Siyaset Başbakan Erdoğan Putin'den ne istedi?
Paylaş
Başbakan Erdoğan Putin'den ne istedi?

Rusya'da düzenlenecek 'Sochi 2014 Kış Olimpiyatları' bu akşam büyük bir açılış töreni ile başlayacak. Tören için Rusya'ya giden dünya liderleri arasında Başbakan Tayyip Erdoğan da var. Ancak iddiaya göre Başbakan'ın Rusya'ya gidişinin tek nedeni olimpiyatlar değil

İngiliz Financial Times gazetesi bu görüşmenin arka planını yorumlayan bir makale yayımladı. ‘Erdoğan Sochi’den indirim kapmayı umuyor’ başlıklı haberde şu ifadelere yer verildi: Olimpiyatların açılış seramonisine katılacak isimlerin arasında bir kişinin aklında çok önemli bir konu var. Bu kişi Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan. Başbakan Erdoğan Türkiye’de artan kurun ülkesinin doğalgaz faturasına nasıl yansıyacağını düşünüyor. Rusya aynı zamanda Türkiye’nin en büyük doğalgaz sağlayıcısı konumunda. Başbakan Erdoğan geçen hafta da Türkiye’nin en çok doğalgaz aldığı ikinci ülke olan İran’a giderek doğalgazda indirim konusunu düşünmüştü.

Haberin Devamı

ORTAKLIKTAN ÖTE BİR ŞEY

Rusya Türkiye’ye ayda ortalama 2 milyar dolar doğalgaz satıyor. IBS firmasında çalışan enerji uzmanı David Tonge iki ülke arasındaki doğalgaz ilişkisini, ‘politik ve stratejik ortaklıktan’ öte bir durum olarak tanımlıyor. Tonge, “Avrupa iki ülke arasındaki doğalgaz indirim görüşmelerin sonucunu merakla bekliyor. Bu bütün pazarı etkileyebilir” diye konuştu. Rus tarafı ise Türkiye’ye yapılacak olan nükleer santral konusunda Türkiye’den bazı vergi muafiyetleri talep etmesi gündemde. Aynı zamanda Türkiye’nin Rus enerji şirketi Gazprom’dan daha uzun kontratlar istemesi de masadaki konulardan biri olacak.