Siyaset Davutoğlu TRT canlı yayınında soruları yanıtladı
Paylaş
Davutoğlu TRT canlı yayınında soruları yanıtladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu TRT canlı yayınında Nasuhi Güngör'ün sorularını yanıtladı. Davutoğlu, erken seçim, koalisyon ve Deniz Baykal - Erdoğan görüşmesini değerlendirdi

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarının satır başları:

Haberin Devamı

Seçim neticesinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Vatandaş olarak beni memnun eden bazı noktalar var. Katılım yüksek oldu. Bu çok önemli. Yurt içinde yüzde 86. Bu demokrasinin ülkemizde kökleştiğini gösteren bir gösterge.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer31785","31785","201506","31785-316455.jpg","1", "0","BİZ KOALİSYON KÖTÜ DEDİK AMA HALK KOALİSYON DEDİ");



İkincisi bir meşruiyet tartışılması yok.

Türkiye'de seçim güvenliği konusunda bugüne kadar herhangi bir tartışma yaşanmadı. Oy veren her vatandaş siyasi yapının bir parçası oluyor.

Bundan sonra da böyle bir meşruiyet tartışması yaşanmayacak.

Biz baştan sonra seçim sonuçlarının ne olursa olsun kabulümüz olduğunu ifade ettik. Seçim sonrası sivil itaatsizlik çağrısı yapanların şimdi zafer çığlıkları atması manidar.

Haberin Devamı

Üçüncüsü çıkan harita. Aydınlar siyasetçilerin haritayı gözlerinin önüne getirmesi lazım. AK Parti'nin tek başına iktidar kuramamasından sonra zil takıp oynayanlara sesleniyorum. Ak Parti hala Türkiye genelinde birinci parti. Bir parti bi bölgeye sıkışmış, bir bölge bir noktaya sıkışmış.

Türkiye'deki siyasetin omurgası AK Parti'dir ve bunun dışında bir siyasi planlama yanlış olur. Ak Parti'nin tekrar bu ölçekte başarı sağlaması Türkiye içinde önemli bir olgudur.

SEÇİM ÖNCESİ BEKLENTİLER

Hiç bir arkadaşımın millete sitemkar konuşmamasını istiyorum. Yüzde 26'da istifa ederim diyen Kılıçdaroğlu yüzde 25'te zafer ilan etmesi oldukça şaşırtıcı.

CHP geleneğinin yüzde 40'ı geçtiği tek bir seçim var. O da rahmetli Ecevit'in 1974 seçimlerinde elde ettiği başarı. CHP yüzde30, MHP yüzde 20 oy almış olsaydı bu noktada muhalefet içinde bir zafer algısı olabilirdi.

KOALİSYON SENARYOLARI

Öncelik sıralaması koyarsak, partimizin menfaati ve geleceği şahsi menfaatlerimizden önce gelir. Ülkemizin menfaatleri de partimizin menfaatlerinden önce gelir.

Pazartesi günü MYK'yı toplayıp 7 saat süreci görüştük. Salı günü bütün üyelerimizle teker teker görüştüm. Yarın da il başkanları ve belediye başkanlarını toplayacağız.

AK Parti ile diğerleri arasındaiki fark şu: Ben ne dedim? Ne olursa olsun AK Parti siyasetin omurgasıdır, hiç bir ihtimali dışlamıyoruz. Aynı gece MHP ve HDP tüm kapıları kapattı. Bir anda Türkiye'nin önü tıkanıyor görüntüsü oluştu.Halkıma seslenmek istiyorum, müsterih olsunlar. Bu kazanımların hiç birisi geriye gitmez. Ekonomi konusunda alınması gereken tedbirler var. Suriye ve Irak'ta yaşananlarla ilgili güvenlik toplantısı yapacağız. Hükümet işlerinde hiç bir aksama olmayacaktır. Piyasalara iş admalarına sesleniyorum her şey yolunda gitmeye devam edecek.

Haberin Devamı

Bir tek bürokrat işini aksatırsa, yavaşlatırsa buna izin vermeyeceğiz. Bir taraftan devlet işini yürütürken bir taraftan da sayın Cumhurbaşkanımız da yetkilendiriği zaman hiç bir alternatifi dışlamadan...

İktidar olmadan hizmet edilmez. Biz kiminle ne yapacağımıza biz karar veririz.

Türkiye'nin çıkarı ne gerektiriyorsa onu yaparız ama yok bu olmuyorsa, başka opsiyonlar da varsa onlara da açığız. Burada öncelikli olan şey samimiyet ve meşruiyet. Her muhafet partisiyle ahlaki ve ilkeler çerçevesinde yapacağız. Her türlü müzakereyi kamuoyu önünde yapmaya hazırız.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer31786","31786","201506","31786-316468.jpg","1", "0","Sorumluluğumuz ülkeyi kötü senaryolardan muhafaza etmektir.");

AK PARTİ'NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ VAR MI?

Ben diplomaside de kırmızı çizgiyi kullanmadım. Siyaset çizgiler üzerinde değil istikametler üzerinde yürür. Opsiyonları daratlan bir ifade. Görüşürken ben bu konuya katılmıyorum. Ama ben görüşmeden bu sözleri ifade etmem.

Buradan hareketle bir kaos çıkar, burada ara rejim oluşturmaya kalkanların karşısında dimdik dururuz..

Bize rağmen herhangi birisi kaosa oynarsa karşılarında dimdik dururuz. Uzlaşı gerekiyorsa uzlaşıya da açığız.

Ekonomiyi dalgalandıralım, AK Parti'ye bir darbe daha vuralım, parlamento içinde bir mobilizasyon yapalım falan olmaz.

Gelecek hafta parti gurubumuzu toplayacağız. Bizim adımıza kimse kırmızı çizgi belirleyemez. Bir köşe yazarı üzerinden şu ihtimale açığız şuna kapalıyz diyemez. Bizim ahlaki ilkemiz var.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer31787","31787","201506","31787-316485.jpg","1", "0","KOALİSYON PARTİLER ARASINDA OLUR");

BİZ KOALİSYON KÖTÜ DEDİK AMA HALK KOALİSYON DEDİ

Artık yeni gün doğdu. Artık yeni şeyler söylememiz lazım cancağızım. artık seçim atmosferinden çıkıldı. Artık herkes kendi muhasebesini yapmalı.

Koalisyonun çok iyi bir opsiyon olmadığını söyledik. Şimdi koalisyon iyi değil dedik. Ama halk dedi ki tamam sen tek parti diyorsun ama ben koalisyon dedim.

Artık halk amir memur olan devlettir. Biz bu tercihi tartışmayız. Koalisyonlar Türkiye'ye zaman kaybettiriyor. Ama bize düşen kötünün en iyisini yapmak.

HDP, PKK'YA ÇAĞRI YAPMALI

HDP büyük bir şenlik içinde. Onlar için güzel bir oy. Ama şimdi ispat zamanı. Seçim zamanında söylediklerini hayata geçirmelidirler. Nişantaşı'nda en çok oyu almışsa ben şiddeti terörü kabul etmiyorum demeli. HDP, PKK'yı seçim zamanında kullandılar. Artık yeni tabloda demeli ki 'Ey PKK, ben meşru bir yapıyım. Sen de artık silahları bırak' demeli.

Eğer bunları demezse aldıkları o emanet oyları geri verecek.

Çözüm sürecini nasıl etkileyeceğini kimin kiminle koalisyon yapacağı belirleyecek.

HDP artık 'Ben terörün karşısındayım' demelidir. Herhangi bir takınlıkla kim meşruiyet dışına çıkarsa gözünün yaşına bakmayız. Hukuk içinde her türlü tedbiri alırız.

AK Parti aslında CHP söylemini dönüştürdü. HDP söylemini de biz dönüştürdük. Bugün liberal takınan bir kısım insanlar dağda bayırda farklı noktalarda olurlardı. AK Parti bu demokratik süreci bu hale getirmeselerdi marksist leninist bir duruşta olurdu.

HDP hala Nişantaşı'nda kullandığı dili Kandil'de kullanamıyor. Bu sınavı yaşayacaklar. Eğer bu dili kullanabilirlerse bizim siyasi rakibimiz olurlar. Bizim için önemli olan Türkiye'nin bütününü kucaklayan bir siyasi söylem yakalamaları.

Biz kimseye kapımızı da gönlümüzü de kapatmayız. Seçimden sonra hemen araştırma şirketlerinin temsilcilerini çağırdım. Seçmenin tercihiyle ilgili detaylı bir çalışma yaptırıyoruz

HDP'YE DESTEK VEREN AYDINLAR VE DİĞERLERİYLE GÖRÜŞME YAPACAK MISINIZ?

Seçmen bize buraya bir bak dediyse bakacağız. Yeni Türkiye için yeni Ak Parti. Olaki dilimizde bir yanlışlık gördüyse. Olaki bizim ilkelerimizde bir yıpranma görüldüyse onları tek tek tamir ederiz.

Ak Parti tabanına soracağız. Biz kiminle koalisyon yapalım. Bundan sonra ne yapalım?

Ama daha sonra bize oy vermeyenlere neden bize oy vermediklerini soracağız.

Öte yandan daha önce gri alanda olanlara soracağız. Önce bize oy verip şimdi vermeyenlere soracağız.

Yeniden Bismillah dedim. Birinci sorumluluğumuz ülkeyi kötü senaryolardan muhafaza etmektir.

Etrafımızda etnik ve mezhepsel çatışmaların olduğu bir ateş çemberi var.

Açık söylüyorum artık tek parti hızında bir süreç yürüyemeyecek.

HİÇ ERKEN SEÇİMDEN BAHSETMEDİNİZ

BU seçim bir sonuç üretmedi. Hemen seçime gidiyoruz demek milletin verdiği karara saygısızlık olur. Bu kararın gereği şudur: 'Ben en çok oyu sana verdim. Şimdi en uygun kişiyle koalisyon yap' Biz de bunu yaparız. Ama biz bu seçenekleri denedikten sonra muhalefet de kendi aralarında anlaşamazsa o zaman millete gideriz. Ben kimseyle tiyatrovari bir anlayışla koalisyon için gitmem. Tekrar halka gideriz ve halk ne derse onu yaparız.

DENİZ BAYKAL ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Seçim öncesinde o zaman kaldı. Biz sistemin değişmesini gündeme getirdik. Türkiye'de uygulanan sistem parlamenter sistem değil. 12 Eylül yönetimi hep general ülkeyi yönetecek diye bir sistem kurdu. Yetkiler öylesine dağıtılmış ki yetkilerin çoğu parlamentoların dışındadır. Halk verdiği oyla başkanlık sistemine izin vermedi. Şimdi varolan şartlarda en iyisini yapmalıyız. Bir kere Cumhurbaşkanlığı makanına yönelik yıpratıcı bir söylem kullanıldı.

Şu anda yeni bir tablo var ve meşruiyet içinde gerekli adımlar atılmalı.

Örneğin ben görevi aldım turları yaptım ama hükümeti kuramadım. O zaman diğerleri hükümet kurmak için adım atacak.

Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamayı dikkatle incelemeleri var. Belirsizliğin giderilmesi için rolleri dağıtan kişi Cumhurbaşkanıdır.

Mekan tartışması yaratılmamalı. Kişi neredeyse makam oradadır. Bunu kim tartışmaya açarsa ülkeye zarar verir. Artık taşlar yerine oturmalı. Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı, Başbakan Başbakan, muhalefet muhalefet olmalı. Herkes varolan anayasal görev içerisinde yetki ve sorumluluğu alırsa herkes daha rahat hareket eder.

Ben Cumhurbaşkanlığı makamına tasallutla yaklaşılmasını kabul etmem. Kim olursa olsun sayın Ahmet Necdet Sezer'le yaşadığımız bir şey vardı. Şam'da Halid Meşal'le görüştüm. Acayip bir fırtına koptu. Hemen Özel Kalemi'ne haber gönderdim ve dedim ki "Eğer sizin tepkinizi çeken bir nokta varsa izahat verebilirim" O da bana hayır gerek yok dedi.

KOALİSYON PARTİLER ARASINDA OLUR

Sayın Baykal'la görüşmesi iyidir. Eğer yeni Meclis bir coşkuyla şenlikle açılırsa bu süreç daha rahat ilerler. Bu görüşme olumludur. Koalisyon partiler arasında olur. Koalisyon müzakarereleri CHP, AK Parti, MHP Ak Parti arasında olur. Sayın Cumhurbaşkanı koalisyon seçeneklerinde tıkanmaları aşan bir noktada olabilir.

Şu anda sistemi rayına oturtmak gibi bir şansımız var. Gelin güzel bir başlangıç yapalım. Kimse semboller üzerinden gol atmaya kalkışmasın. Artık makul ve akli davranma anı. Kampanya zamanında sembollerle konuşuldu tamam ama şimdi nakli değil.

DIŞ POLİTİKA İLE İLGİLİ TÜRKİYE İÇİNE KAPANAN BİR ÜLKE Mİ OLACAK?

Burada bir aksama olmaz. Kampanya yürütürken yurt dışı temasları takip ediyorduk. Dış politikamızda bir eksen kayması olmaz. Türkiye'nin AB oryantasyonu ve NATO üyeliği bellidir. Türkiye'nin ahlaki ve vicdani politikasında bir değişiklik olmaz. Yurt dışında bazı noktalarda kaygısı olanlar var. Mutlu olan Şimon Peres. Mutlaka Esed mutlu olmuştur. Sisi mutlu olmuştur.

Olası koalisyon durumunda dış politikada şu noktadan geri adım atmayız demeyiz.

PARTİDE DEĞİŞİM ÖNGÖRÜYOR MUSUNUZ?

Başbakan olduktan sonra teşkilat kongrelerinin neredeyse tamamına katıldım. İl başkanlarıyla tek tek tanıştım. Bu bana büyük bir birikim kazandırdı. Bilimsel bir yöntemle benim şahsi gözlemlerimin yanı sıra bir araştırma şirketiyle sorularla bunları ölçecek bir çalışma yaptırıyorum. Kurumsal kimliğin oturması önemli. Herkesi bu sürecin bir parçası kılarak. Herkesi dinliyorum. Hala devam ediyor. Bir oy kaybı söz konusu ise bir cerrah hassasiyetiyle davranmamız gerekiyor. 34 ile iktidara geldiğimizde tek başına iktidara geldik.

Dünyada AK Parti kadar geniş bir aile tabanı olduğun sanmıyorum. Türkiye'nin geneliyle ilgili bir şeffaflık çalışmamız vardı. Bunu hayata geçirecek yeni bir açılım gerçekleştireceğiz.

Beni seçim kampanyası sürecinde en fazla memnun eden iki şey var: Birisi 3 dönemli vekillerimiz. Hepsi büyük özveri gösterdi.

İkincisici gençliğin coşkusu ve heyecanı. Tecrübe ve gençlik coşkusu birleşince büyük bir başarı doğuyor.

KONYA'DAN ANKARA'YA GELDİĞİMDE İÇİMDE BİR BURUKLUK VARDI

Konya'dan buraya geldiğimde hafif bir burukluk vardı. Bazı arkadaşlar balkon konuşması yapmayacağımı düşünmüşler ama ben çıktım. O anda hepimiz yüksek oyla iktidar olmayı isterdik ama olamadık. Yine de herkesin bunu hissetmesi lazım. Bazen zorluklar çıkarları yüzünden sizin yanınızda olanları sizin yanınızdan gönderebilir. Biz kutlama kararı alınca tüm teşkilatlarında kutlama yapıldı. AK Parti haritası T-ürkiye'nin hamurudur. Benim birinci görevim partimi ayakta tutmak. Balkon konuşmasını yaparken 'Merak etmeyin biz buradayız' dedik.

258 kaya gibi bir güçle her şeyi çözeriz.