Siyaset Demokratikleşme paketi açıklaması
Paylaş
Demokratikleşme paketi açıklaması

Türkiye Barış Meclisi'nin düzenlediği "Barış Ödülü" törenine katılan BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak ve Hasip Kaplan gazetecilerin demokratikleşme paketiyle ilgili sorularını yanıtladı

"BU YOLUN SONUNA GELİNDİĞİNİN FARKINDA DEĞİLLER"

"Biz paketin zaten açıklanmamasını eleştirdik" diyen Kışanak, "Yani başbakan neyi eleştiriyor anlamadım" dedi. Türkiye’de 4 aydır demokratikleşme paketinin beklendiğini ifade eden Kışanak konuşmasını şöyle sürdürdü: Ama AKP ne hikmetse bununla ilgili 4 aydır bu paketi açıklamıyor, tartışmaya sunmuyor, sürekli kapalı kapılar ardında birşey konuşuyorlar. Ne olduğunu bilmiyoruz.

Defalarca toplantılar yaptı ama demokratikşme paketinin muhattabı olan, ihtiyaçlarını karşılaması gereken yurttaşlar, bizler bilmiyoruz. Zaten bunu eleştirdik biz. Ama başbakan neyi eleştirdi bilmiyorum. İçeriğine dair AKP’ye yakın medyada yer alan bilgiler var. Daha da ötesi sayın başbakının bizzat kendisinin ağzından yapılmış açıklamalar var. Ana dilde eğitim olmayacak, seçim barajı olmayacak, Terörle Mücadele Yasası olmayacak diye başbakan ağzından yapılmış açıklamalar var. Biz de geri dönüp bunu eleştirmeyecek miyiz?

Onun için bence AKP hükümeti, sayın başbakan ne yaptıktlarının farkında değiller heralde. Farkında olsalardı bu eleştirileri manasız bulmazlardı. Yaptıkları şey şudur: Türkiye’nin en önemli ihtiyacı olan demokrasiyi ilerletme ve demokratik reformlar yapma konusunda kamuoyuna kapalı ve kamuoyunun beklentileri ve ihtiyaçları dışında bir tartışma yürtüyorlar ve sürekli bekleyin diyorlar. Oysa ki beklenecek zaman kalmadı çok açık. Yani neyi bekleyecekler. Sayın başbakan hala beklentileri aşağı çekmek için bu son paket değil devam edecek diyor. 12 yıldır biz sürekli bekliyoruz ki AKP demokrasi getirecek. Ve hala bekleyin diyor. Bu yolun sonuna gelindiğinin farkında değiller. Ne yaptıklarının da farkında değillerki böyle konuşuyorlar, Yapılan şudur: 12 yıldır halk sabretti, bekledi. Artık beklemek istemiyor. Demokrasinin kendisini yaşamak istiyor"

BDP’Lİ KAPLAN: ANA DİL, SEÇİM BARAJI, CEAEVİNDEKİ ARKADAŞLARIMIZ. BUNLAR OLMASA OLMAZIMIZ


"Türkiye’nin demokrasisi bir kişinin dudakları arasından çıkacak iki sözcüğe bağlıysa vay o demokrasinin haline diyen BDP’li vekil Hasip Kaplan ise demokrasinin eşitlik, adelet ve özgürlük gibi evrensel kuralları olduğunu söyledi. "Özel yetkili mahkemelerdeki adeletsizlik kalkacak" diyen Kaplan, "Fikirler konuşsun, silahlar sussun. Fikirlerin önündeki bütün engeller kalkacak.

Seçim barajlarını kaldıracaksınız. Bunun şakası yok. Öyle padişahlık bu değilki demokrasi. Bazı haklar var ki kişilerin grupların takdirine bırakılmaz. Yöntem yanlış. Demokrasi bir iktidarın sorunu mu? O zaman gelen mecliste muhafelet, stk var, demokratik güçler var onlarla konuşsun. Nasıl bir demokrasi belli. Avrupa Birliği’ne girmek istiyorsun. Onun da demokrasi kriterleri belli. Bunun için birilerinin hala seçime malzeme etme çabası, sayın başbakanın en büyük hatasıdır ben ben ben... Bu narsizmden artık vazgeçsin. Kendisinidne başka siyasetçi var bu ülkede. Herkes bedel ödeyerek, emek vererek bu demokratikleşmenin zeminini oluşturdu.

Düşünce özgürlüğü, Dersim, ana dille ilgili biz bedel ödüyoruz. Meclisteki fezlekelere baksın. Bizim orada sicilimiz oluyor. Bizim kanun tekliflerimize baksınlar. Bizim orada da var. İktidarla ana muhalefet 7 sene sonra uykudan uyanmışlar yeni farkediyorlar gibi bir hava içindeler. Biz ise bedel ödeye ödeye bunu olgunlaştırdık. Onun için sayın başbakan atarsa sıkı atsın tutturmasını bilsin paket yerine balon çıkmasın. Bu kadar umut vaadedikten sonra paketin boş çıkması onuda boşa çıkarır bu kadar basit. Ana dil, seçim barajı, ceaevindeki arkadaşlarımız. Bunlar olmasa olmazımız. Mücadeleye devam edeceğiz. 3 defa halka gideceğiz herkes boyunun ölçüsünü alacak" diye konuştu.

İdris TİFTİKÇİ-İSTANBUL,(DHA)

Haberin Devamı