Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev'den ortak açıklamalar: Zengezur koridoru mesajı
Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev'den ortak açıklamalar: Zengezur koridoru mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan açıklamasında "En çok üzerinde durduğumuz Zengezur konusunu süratle halletmemiz halinde bu bize iki önemli adım kazandıracak. Gerek karayolu gerek demir yolu noktasında atılacak adımla Iğdır Nahcivan bağlantıları güçlü hale gelecek. Bu da bizim ayrı bir ilişki güçlenmesine vesile olacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan lideri Aliyev, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ve Aliyev açıklamalarında Zengazor'un önemine değindi.

Haberin Devamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev'den ortak açıklamalar: Zengezur koridoru mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

Bizleri cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde yüzde 86 gibi katılımda gerçekleşen Seçim dünyada müstesna bir seçim olmuştur. Milletimizin teveccühü ile galip çıkmak ve ilk ziyaretimizi KKTC ve Bakü'ye gerçekleştirmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Kendi evimizdeyiz.

İlham kardeşim, bugünkü kabine toplantısında bakanlar kurulunun karşılıklı toplantısını güzelce özetledi. Hangi alanlarda neler yaptık yapıyoruz. İkili baş başa yaptığımız görüşmeyi etraflıca ele aldık. İkili yaptığımız görülme sonrası heyetler arası görülmenin özetini güzelce sundular. İki kardeş ülkeyiz. İki devlet tek millet anlayışı ile yürüdük. Kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bizim törenimize İlham kardeşimin refikaları ile birlikte törende bulunmuş olması dünyaya ve ülkemize bir mesajdır. Aynı şekilde ben de refikamla birlikte ziyaretimizi gerçekleştirdik. Duygularımızın ne denli ileri gittiğinin ifadesidir bu. Başbakanlığımızdan bu yana bunu sürekli olarak hep yaşadık, yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Misafirperverlikleri sebebiyle teşekkür ediyorum. Attığımız adımlardan biri Türkiye Azerbaycan üniversitesi çalışmasıdır. Yasal bir düzenlemenin gereğinden ilham kardeşim bahsetti. Bu adımı attığımız anda Türkiye Azerbaycan arasında böyle bir üniversite kurmanın geciktiğini yaşadık. Azeri kardeşlerimiz Türkiye'ye geleceği gibi Türk öğrencilerimiz de Azerbaycan'da okuma şansı elde edecek. Enerji alanında yıllardır yapılan çalışmalar var. Detayları bakan arkadaşlarımız çalıştı. Daha neler yapabiliriz diye çalışmalar yapıldı. Avrupa Türkiye üzerinden alacakları gaz için heyecanlılar. Devamlı ricada bulunuyorlar. Üzerimize düşeni yapacağız. Savunma sanayinde atılacak adımlar önem arz ediyor. Atacağımız adımlarla eğitimi konusunda üzerimize düşen görevleri aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz. Şu anda özel sektörümüzün burada attığı adımlarda müşterek bir çalışmayı başarı ile yürütüyor firmalarımız. Ulaştırmada Türk müteahhit firmaları başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor. Tabii Şusa bildirgesindeki gibi o beyanname içeriğinde neler varsa içeriğini bundan sonra başarılı bir şekilde devam ettirmeye olan inancımız tamdır. Tabii en çok üzerinde durduğumuz Zengezur konusunu süratle halletmemiz halinde bu bize iki önemli adım kazandıracak. Gerek karayolu gerek demir yolu noktasında atılacak adımla Iğdır Nahcivan bağlantıları güçlü hale gelecek. Bu da bizim ayrı bir ilişki güçlenmesine vesile olacak. Yol medeniyettir. Yolunuz varsa medenisiniz. Yolunuz varsa medeniyeti yakalamışsınızdır. Şu anda Azerbaycan'ın da saqvaş sonrası hassasiyetler üzerinde durduğu konu yollardır. Özellikle şu anda bundan önceki gelişimde de gördüm. Tünel ve viyadükler ne denli geliştiğini en güzel şekilde ortaya koyuyor. Bunları gördükçe iftihar ediyoruz.

Haberin Devamı

Aliyev'in konuşmasından satır başları şu şekilde:

Azerbaycan'a hoş geldiğiniz. Cumhurbaşkanlığına yeniden gelmeniz dolayısı ile bir kez daha tebrik ediyorum. Sizin liderliğinizde Türkiye büyük yol geçmiştir. Yaptığınız ziyaret Türkiye halkı tarafından yüksek kıymetlendiriliyor. Eminim ki bu seçimden sonra Türkiye Azerbaycan kardeşliğinde yeni ufuklar açılır. Bugün sizinle hem yapılmış hem yapılacak işler hakkında görüştük.

Haberin Devamı

Şuşa beyannamesinin 2. yıl dönümünü göreceğiz. Bu anlaşma ile Türkiye ile Azerbaycan resmen müttefik oldu. Şusa beyannamesi iş birliğinin resmi beyannamesi oldu. İkinci Karabağ Muharebesi'ne son noktayı koydu Şusa. Kardeş ülke Türkiye'ye bir kez daha teşekkür ederim.

Bugün müzakere edilen meseleler başında gelecek işler ele alındı. Harici siyasetteki faaliyet bölge için büyük önem taşıyor. Bölgenin gelişmesi, güvenliği açısından Türkiye Azerbaycan birliği büyük faktördür.

Yapılacak işler bizim gücümüzü hem bölgede hem dünyada daha da artıracak. Hayata geçireceğimiz projeler bunu temin edecek. Enerji meselesinde sadece gaz değil yenilenen enerjileri de ele alıyoruz. Azerbaycan üzerinden giden yüklerin hacmi artacak.

Zengezur dehlizinin açılması kaçınılmazdır. Bu koridorun açılması bütün ülkeler için yeni imkanlar açacak. Müzakere edilen meselelerden biri de eğitimdir.

Haberin Devamı