daha önce konuştuğumuz Türkiye ziyareti ile inşallah bu işi belli bir yere bağlayacağız. Rusya’nın da bazı beklentileri var. Bunların aşılması halinde Rusya bu tahıl koridorunun aktif çalışmasından yana.

Karadeniz Tahıl Girişiminin sonlandırılmasının küresel gıda fiyatlarını artırmasının yanı sıra bazı bölgelerde kıtlık ve ardından yeni göç dalgalarına kadar uzanan bir dizi etkisi olacaktır. Bunun önüne geçmek için inisiyatif almaktan geri durmayız. Sayın Putin ile konuyu etraflıca konuşarak, bu insani hareketin devamını temin edeceğimize inanıyorum. Kendisinin de Batılı ülkelerden bazı beklentileri olduğunu biliyoruz. Bu konuda da Batılı ülkelerin harekete geçmesi gerekmektedir. Karadeniz Tahıl Girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyondan fazla tahılın sevkini sağladık. Küresel salgının, ekonomik krizin ardından sonuçları çok daha ağır olacak küresel bir gıda krizinin önüne geçtik.

Haberin Devamı

Sonuçları itibariyle bu kadar hayati olan bir girişimin devam etmesi insanlığın hayrınadır. Diplomasinin tüm enstrümanlarını kullanacak, tüm gayretimizi bu meseleye yoğunlaştıracağız. Savaş ortamında insanlığa hizmet eden bir uzlaşı sağlandı ve bunun devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye’ye dönüşte Sayın Putin ile görüşmelerimi gerçekleştireceğim. Öncelikle telefon diplomasisini kullanacağız. Sayın Putin’in ağustos ayında planlanan ziyareti de gerçekleşirse bu hususları tüm ayrıntısıyla görüşeceğiz. İnanıyorum ki süreç uzamadan, Karadeniz Tahıl Girişiminin devamını sağlayacağız.

RUSYA: TAHIL ANLAŞMASI KONUSUNDA TÜRKİYE İLE İLETİŞİM HALİNDEYİZ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, 17 Temmuz'da sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin “Tahıl anlaşması konusunda Türkiye ile şu anda iletişim halindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

17 Temmuz’da sona eren Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yenilenmemesi ile ilgili Rusya’dan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Anlaşma süreci ve sonrasına dair gazetecilere konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Verşinin, “Rusya, bu girişimin karşısında değil. Ancak sonuçlarına odaklanmalı. Moskova’nın konumu her zaman dürüstlük ve açık sözlülük oldu. Aynı zamanda tepkilerimiz de adil ve hukuki temellere dayalı oldu. Bununla birlikte tahıl anlaşması devam ederken Rusya Federasyonu 5 koşulun yerine getirilmesi için çalıştı. Bu basit koşullar yerine getirilirse beraber çalışmayı sürdürmek mümkün olacak.” dedi.

“Türkiye ile istişare halindeyiz”

Tahıl anlaşmasına alternatif bir anlaşma üzerinde durulup durulmadığı sorusuna yanıt veren Verşinin, “Dünya pazarlarına tahıl tedarikinin devam etmesi konusunda her seçeneği değerlendiriyoruz. Karadeniz ya da gıda güvenliğiyle ilgili herhangi bir meselenin Rusya olmadan çözülebileceğini sanmıyorum. Bu imkansız” ifadelerini kullandı. Tahıl anlaşması ve yeni rotaların belirlenmesi konusunda Türkiye ile istişare halinde olduklarını söyleyen Verşinin, “Türkiye ile çok yakın ve geleneksel bir işbirliğimiz var, Türkiye ile de şu anda iletişim halindeyiz ve mevcut durumda neler yapılabileceğine dair fikir alışverişinde bulunuyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in planlanan görüşmesinde Karadeniz’deki gemilerin güvenliğinin sağlanması konusu da ele alınabilir.” dedi.

Haberin Devamı