Siyaset Bedellide yaş sınırı 30bedel 30 bin lira
Paylaş
Bedellide yaş sınırı 30bedel 30 bin lira

Başbakan Erdoğan, bedelli askerlikten 30 yaşından gün alanların, 30 bin lira karşılığında yararlanabileceklerini açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis Grubu toplantısında bedelli askerlikleril ilgili açıklama yaptı.

Bedelli askerlik düzenlemesinin uzun bir çalışmanın ürünü olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan uygun şartların günümüzde gerçekleştiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Her ne suretle olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olanlardan 30 yaşından gün alanların, kanunun yürürlüğe gidiği tarihten itibaren bedelli askerliğe hak kazanacaklarını belirten Erdoğan, "Kanun Resmi Gazetede yayınlandığı gün, 30 yaşından gün almış olanlar 6 ay içinde 30 bin lira parayı defaten ödeyebilecekleri gibi; yarısını başvuru sırasında, diğer yarısını da başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacaklar. Bu hakkı kazananlar da temel askerlik eğitimi almayacaklar. Yani 21 gün temel eğitimi yapmayacak" diye konuştu.

Erdoğan, oturma ve çalışma iznine sahip olan işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanat icra etmek üzere toplam 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunanların 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar başvurdukları takdirde 5 bin 112 Avro karşılığı dövizle askerlik hizmetini yerine getirdiklerini, aynı şekilde 38 yaşına kadar başvurmayanların ise 7 bin 668 Avro karşılığı bu hizmeti yaptıklarını anlattı. Dövizle askerlik hakkından yararlananların 21 gün de temel askerlik eğitim aldıklarını belirten Erdoğan, hazırlanan yeni tasarıyla dövizle askerlik için 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin avro bedelle askerlik görevini ifa etme hakkı getirdiklerini, ayrıca bu hakkı elde edenlerin 21 gün temel eğitimi de tamamen kaldırdıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, "Yani dövizle askerlik hakkına sahip olanlar sadece 10 bin Avro ödemek suretiyle, bu yükümlülüğü yerine getirmiş olacaklar, yaşları ne olursa olsun. Böyle bir ayırım yapılmayacak. Herhangi bir temel askerlik eğitiminden de muaf tutulacak" dedi.

İŞTE MECLİS'E SUNULAN BEDELLİ ASKERLİK YASASI

-"9 yıl boyunca gündemimizde oldu"

Bedelli askerliğin 9 yıl boyunca AK Parti olarak gündemlerinde olduğuna işaret eden Erdoğan şöyle konuştu:

"Bu konuda şartların oluşmasını, özellikle de terörle mücadelede zafiyete yol açacak bir durumun oluşmamasını dikkatle gözledik ve bunun ilgili
kurumlarla istişaresini yaptık. Sürekli olarak Genelkurmay Başkanlarımızla bunun değerlendirmesini hep yaptık, istişare halinde olduk. Asker sayımızı, asker potansiyelimizi dikkate aldık. Bugün bu tasarıyı hazırlamamız uzun bir ön çalışmanın neticesidir. Bakaya sayısındaki artış, buna ek olarak yaptırdığımız anketler, kamuoyu yoklamaları, ilgili kurumlarla yaptığımız istişareler, bedelli için uygun ortamın, uygun şartların oluştuğunu göstermiştir. Biz de bunun üzerine adımımızı bugün attık. Bildiğiniz gibi Anayasamızın 72. maddesi, vatan hizmetinin her vatandaşın hakkı ve ödevi olduğunu belirtir. İlgili kanunlarda ise bu hizmetin bedelli veya dövizle askerlik uygulaması şeklinde yapılabileceği düzenlenmiş durumdadır."

Haberin Devamı

Bedelli askerlik uygulamasının daha önce 3 kez yapıldığını hatırlatan Erdoğan, "1987, 1992 ve 1999 yıllarında çıkarılan kanunlarla mümkün hale gelmiş. 1987 ve 1992 yıllarında çıkarılan askerlik kanunlarında amaç, büyük miktarlara ulaşan saklı, bakaya ve yoklama açığı birikiminin engellenmesiydi. 1999’da ise bedelli askerlik, Marmara depreminin zararlarının giderilmesine katkı sağlamak için çıkarılmıştır" dedi.

Haberin Devamı

-"Bakaya sayısı ciddi oranlarda arttı"-

Bedelli askerlik uygulamasıyla iki önemli hedefi gözettiklerini vurgulayan Erdoğan, "Biz ise bedelli askerlik uygulamasıyla iki önemli hedef gözetiyoruz; bunların hiçbirisi değil. Bakaya kalanların sayısının ciddi oranlarda artığını görüyoruz ve bedelli askerlik yoluyla bu birikimin azaltılmasını hedefliyoruz. İkincisi ise Bedelli Askerlik Kanunu ile çok önemli sosyal bazı hizmetleri ve destekleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz"’ diye konuştu.

Tasarıya koydukları bir maddeyle bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleri ile TSK’ya, Jandarma Genel Komutanlığına, Sahil Güvenlik Komutanlığına, Emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve faaliyetlerinin finansmanına aktarmanın da yer aldığını kaydeden Erdoğan, "Hatta milli bütçeden özürlülere yönelik ayırdığımız rakam ki -çok büyük rakam- bunu da bu fona ayırmak suretiyle bunu daha da güçlendirmiş olacağız" dedi.

Haberin Devamı

Öngördükleri yaş sınırı ile askerlik ve güvenlik hizmetlerinin aksamasına asla mahal vermeyeceklerini belirten Erdoğan, "Terörle mücadelede bir zafiyetin oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. TSK’nın ihtiyaç duyduğu er ve erbaş sayısını dikkate alıyor ve düzenlemeyi buna göre yapıyoruz" diye konuştu.

-"Vicdani ret gündemimizde yok"-

"Biz bugün itibariyle tasarıyı TBMM’ye teslim ediyoruz. Vicdani ret olarak adlandırılan bir düzenleme Hükümetimizin gündeminde asla olmamıştır. Bu
konuda çıkan haberler spekülasyondan öte bir anlam ifade etmiyor" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Askerlik bu milletin, bu topraklar için en kutsal vazifelerden biri olarak kabul edilmiştir. Biz askerimize ’Mehmetçik’ derken bunun bir anlamı var; bu "Küçük Muhammed" anlamındadır. Biz askerliği Peygamber Ocağı olarak görmüşüz. Tabii bir çok spekülasyonlara neden olmuş şeyler olmuştur, olabilir. Ama biz, bu millet, bunu böyle biliriz. Görmeyenler yok mu? Var. Ama bu milletin kahir ekseriyeti bunu böyle bilir. Askerlik hizmetinin Ciddiyetinin zedelenmesine de istismara da asla müsaade etmedik, asla müsaade etmeyiz. Bedelli askerlik uygulamasının ülkemize, milletimize, gençlerimize, onların ailelerine hayırlı olmasını diliyorum."

1999 yılında Marmara depremi sonrasında çıkarılan bedelli askerlik yasasından 4 bin 500 lira karşılığında 72 bin kişi yararlanmıştı. Uzmanlar, yeni yasadan yararlananların sayısının bu seviyelere ulaşmayacağını öngörüyor.

MUSTAFA MUĞLALI KIŞLASI'NIN ADI DEĞİŞTİ

Başbakan konuşmasında, bazı kışla isimlerinin acı hatıraları diri tutmak, hassas bazı duyguları rencide etmek noktasında son dere haklı olarak şikayet konusu olduğunu, bunların başında da 1943 yılında Van’ın Özalp ilçesinde 33 vatandaşın katledilmesinden sorumlu ve bu suçtan da mahkum Mustafa Muğlalı’nın adının Van’da bir kışlaya isminin verilmesinin geldiğini anlattı.

"Mustafa Muğlalı’nın ismi Van’daki bu kışladan artık kaldırıldı’ diyen Erdoğan, başta Vanlı’lar olamak üzere milleti rencide eden bu uygulamaya son
verildiğini kaydetti.

15 Kasım itibariyle Kara Kuvvetleri Komutanlığında 34, Jandarma Genel Komutanlığında ise 31 kışlanın isminin değiştirildiğini anlatan Erdoğan, yeni
düzenlemeyle tabur ve daha alt seviyelerdeki birliklere şehitlerin ya da orada hizmette bulunan TSK mensuplarının isminin verileceğini ifade etti.
Erdoğan,"Yeni uygulamada emeği geçen başta Genelkurmay Başkanımız ve ekibi olmak üzere herkese şahsım, milletim, özgürlükler ve demokrasi adına teşekkür ediyorum" dedi.

Erdoğan: Dersim konusunda yarın konuşacağım