Siyaset En kritik NATO zirvesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan liderlerle görüşecek
Paylaş
En kritik NATO zirvesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan liderlerle görüşecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Brüksel’de Ukrayna gündemiyle toplanacak NATO Olağanüstü Liderler Zirvesinde kritik temaslarda bulunacak. Zirve öncesi konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "NATO müttefiklerini savunmaya ve saldırılara karşı koymaya her zaman hazırdır" mesajını verdi.

Krizin başından beri savaşın sonlandırılmasına dönük mekik diplomasisi yürüten Erdoğan’ın, tüm dünyanın gözlerinin çevrileceği NATO Zirvesi’nde başta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg olmak üzere ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson gibi liderlerle ikili görüşmeler yapması da planlanıyor.

Haberin Devamı

STOLTENBERG: NATO HER ZAMAN HAZIRDIR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Olağanüstü Zirvesi öncesi açıklamalar yaptı.

Genel Sekreter'in açıklamalarından satır başları şöyle:

- Doğu Kanadında askeri varlığımızı güçlendirme kararı aldık

- Kimyasal silahlar savaşı farklı bir noktaya götürür

- NATO müttefiklerini savunmaya ve saldırılara karşı koymaya her zaman hazırdır.

- Müttefiklerimizin savunma artırma taahhüdüne bağlı kalacağını düşünüyorum. Bu konuda Almanya'nın savunma bütçesini artırma kararı alması çok önemli.

YÜRÜTTÜĞÜ DİPLOMASİ TRAFİĞİNİ ANLATACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede hem NATO’nun birlik ve dayanışması hem de bundan sonraki dönemde müttefikler arasındaki ilişkilerin hangi temel ilkeler üzerine bina edilmesi gerektiğiyle ilgili önemli mesajlar verecek. Erdoğan, ayrıca görüşeceği liderlere Türkiye’nin savaşın sonlandırılmasına dönük çabalarının yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile yaptığı telefon görüşmeleriyle ilgili bilgi verecek. Türkiye’nin istikrar, barış ve müzakere için bugüne kadar sürdürdüğü çabaları paylaşacak olan Erdoğan, zirvede Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde gündeme gelen 6 maddeyle ilgili de atılabilecek adımlar hakkında mevkidaşlarıyla görüş alışverişinde bulunacak.

Haberin Devamı

ABD BAŞKANI BİDEN DA ZİRVEDE

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın görüşmeleri hakkında “ABD Başkanı ile diğer katılacak liderlerle ikili görüşmeleri olacak. Bir gün içerisinde yapılabilecek toplantı sayısı sınırlı ama elimizden geldiğince, programlar el verdiği ölçüde bu görüşmeler gerçekleşecek” demişti.