Siyaset Bakan Koca duyurdu! 85 yaş üstü hastalara yeni uygulama
Paylaş
Bakan Koca duyurdu! 85 yaş üstü hastalara yeni uygulama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de bütçe görüşmelerinde açıklama yaptı. Yeni düzenlemelerin hayata geçirileceğini açıklayan Bakan Koca, "85 yaşından büyüklerimiz için her birini bir hekim arkadaşımıza emanet etmek istiyoruz. Yeni düzenlememizle büyüklerimiz artık sağlık hizmetini alırken tek bir hekim tarafından yakından takip edilip yönlendirilecekler." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, piyasada bulunamayan ilaçlar ilgili olarak, “Piyasada eksikliği hissedilen ilaçlar olduğunu inkâr etmek gibi bir düşüncem yok. Ancak gerek ilaç etken maddelerinin tedariki ile ilgili küresel arz sorunu, gerekse kur farkı kaynaklı fiyatlama problemi var. Bir başka sorun da kur güncellemesinin dönemsel olarak yılda bir kez, Şubat ayında gerçekleşmesidir. Bu tarih yaklaştıkça stok sorunları baş göstermektedir. Sorunun farkındayız ve çözümümüz var. Müsterih olunuz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Hasta kabul ile ilgili sorunlara değinen Koca, “Sağlık sisteminin hasta kabul etme kapasitesi konusunda sorun yok. Fakat alınan, ama iptal edilmeden gelinmeyen randevular, sorunu öncelikli bazı hastalarımızın randevu almalarını zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

HPV taramalarına ilişkin Koca, “HPV taramalarında yerli test kiti uygulamasına önümüzdeki günlerde başlıyoruz. HPV aşısı içinse, yaş gruplarını dikkate alan bir planın hazırlığındayız. Türkiye Yüzyılının sağlıktaki anıtsal projelerinden biri olarak Sağlık Vadisi projesini en azından bir cümleyle anayım. Sağlık Vadisi, sağlık teknolojilerinde devasa boyutlarda bir üretim projesidir. Seçilmiş insan kaynağı istihdamını esas almaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

"HEM EVLİLİK ÖNCESİ HEM YENİDOĞAN TARAMASI YAPAN TEK ÜLKEYİZ"

SMA’da ilaç tedavisine ilişkin konuda Koca, “Bildiğiniz gibi evlilik öncesi tarama programımıza SMA taramasını dahil ettik. Evlenmek isteyen çiftlere SMA taraması yapılıyor ve risk varsa yeni kurulan bu aile bu konuda uyarılıyor. Alternatif yöntemlerle ise sağlıklı bebek sahibi olmak mümkün olabiliyor. Yeni doğan bebeklerde de SMA taraması programa alındı ve uygulanıyor. Her yeni doğana SMA taraması yapıyoruz. Dünya’da hem evlilik öncesi hem yenidoğan taraması yapan tek ülkeyiz. Geçen yılın sonunda başlayan SMA tarama programıyla, evlilik öncesinde 493 bin kişiye taşıyıcılık testi, bu yılın Mayıs ayında başlayan tarama programıyla da yeni doğan 635 bin bebeğe SMA taraması yapıldı. Bu taramalar tüm doğumları kapsıyor” diye konuştu.

85 YAŞ ÜSTÜNE YENİ DÜZENLEME

Koca şöyle konuştu:

“85 yaşından büyüklerimiz için her birini bir hekim arkadaşımıza emanet etmek istiyoruz. Yeni düzenlememizle büyüklerimiz artık sağlık hizmetini alırken tek bir hekim tarafından yakından takip edilip yönlendirilecekler. Bu hepimizin üzerinde bir sorumluluktur. Hepimiz sağlıkla o günlere ulaştığımızda böyle bir muameleyi hak ediyoruz. Bu konuda hazırlıklarımızı yaptık. Yakında ilan edeceğiz.”

85 bin personel alacaklarını ifade eden Koca, “Alımını ilan ettiğimiz 85 Bin sağlık personelinin 42 bin 500’ünün atamasını şimdi yapıyoruz. Diğer yarısını peşinden hemen alacağız. Bu personel içinde 32 bini polikliniklerimizde hizmet verecek olan tıbbi sekreterlerden oluşuyor. Bu sayede hekimlerimizin iş yükünü azaltıp verimliliğini artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca hekim istihdamında zorlanılan yerler için ihdas edilen 27 bin sözleşmeli hekimle, yılbaşından itibaren sözleşmeler yapılacak” dedi.

Haberin Devamı

Hıfzısıhha Enstitütsü konusunda Koca, “Yıllar sonra yeniden aşı üretir hale geldik. Rahmetli Refik Saydam’ın ruhunu şad edecek Hıfzıssıhhayı yeniden inşa ediyoruz. Bağışıklama programımızdaki aşıların %86’sını yeni Hıfzıssıhha’da kendimiz üreteceğiz. Ayrıca Suçiçeği, Hepatit ve Kuduz aşılarının teknoloji transferi ile üretileceği üç yeni tesis projemiz ise ihale aşamasındadır” ifadelerini kullandı.

Etlik Şehir Hastanesi’nin kapatılmasıyla diğer hastanelerin kapatılacağına ilişkin iddialara Koca, “Ayrıca yeni hastanelerimiz açılırken eskiyen hastanelerimizi kapatacağımıza yönelik haksız ithamları da kabul etmiyoruz. Etlik Şehir hastanesini açtık ama mevcut hastanelerimizi kapatmadık. Fiziksel koşulları çok kötüleşenler var. Bunları ise yeniliyoruz. Her birini kapatmak şöyle dursun daha modern şekilde hizmete almak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan: Deve gribi için endişe etmeye gerek yok Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, deve gribinin yeni pandemiye dönüşebileceği iddialarına ilişkin, “Deve gribi için endişe etmeye gerek yok” dedi.