Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde başvuru süresini uzatıyoruz
Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde başvuru süresini uzatıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İlk Evim İlk İş Yerim projesi kapsamında, 7 Kasım'da sona erecek arsa ve iş yeri başvurularının süresinin 15 Kasım'a uzatılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuk olduğu canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Erdoğan, ''Şu an açıklanmış olan dev bir proje. Kura ile yapacağız ki herhangi bir sorun yaşamayalım. Seçimden sonra Türkiye Yüzyılı'na güçlü bir giriş yapacağız. 7 Kasım'da sona erecek arsa ve iş yeri başvurularımızın süresini inşallah 15 Kasım'a kadar uzatıyoruz.'' dedi.

KURALAR NE ZAMAN ÇEKİLECEK

Şimdi ilk evine sahip olmayı bekleyen vatandaşın gözü kulağı kuralarda... Önümüzdeki yılın mart ayına kadar tüm kuralar tamamlanıp, hak sahipleri belirlenecek. 81 ildeki 682 proje için kura takvimi en kısa zamanda netleştirilip, duyurulacak. Tüm kuralar noter huzurunda, vatandaşa da açık bir şekilde, isteyenlerin katılımıyla çekilecek.

KAÇ YILDA TESLİM EDİLECEK?

Bir yandan kuralar için çalışmalar devam ederken bir yandan da inşaatlara ağırlık veriliyor. 25 Ekim’de 17 ildeki 5 bin 615 konutun temelleri atılarak, projede ilk kazma vuruldu. Diğer illerdeki projelerde de kısa süre içinde temeller atılarak, 2 yıl içinde 250 bin konutun teslim edilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

ÖDEMELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Ödemeler, hak sahiplerinin sözleşme imzaladığı tarihten itibaren başlayacak. Sözleşmeler, teslimden önce imzalanacak. Teslim süresi 2 yıl. Evin teslimiyle taksitlerin ödenmeye başlanması arasındaki sürenin çok uzatılmaması, vatandaşın kira öder gibi ev sahibi yapılması planlanıyor.

Taksitlerde artış olacak mı?

TAKSİT HER YIL NASIL BELİRLENECEK?

Taksitler, her yılın ocak ve temmuz aylarında memur maaş artışı oranına göre yeniden belirlenecek. Bu oranın çok yüksek olduğu dönemlerde TOKİ, daha düşük bir oran açıklayabilecek.

GENÇLERDEN BÜYÜK İLGİ! 2 MİLYONU GEÇTİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, başvurulara ilişkin detayları paylaştı. Bakan Kurum, “İlk Evim projemize milletimiz güvendi, inandı! 1.5 ayda 8 milyon vatandaşımız başvurdu. Geçerli başvuru sayısı 5 milyon 135 bin 324. Projemize en çok da gençlerimiz ilgi gösterdi. 2 milyon 30 bin 277 gencimiz başvurdu. En çok başvuru İstanbul’dan” dedi. İstanbul’dan 1 milyon 519 bin 300 başvuru geldi.

EVE BAŞVURAN ARSAYA DA BAŞVURABİLİR Mİ?

Haberin Devamı

Konutlara ilişkin başvuru süreci tamamlanırken, 1 milyon arsa ve 10 bin işyeri için 10 Ekim’de başlayan süreç 7 Kasım’a kadar devam edecek. İşyerleri için şu ana kadar 65 bin 852, arsalar için de 707 bin 497 başvuru alındı. Ev başvurusu yapanların arsaya başvurup başvuramayacağı da vatandaşın en çok merak ettiği sorular arasında yer alıyor.

Konut başvurusu yapan biri, arsaya da başvuru yapabiliyor. Ancak kurada her ikisinde de hak sahibi olursa, konut veya arsadan yalnızca birini seçebilecek.