Siyaset Darbe davaları sivil mahkemeye
Paylaş
Darbe davaları sivil mahkemeye

Anayasa Mahkemesi kararından sonra askerlerin yargılandığı bazı davalar askeri mahkemelere geçecek. Darbe davalarına ise yine sivil mahkemeler bakacak

Devletin güvenliğine, Anayasal düzene, hükümete karşı işlenen suçlarda askerlerin sivil mahkemede yargılanmasına izin veren yasa değişikliği önceki gün Anayasa Mahkemesi tarafından oybirliğiyle iptal edilmişti.

Anayasa Mahkemesi, ‘askeri suç’, ‘askeri hizmet’, ‘askeri mahal’ ve ‘asker kişi’ kriterlerinin bulunduğu davalarda sivil yargıya yetki verilemeyeceği sonucuna varmıştı. Karara göre askerin askere karşı işlediği suçlarda askeri mahkeme yetkili olacak. Askerlerin sivillerle ortak işlediği suçlarda ise yetki sivil savcılıkta kalıyor.

HANGİ DAVA HANGİ MAHKEMEDE?

* ÇUKURAMBAR: Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Ankara Çukurambar’daki evinin yakınında 2 subay yakalanmıştı. Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan ve Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda ‘kozmik arama’ yapılmasıyla devam eden Çukurambar soruşturmasında savcılık, sorguladığı subaylara ‘suikast’ değil ‘hükümete karşı suç’ suçlamasını yöneltti. Buna göre; suikast iddiasını kanıtlayacak delil bulunamazsa dosyanın askeri yargıya gönderilmesi gerekecek.

* BALYOZ: Taraf gazetesinin yayınladığı ‘Balyoz’ darbe planıyla ilgili belgelerin bütünüyle askeri mahalde düzenlendiği, planı asker kişilerin yaptığı ifade ediliyor. Sivil savcılığın soruşturma dosyasını askeri savcılığa devretmesi gerekiyor.

* ERGENEKON: Davada çok sayıda asker de yargılanıyor. Ancak askerlerin sivillerle müşterek biçimde işlediği suçlarda yetki sivil mahkemelerde. Askerlerin dosyalarının devredilmesi gerekmeyecek.

* İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI: Albay Dursun Çiçek’in imzasını taşıdığı iddia edilen belgeyle ilgili soruşturmayı sivil savcılık yürütüyor. Askeri mahalde ve asker kişi tarafından hazırlandığı iddia edilmesine rağmen belge sivil bir şahısta ele geçirildi. Dosya, Ergenekon’un parçası olarak kabul edilirse sivil savcılık yetkili sayılacak.

* ERZİNCAN: İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı sivillerle birlikte Erzincan’da uyguladıkları iddia edilen 3 asker tutuklandı. Bu soruşturmanın da Ergenekon gibi sivil yargıda kalması bekleniyor.

* SARIKIZ-AYIŞIĞI-YAKAMOZ: Ergenekon savcıları, emekli kuvvet komutanları Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek’in ifadelerinin alınmasına neden olan darbe girişimleri ile ilgili soruşturma yetkisinin kendilerinde bulunduğunu iddia ediyor. Ancak hukukçular, emekli komutanların görev döneminde, askeri mahalde gerçekleştirdikleri eylemle ilgili soruşturmanın askeri yargıya devrinin gerektiğini savunuyor.

* FAİLİ MEÇHUL: Albay Cemal Temizöz’ün Diyarbakır’da JİTEM elemanları ve korucularla birlikte yargılandığı faili meçhul cinayetlere ilişkin dava sivil yargıda kalacak.

* POYRAZKÖY: Askeri personelin, 2 amirale suikast planladığı iddiasıyla hazırlanan iddianamenin gönderildiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararını istedi. Dosya, asker kişilerin asker kişilere yönelik eylemlerini içerdiğinden yüksek olasılıkla askeri yargıya devredilecek.

2

Haberin Devamı