Siyaset 'Benim Kürt, Azeri ve Türk kardeşime hizmet verecek'
Paylaş
'Benim Kürt, Azeri ve Türk kardeşime hizmet verecek'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölgenin 'parlayan yıldızı' olarak nitelendirdiği Iğdır'ın 16 yıllık havalimanı hasretine son verdiklerini, Hakkari ve Şırnak'ı da havalimanına kavuşturacaklarını söyledi

Terör örgütüyle müzakere ve görüşme yapmalarının söz konusu olamayacağını yineleyen Erdoğan, yaptırılan havalimanının bir arada ve örnek biçimde yaşayan Kürt, Azeri ve Türk kardeşlere hizmet vereceğini belirtti.

16 yıl önce valiliğin temelini atıp duran, 56 milyon liralık harcamayla yapımı 2 yıl süren Iğdır Havalimanı’na ilk kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıyan ’Ana’ uçağı indi. Erdoğan’ı, saat 12.50’de geldiği Iğdır’da, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Amir Çiçek karşıladı. Kafkas folklor ekibinden bir kız Erdoğan’a "Hoş geldiniz" dedi ve çiçek verdi. İnişin ardından Sikorsky helikopterler havalimanın üzerinde güvenlik uçuşu yaptı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la birlikte Iğdır’a gelen Erdoğan, önce havalimanını gezdi. Başkakan Erdoğan havalimanında "SBS’de Türkiye birincisi olacağım" diyen ve verdiği sözü tutan Hüsnü Mustafa Özyeğin İlköğretim Okulu 8’incisi sınıf öğrencisi Hayal ve Dursun Güneş çiftinin kızları Fatma Nur Güneş ile görüştü.

IĞDIR BÖLGENİN PARLAYAN YILDIZI

Havalimanında düzenlenen platformda kürsüye saat 13.53’te çıkan Başbakan Erdoğan, Nahcivan, İran ve Ermenistan’a komşu olan Iğdır’ın bölgenin parlayan yıldızı olduğunu söyledi. Havalimanı yapımına 1996’da valilik tarafından başlandığını anımsatan Erdoğan, böylesine büyük projelerin bakanlık tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Sıradan değil 2 yılda modern bir havalimanı yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, havanın çok sıcak olması nedeniyle kendisini izlemeye gelenlerden izin aldı ve ceketini çıkardı. Kentin üzerinde Ağrı Dağı’nın ihtişamı ve Nahcivan’ın kardeşliğinin etkisi bulunduğuna işaret eden Erdoğan, Iğdır’da Azeri ve Kürt kökenlilerin barış, kardeşlik içinde, ’Türkiye’ye örnek’ gösterilecek biçimde yaşadıklarından söz etti.

Havalimanı gibi Iğdır Üniversitesi kampusunu da aynı heyecanla yaptırdıklarını vurgulayan Erdoğan, yöre halkının içme suyu sorununu gidermesi için 50 yıldır hasretle beklediği Ünlendi Barajı’nın yakında ihale edileceğini ve önümüzdeki yıl yapımına başlanacağını müjdeledi. Iğdır’ın altyapısını bir çanağa benzeten Başbakan Erdoğan, bu bakımdan çanağı her alanda doldurmaya çalıştıklarını bildirdi. Iğdır’ın yeni teşvikte 6’ncı bölgede bulunduğunu anımsatan Erdoğan, tarihi, iklimi ve ekonomisiyle serhat kentin lokomotif olmayı hedeflediğini ifade etti.

"NİYE YATIRIMDAN RAHATSIZ OLUYORSUNUZ"



Efsaneleri ile ünlü Ağrı Dağı’nın yeterince değerlendirilmediğinden yakınan Erdoğan, Ağrı Dağı’nın terör yüzünden turizmden yeterince pay alamadığını anlattı. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Iğdır bırakınız diğer imkanları şu yanı başımızdaki efsaneler diyarı Ağrı Dağını dahi yeterince değerlendiremedi, değerlendiremiyor. Ağrı Dağı başka bir bölgede başka bir ülkede olsaydı inanın tek başına çevresindeki bütün şehirleri abat etmeye yetecek bir kıymet haline dönüşürdü. Fakat çeyrek yüzyıldır en büyük baş ağrımız terör yüzünden yerli ve yabancı turistler bir yana bu bölgenin kendi insanı dahi Ağrı Dağının imkanlarından ve güzelliklerinden doyasıya faydalanamıyor.

Geçtiğimiz 9,5 yıl boyunca terörden kaynaklanan işte bu tür sorunları çözmek için mücadele ettik. Önümüzdeki engellerin büyük bir bölümünü aştığımza inanıyorum. Silah üzerinden, ölüm üzerinden, acı üzerinden, baskı ve tehdit üzerinden kurulan oyunların hepsi bir bir çöktü ve çöküyor inşallah. Terör sorununu uzak olmayan bir gelecekte hep birlikte çözecek, alt yapısını önemli ölçüde kurduğumuzu yatırım üretim istihdam odaklı bir gündemle yolumuza devam edeceğiz.

Terör örgütü bizim bölgeye getirdiğimiz hizmetleri sabote etmek için elinden gelenleri yapıyor. Havalimanını inşaatlarını engellemek için de özel bir gayret sarf ediyor. Şantiyeleri basıyor, iş makinelerini yakıyor, çalışanları tehdit ediyor. Ellerinden gelen her türlü alçaklığı yapıyor. Hakkari’de Şırnak’ta havalimanı yapıyoruz. Yapılmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Ne olursa olsun bu havalimanlarını yapacağız. Hakkari’de de Şırnak’ta da. Halbuki bu havalimanları orada yaşayan insanlarımıza hizmet verecek. Benim Kürt, Azeri ve Türk kardeşime hizmet verecek. Niye bundan rahatsız oluyorsunuz? Oraların gelişmesi, kalkınması ve büyümesine gerçekten çok önemli katkılar sağlayacak yatırımlar.

PARLAMENTODAKİ TEMSİLCİLERİYLE MÜZAKERE EDERİZ


Terör örgütünün mücadelesi aslında bize karşı değil, orada yaşayan vatandaşlarımızın bizatihi kendilerine karşı. Çünkü engellemeye çalıştıkları yatırımlar onlara hizmet verecek. Sevgili kardeşlerim: Bölücü terör örgütüyle iktidarımızın müzakeresi, görüşmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Bölücü terör örtüyle bizim ancak mücadelemiz söz konusudur. Silahları bıraktıkları ana kadar bu mücadelemiz devam edecek ve kimse burada bizden başka birşey beklemesin. Söylenenlerin hiçbirine de aldırmıyoruz, aldırmayacağız. Kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz parlamento çatışı altındaki temsilcileriyle müzakere ederiz ama terör örgütü mensuplarıya asla. Kimse bizden böyle birşey beklemesin."

"HANİ BUNLAR MİLLİYETÇİYDİ?"



Milli gelirin 772 milyar dolara ulaştığını açıklayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkez Bankasının kasasında ne vardı biliyor musunuz? 27 milyar dolar. Hani bunlar milliyetçiydi? Bizim milli bankamız Merkez Bankası 27 milyardan 97 milyar dolara çıktı. Yıl sonuna kadar evel Allah asgari 100 milyar doları bulacağız. Hedef bu ve ülkemizin her tarafı inşallah imar olacak. Hiç bir tarafı geri kalmış bölge, il olmayacak. Asıl hedefimiz bu.

Sevgili kardeşlerim, 2023 batısıyla doğusuyla güneyiyle kuzeyiyle inşallah 780 bin kilometrekaresiyle bambaşka bir Türkiye olacak. Bütün çalışmalarımızı buna yönelik yapıyoruz ve yapmaya da devam ediyoruz. Türkiye muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacaktır. 2023 dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri Türkiye olacak. Tekirdağ büyürken Iğdır’ın geri kalmasını asla kabul edemeyiz. Bursa gelişirken Erzurum’un yerinde saymasını asla kabul edemeyiz. Bak şimdi şurada Van depreminden sonra yeni bir Van inşa ettik. Hala inşaatlarımız yoğun bir şekilde devam ediyor."

VATANDAŞLARLA KURDELA KESTİ

Konuşmasından sonra Erdoğan protokolde oturanlarla birlikte aprona çıktı. Başbakan Erdoğan, 5-6 vatandaşı da işaretle kurdele kesmeye davet etti. Başbakan’ın işaret ettiği kişilerden Zehra Kıraç ve soyadı öğrenilemeyen Hülya adlı genç kız gelerek, Erdoğan ve bakanlarla birlikte kurdelayı kesti.
Bu sırada bir grup vatandaş, Belediye Başkanının tutuklu olduğundan söz etti.

Erdoğan, Vali Amir Çiçek’den aldığı bilgiyle düzeltme yaparak, Iğdır Belediye Başkanı BDP’li Mehmet Nuri Güneş’in hükümlü olduğunu, Tuzluca Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Sait Sadrettin Türkan’ın ise tutuklu olduğunu belirterek yargının işine karışmadıklarını söyledi.

İlk seferini yapan Anadolu Jet’e ait Gelibolu uçağının piste inişini kuleden izleyen Erdoğan, yolcuları karşılayarak ’Hoş geldiniz’ dedi. Erdoğan, 15.15’te Ana uçağı ile partimin il kongresine katılmak üzere Van’a hareket etti.

VAN ŞEHİR STADI’NDAKİ PARTİ KONGRESİNE KATILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Iğdır’dan sonra partisinin İl Kongresi’ne katılmak üzere Van’a geldi. Erdoğan’ı Van’da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Van Valisi Münir Karaloğlu ve partililer karşıladı.

Erdoğan’a Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de eşlik etti. Erdoğan için Van’da geniş güvenlik önlemleri alındı. Erdoğan, Ferit Melen Havalimanı’ından AK Parti İl Kongresi’nin yapılacağı Şehir Stadyumuna parti otobüsü ile geldi.

STATTA DEPREM ÖNLEMİ



Başbakan Erdoğan’ın kongrenin yapılacağı stada gelişinden önce statta geniş güvenlik önlemi alındı. Tribünler boşaltılırken, stada girenler tek tek arandı. Kongre öncesi kolonlarında deprem nedeniyle hasar olup olmadığı araştırılan statta, İl Kongresi sırasında tribünlere izleyici alınmadı. Saha içinde yaklaşık 5 bin kişi Başbakan’ı izledi.

Erdoğan’ın stada girişi sırasında da kalabalık Başbakan lehine slogan attı. Kongrenin açılış konuşmasını Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik yaptı. Ardından kürsüye Başbakan Erdoğan çıktı. Erdoğan ilk olarak Van depreminde yapılan hizmetleri anlattı. Depremin hemen ardından Van’a geldiklerini belirten Erdoğan, çalışmaları yerinde takip ettiklerini söyledi.

VAN’A YAPILAN YATIRIMI ANLATTI

Depremden sonra Van’ı hiç unutmadıklarını ve sürekli gündemlerinde olduğunu belirten Başbakan Erdoğan CHP ve BDP’yi eleştirerek şunları söyledi:
"Bakan ve milletvekillerimiz burada günlerce, haftalarca bu çalışmalar bizzat nezaret ettiler. Vanlıyı hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Ancak muhalefet birşeyler söyleyip durdu. Tilki yetişemediği üzüme koruk der. Kedi de yiyemediği ciğere murdar der. Bunların kimler olduğunu sizler biliyorsunuz. Van’da meydana gelen deprem artçılarla birlikte 37 atom bombasına denk enerji çıkardı. Böyle büyük bir afet karşısında ülke olarak, millet olarak tüm kuruluşlarımızla, özel kuruluşlarımızla tek tek vatandaşlarımızla seferber olduk. Van’a elimizi uzattık. Personellerimiz, iş makinelerimiz, uçaklarımız ambulanslar depremzedelerin hizmetine sunuldu. Dünyanın her yerinden gelen yardımları anında Van’a ulaştırdık. Şu ana kadar yatırımlar dahil fiili harcama 3 katrilyon 73 trilyon 945 milyan 342 milyon TL. Burada yatırımlar hala devam ediyor. Biz Van’ı yeniden inşa ediyoruz. Bunu görmeyenler var mı? Var. Başta ana muhalefet olmak üzere. Aynı şekilde bakıyorsunuz BDP. 17 bin 500 kalıcı konut yapılıyor. Ağustos sonu Eylül ortaları gibi konutları teslime başlayacağız. Bir miktar şu anda teslimi yapılmış olan konutlarda var. Şimdi yeni bir adım atıyoruz. 42 kilometreden Van’a su getiriyoruz. Bunun maliyeti 112 trilyon. Bu Van’ın şehir şebeke suyunu yenileyecek ve Vanlı daha güvenli suyunu içecektir. Attığımız bu adımlarla birlikte bunu hazmedemeyenler. Onlar zannediyordu ki kendileri nasıl yan gelip yattıysa bizim de öyle yapacağımız. Biz millete efendi olmak için değil hizmetkar olmaya geldiğimizi söyledik. Hele hele Van’da binalar hasar görürken bizim Van’a olan sorumluluğumuz daha da arttı."

75 MİLYON VAN İÇİN AĞLARKEN, TERÖR ÖRGÜTÜ KAN DÖKTÜ



Van’daki depremde her enkazdan çıkan bebeğin 75 milyonun gözünü yaşarttığını belirten Başbakan Erdoğan, "Trabzonda bisiklet almak için para biriktiren Muhammet 61 TL’sini Van’a gönderdi. Biz biriz, beraberiz. Ezelden ebediyete kadar kardeşiz. Bir olduk, beraber olduk. Birlikte Türkiye olduk. Bu kardeşliği kimse bozamayacak. Aramaza kimse giremeyecek. 23 Ekim’de Van’da deprem oldu ne terör örgütü, ne de BDP kanlı eylemlere provakasyonlara ara vermediler. 75 milyon Van için ağlarken, terör örgütü kan akıtmaya, BDP provokasyon yapmaya devam etti. Türkiye Van’da enkaz kaldırırken, terör örgütü ilçelerde mayınlı tuzaklar kurdu. Burada ambulanslar enkaz altında çıkanlara hizmet ederken, belediyenin cenaze araçları Malatyada terörist cesetleri kaldırdı. Taş atmak için, molotof atmak için askere polise kamu görevlisine saldırmak için anında organize olanlar, Van’da can pazarı yaşatanlar depremde yerlerinde oturdular. Depremzedelere gönderilen yardımları gasp edecek kadar alçak olduklarını bir kez daha gösterdiler. Bunlar kan ve can ticareti yaparlar. Biz şu anda Allahın izni ile 75 milyon desteği ile Vanı yeniden kuruyorz. Yeniden inşa ediyoruz. Yeniden inşa ederken kardeşliğimizi de pekiştiriyoruz. Onun için Van’da artık benim Kürt kardeşim bu kan tacirleri ile can tacirleri ile arasına mesafe koyacaktır, ben buna inanıyorum. Gençlerin kanı ile beslenen bu eli kanlı terörle bunların uzantıları ile Kürt kardeşim inanıyorum ki aralarına mesafe koyacaktır" dedi.

SORUNUN ÇÖZÜMÜNE BDP VE PKK ENGEL OLDU


Kürt sorununun çözümüne BDP ve PKK’nın engel olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bunlar Kürt kardeşimin hakkı için mücadele etmiyor. Bunlar Kürt kardeşlerimizin düşmanı olanlara taşeronluk yapıyorlar. BDP ve terör örgütü Kürt sorunun çözümünde en büyük engel oldular. Bazı bölgeler yatırım alamıyorsa bunun tek sebebi bölücü terör örgütüdür. Yatırımcı bunlardan dolayı Van’a Hakkari’ye Tunceli’yi, Siirte, Bitlis’e Muş’a gelmiyor. Yoksa kimsenin buraya aykırı bir tavrı yok. Biz çözümün önündeki en büyük bariyerleri kaldırarak, asimilasyon politikalarını, ret politikalarını kaldıran iktidar olduk. Kürtçe’nin konuşulmasına yönelik serbestliği biz getirdik. Üniversitelerde Kürtçe’nin önünü biz açtık. 24 saat yayın yapan televizyonu biz kurduk. Faili meçhulların üzerine kararlılıkla gittik. Basın özürlüğünün önündeki engelleri biz kaldırdık. Türkiye’de devlet benim Kürt vatandaşımla kucaklaştı" dedi.

LEYLA ZANA’YI SUSTURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile yapılan görüşmenin BDP ve PKK’da rahatsızlık uyandırdığını anlatan Başbakan Erdoğan, "Sayın Leyla Zana çözüme ilişkin umudunu dile getirdi. Ankara’da bir görüşme yaptık. Samimi bir ortamda ön yargılardan uzak bir şekilde istişarede bulunduk. Bu görüşmeden çözüm umudunu dile getirmesinden BDP ve terör örgütü rahatsız oldu. Sert açıklamalar yaptılar. Şu anda mahalle baskısı kurarak sayın Leyla Zana’yı susturmaya çalışıyorlar. İşte terör örgütü ve uzantısı budur. BDP bölgenin CHP’si olmak için çalışmaktadır. BDP biz Kürtlerin partisiyiz diyor. Hayır değilsin. Kürtleri birinci derecede temsil eden parti AK Partidir. Rakamlar ortada. Yapılan her şey ortada. Cebren dayatılarak, tehditle oy olmak var. Bir de demokratik olarak halkın iradesine saygı duyan AK Parti var. CHP kendi fikirlerinden başkasına tahammül edemiyorsa, BDP de iktidar olmanın yollarını farklı bir şekilde zorluyor. Nasıl CHP darbelere çanak tuttuysa, BDP’de aynısını yapıyor. BDP’de statükonun bozulmasına tahammül edemiyor. Bakın seçim atmosferinde hangi partinin seçim büroları bombalanıyor. AK Parti. Bizim il ve ilçe başkanlarımızı kaçırıyorlar. Nereye kadar yapacaksınız. Tüketemizsiniz. Bitiremezsiniz. Bu yol yol değil. Eğer dürüstseniz. Samimiyseniz önce halka gönlünüzü açın. AK Parti 75 milyona gönlünü açtığı için kucakladığı için bu gün buradadır. Sizler Selahattin Eyyübi’nin torunlarısınız. Ahmedi Hani’nin Faki Teyran’ın, Mele Ciziri’nin torunlarısınız" dedi.

ÇOCUKLARINIZI BUNLARIN ELİNDEN ALIN



Kürt annelerine de seslenen Başbakan Erdoğan, "Buradan Kürt annelerine sesleniyorum. Çocuklarınızı, ciğerparelerinizi elinizden alıyorlar. Onları dağlarda ölüm makinesi haline getiriyorlar. Kürtlerin hakkı için değil, Türkiye’nin düşmanı olan çevrelerin çıkarları için. çocuklarınızı kullanıyorlar. Çocuklarınızı bunların elinden alın. Çocuklarınızı bunlardan kurtarın. Türkiye’de yeni dönem başladı. Çözüm umudu başladı. Bu çözüm umuduna sizlerde güç katın. Yüreğinizi koyun. Bu ülke hepimizin. Bu ülkeyi birlikte büyütecek, kardeşlik içinde yaşayacağız. Bunun için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Kanlı örgüte yeter demenizini bekliyoruz. Terör örgütü Kürt kardeşlerime acıdan başka bir şey vermedi. Yoksulluktan sefaletten, sokak ortasından akan kanalizasyondan başka bir şey vermedi. Çünkü devletin onlara gönderiği paralar maalesef farklı yerlere gidiyor" dedi.

İSTESELERDE İSTEMESELERDE HAVAALANI YAPACAĞIZ


PKK’nın hizmetleri engellemek için çaba içinde olduğunu ve araçları yaktığını belirten Başbakan Erdoğan, "Iğdır’a havaalanı açtık. Hakkari Yüksekova’ya da açacağız. PKK araçları yakıyor hizmetleri aksatıyor. Ama engellemeye çalışıyorlar. İş makinalarını yakıyorlar. Biz buna rağmen çalışıyoruz. İsteseler de istemeseler de yapacağız. Şırnak’a da yapıyoruz. Ama biz bölücü örgütü rağmen bunu yapacağız. Bu ülkede hak galip gelecek. Halk gelip gelecek, bunu göstereceğiz" dedi.

DEPREMİN SEMBOLÜ YUNUS’UN FOTOĞRAFI VERİLDİ

Başbakan Erdoğan’a konuşmasının ardından Van depreminin sembolü olan Yunus’un fotoğrafı AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras tarafından hediye edildi. Bilindiği gibi 13 yaşındaki Yunus Geray, 23 Ekim’deki 7.2 büyüklüğündeki ilk depreme, kent merkezindeki bir internet kafede yakalandı. Bir kişinin üzerine kapaklanmasıyla hayatta kalan Yunus, kurtarma ekipleri tarafından yaralı çıkarıldıktan sonra Erzurum’a nakledilirken iç kanamadan ölmüştü.
Başbakan Erdoğan’ın stattan ayrılmasının ardından delegeler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Başbakan Erdoğan, buradan Van YYÜ Kampüsü içindeki 650 yataklı Prof. Dr. Dursun Odabaşı’nın adının verildiği Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nin açılışını yapacak.

KULEYE ÇIKAN BAŞBAKAN: SEVGİLİ YOLCULAR, IĞDIR’A HOŞ GELDİNİZ DEDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Iğdır Havalimanı’nın açılışını yaptıktan sonra kuleye çıkarak havalimanınına iniş yapan Anadolujet uçağındaki yolculara seslendi.

Başbakan Erdoğan, şöyle seslendi : "Anadolujet’in sevgili yolcuları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sizlere hitap ediyor. Iğdır Havaalanı’mızın açılışını az önce yaptık. Bildiğiniz gibi, 96 senesinde temeli atılan, fakat bizim iki yıl kadar önce temelini atmak suretiyle 2 yılda bitirdiğimiz bu havaalanımızın, Iğdır’ımıza, Iğdırlılara, ülkemize, milletimize hayırlı olsun diyor sizlere de Iğdır’a hoşgeldiniz diyorum."


Turgay İPEK- Aydın DENİZ- Suat DENİZ- Kerim BURUCU/IĞDIR, (DHA)

6

Haberin Devamı