Siyaset Demirtaş'tan 1 Kasım seçimleri açıklaması
Paylaş
Demirtaş'tan 1 Kasım seçimleri açıklaması

1 Kasım seçimleriyle ilgili HDP Genel Merkezi'nde HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ açıklama yaptı

7 Haziran seçimlerinde 13.0 oranında oy alan HDP, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 10.6 oy aldı. Eş Genel Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Ankara'da Genel Merkez'de açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "1 milyon oy kaybettik ama büyük bir zafer kazandık" dedi.

Haberin Devamı
startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer38288","38288","201511","38288-382906.jpg","1", "0","Demirtaş'tan 1 Kasım seçimleri açıklaması");

İşte Demirtaş'ın açıklamalarının satır başları:

"ORTADA EŞİT VE ADİL BİR SEÇİM YOKTU"

Ben öncelikle halkımıza seçim sonuçları için teşekkür ediyorum. Bütün seçmenlere, sandıklara gittikleri için ben de teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bizler seçmenin ortaya koyduğu iradeye saygı duyduk. Seçmenlerimizin her birinin oyu ayrı ayrı kıymetlidir. Bugün yeni parlamentoyu şekillendiren oylar da saygındır. Ancak ortada eşit ve adil bir seçim yok. Biz kızıl kıyametin içinde hiç kampanya yürütmeden oy aldık. Sadece halkımızı saldıra karşı korumaya çalıştık. Büyük bir katliam politikasına karşı biz insanlarımızı korumaya çalıştık.

"ORTADA HDP'NİN BÜYÜK BİR ZAFERİ VARDIR"

Eğerki bu saldırı bu katliam politikası başka bir partiye yapılsaydı ki Allah göstermesin ama bugün silinmiş olurdu siyaset sahnesinde. Biz bu katliam politikası karşısında yanımızda duran, herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yitirdiğimiz canlara minnet borcumuzu sunuyoruz. Ortada HDP'nin büyük bir zaferi vardır. 1 milyon oy kaybettik ama biz bütün katliam politikalarına karşı dim dik durmuş bir partiyiz. Parlamento önünde büyük sorunlarla göreve başlayacak. Bizler parlamentoda olduğumuz her dönem her doğrunun yanında her yanlışın karşısında olduk.

"HÜKÜMETİN DOĞRUSUNUN YANINDA YANLIŞININ KARŞISINDA OLACAĞIZ"

Hükümetin her doğrusunun yanında yanlışın da tam karşısında olacağız. Türkiye bir bayram şöleniyle seçim sonuçlarını karşılamıyor. Hiç kimse korkmasın biz varız. Bizim gücümüz meşruluğumuzdan kaynaklıdır. Seçim çonuçları artabilir azalabilir. Biz durduğumuz noktadan hiç bir adım geri atmadan mücadelemizi sürdüreceğiz.

"PARLAMENTONUN 3. BÜYÜK PARTİSİ OLDUK"

Bizler parlamentoda önümüzdeki dönemde yeni anayasa, özgürlükçü bir reform ve barış konusunda ilkeli duruşumuzu sürdüreceğiz. İlkelerimize yakın olan politikalara yapıcı bir muhalefet sergileyeceğiz. Parlamentonun 3. büyük partisi olarak canla başla koşturacağız.

Bizler vekiller olarak asillerin yani oy verenlerin iradesii asla ezdirmeyeceğiz. 2007 yılında parlamentoya girdiğimizde en kararlı muhalefeti sergiledik. Bugün parlamentonun 3. büyük partisi olarak görevimizi sürdüreceğiz. Partimizin bütün yetkili kuruluşlarımızı toplayacağız. HDP'nin büyük insanlığa doğru yürüyüşünü hangi noktalar engelliyorsa bunun üzerine gitmelidir.

Bizim için sadece parlamento muhalefet alanı değil. Tarlalar, alanlar, işçilerin köylülerin öğrencilerin yaşadıkları her yerde yaşadıkları sorunları çözme konusunda parlamento dışında da yürüteceğiz. Hiç kimsenin yılgınlığa kapılmaya gerek yok. Bize katliam dayatıp kendini var eden siyaset anlayışını halklarımız mahkum etsin diye biz barış politikalarımıza devam edeceğiz.

"AHTAPOTA KARŞI MÜCADELE VEREREK BARAJIN ÜZERİNDE KALDIK"

Devasa bir güce bir ahtapota karşı sınırsız zorbalık ve devlet gücüne karşı barajın üzerinde kaldık. Bu sizlerin başarısıdır. Temel amaçları bizi barj altında bırakmaktı.

Onların tek biri yaşamını yitirmeseydi biz baraj altında kalsaydık. Bu bizim tercihimizdi. Onların tek birinin canı bizim partimizden daha büyüktür. Onların mezarlarında daha rahat uyuyacağı demokrasi mücadelesini yükselteceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise şunları söyledi:

7 Haziran seçimlerinde Türkiye hakları oldukça farklı ve güzel bir seçim sonucu ortaya çıkardı. Ancak Türkiye siyasetindeki olağandışı gelişmeler sonrası geride bıraktığımız seçim sürecinin olağanüstü ve anormal sürecini gösteriyordu.

Bizler Türkiye siyasetinin 5 ay boyunca sürüklendiği süreçten bağımsız bir değerlendirme yapamıyoruz.

Siyasi iktidar ve Saray tarafından kutuplaşma ve çatışma süreci yeniden yükseltildi.

5 aylık süre içerisinde bugün Meclis tablosuna yansıyan 4 parti içerisinde en zorlu koşulları en zorlu süreci yolculuğu yapan partimiz oldu.

7 Haziran'da da HDP çok ciddi ayrımcılık baskı ve siyasi kuşatma içinde çalışma yürttü. 1 Kasım arifesinde bu baskı arttı.

Biz rüzgara karşı yürüyerek bir seçim çalışması yürütmeye çalıştık.

5 ay içinde yaşanan çatışmalar içinde 258 sivil vatandaşımız hayatını kaybetti. 33'ü çocuktu. Önemli bölümü çatışmanın yaşandığı Kürt illerinde oldu.

Suruç ve Ankara'da yüzün üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Parti binamıza, parti çalışanlarımıza yapılan saldırı içinde bu çalışmayı yürttük. 500'e yakın parti üye ve yöneticimiz tutuklandı.

Bu zor koşullar içerisinde partimizin Meclis'te 3. parti olarak varlığı bu zorluğa karşı yürüyenlerin başarısıdı.

HDP'ye oy verenler karanlıkları yara yara bu başarıyı elde etmiştir.

Saray ve AKP iktidarı HDP'yi baraj altına itmek ve 7 Haziran seçimlerinden bugüne AKP seçim kampanyasını bize karşı kurdu.

Umudun barajı aşmasını sağladılar. 7 Haziran seçim sonuçlarıyla kıyaslandığında bir gerileme olduğu açık. Bizden kaynaklanan nedenleri yetkili parti arkadaşlarımızla ele alacağız. Bize düşen bizim sorumluluklarımızın öz eleştirel değerlendirmesini hassasiyetle yapacağız. Bu kadar zor yolculuk içerisinde bu halkarlımızın inadına elde ettiği başarıdır.

59 milletvekili ve yüzde 10.5'luk oy oranıyla umudu yükseltmeye yönelik bir çaba olduğunu görüyoruz. Halklarımıza çok teşekkür ediyoruz. Sandık kurulu üyelerimize, ve diğer tüm arkadaşlarımıza buradan selamlarımızı iletiyoruz. Seçim sürecinde yitirdiğimiz bütün canlarımızı bir kez daha minnetle anıyoruz.

Bu süreç içinde bize destek veren ittifak güçlerine bağımsız kuruluşlara sandık güvenliği için çaba harcayan herkese, çalışmamızın en önünde bulunan kadınlara teşekkür ediyoruz.

Biz 1 Kasım öncesi dediğimiz gibi inadına barış diyoruz.

DEMİRTAŞ 7 HAZİRAN SEÇİMİ SONRASI NE DEMİŞTİ?

Selahattin Demirtaş, HDP'nin yüzde 13.1 oranında oy aldığı seçimler sonrasında ise şunları söylemişti: 'Muhteşem bir zafer ve muazzam bir başarı elde ettik. Bütün Türkiye'ye şimdiden hayırlı olsun. Bu zafer, solun ortak zaferidir. Meydanlarda ne söylediysek, arkasındayız. Artık HDP gerçek bir Türkiye partisidir. Bize emanet oy verenleri mahcup etmeyeceğiz. Bu saatten sonra artık Türkiye'de Başkanlık tartışması son bulmuştur. Türkiye, uçurumun, felaketin kıyısından dönmüştür. Söz verdiğimiz gibi, içeriden veya dışarıdan koalisyon yapmayacağız. Söz verdiğimiz gibi, AKP ile içeriden veya dışarıdan koalisyon yapmayacağız.'.