Siyaset CHP'den 6 maddelik bildiri
Paylaş
CHP'den 6 maddelik bildiri

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, "Sabah-akşam askeri kötülemek, gölge düşürmek, ulusumuza hiçbir yarar sağlamaz" diye konuştu

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti genel merkezinde, bazı Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin katılımı ile yaptığı değerlendirmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Tarhan, özgürlükçü demokrasilerde kamusal kararların seçilmişler tarafından alınmasının esas olduğunu söyledi. "Kuralların seçilmişler tarafından koyulması, yönetime seçilmişlerin hakim olması demokrasinin temel ilkesidir" diyen Tarhan, "Kendilerine verilen olanaklar ve yetkiler nedeniyle özel bir konumda bulunan askeri kuvvetler, polis, istihbarat birimleri gibi devlet kurumları, sivil otoritenin kontrolünde olmalı, siviller tarafından denetlenmelidir" ifadelerini kullandı.

"ASKER KIŞLASINDA KALMALI"

Askerin kışlasında kalması ve yasalarla kendine verilen görevleri yapmasının esas olduğunu kaydeden Tarhan, şunlara dikkat çekti:

1- Hukukun üstünlüğü, demokrasi gibi kavramlar sivil yönetimlerde gerçek anlamını bulur. Sağlıklı işleyen bir sivil yönetim, yönettiği kurumlarla kriz çıkaran bir yönetim değildir. İktidarın görevi kurumları itibarsızlaştırmak olmamalıdır.

2- Asker kışlasında kalmalı. Askerin sıcak siyesetin içine çekilmesi doğru değildir ancak sabah akşam askeri kötülemek, iftira etmek, saygınlığına gölge düşürmek hiçbir fayda sağlanmaz.

3- Demokrasi iktidarın her istediğini yaptığı bir rejim değildir. Demokrasi otokrasiye dönüşmemelidir.

4- Son olayda yargı bağımsızlığının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yargı artık milli irade adına değil, siyasal irade adına karar veren bir yapıya dönüşmüştür.

5- Her iktidarın temelinde meşruiyet bulunmalıdır. AKP yargıdan elini çekmelidir.

6- Komutanların istifaları devlet kurumları arasındaki kopukluğu göstermektedir. Madem komutanlar görevinden ayrıldı, iktidar bu istifaların gerekçelerini paylaşmalıdır.

Haberin Devamı